Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Čvančara ukázal sebevědomí. Bayern vyhrál, ale nepřesvědčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ligový víkend má za sebou nejlepší německý klubový fotbal a rozhodně je o čem mluvit. Padlo mnoho branek, trefily se útočné posily včetně Tomáše Čvančary. Výkony českých zástupců i některé další momenty komentuje v Echu Bundesligy expert David Jarolím.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Tomáš Čvančara se v bundeslize uvedl parádně.

Článek

„Tomáš Čvančara odehrál s Augsburgem parádní zápas. Je to skvělé pro český fotbal i národní tým. Bundesliga se zase rozrostla o naše hráče, kteří jsou vidět. Mönchengladbach zažil divoký zápas, penalty na obou stranách byly hodně sporné. Před Tomášem klobouk dolů. Nejdříve se dostal do šance a nezaváhal, pak si v 97. minutě vzal penaltu, proměnil ji suverénně a srovnal na 4:4.

Vidím tam velké sebevědomí, hráčů na penaltu bylo zřejmě určeno daleko víc. Tím, že se trefil už v první půli, si věřil a pravděpodobně si nedělal hlavu z toho, kolikátá je minuta. Ne každý by se do toho hrnul. Tomáš dal dva góly, co více od útočníka chtít. Potvrdil dosavadní formu, jeho kredit u fanoušků i trenérů jen poroste.

Parádní premiéru ve Wolfsburgu má za sebou také Václav Černý, když byl při výhře 2:0 nad Heidenheimem u obou branek. Zejména u té druhé poslal krásnou průnikovou přihrávku a má druhou asistenci. Dále dobře doplňoval spoluhráče v šestnáctce. Byl vidět a to je dobře.

Alex Král odehrál celý zápas, Union Berlín je pro mě stále větším překvapením. Navazují na své skvělé výkony z minulé sezony, na úvod ligy přehráli 4:1 Mohuč. Výborně doplnili kádr německými reprezentanty Kevinem Vollandem nebo Robinem Gosensem, i když oba seděli většinu zápasu na lavičce. To jen ukazuje velkou konkurenci a kvalitu na Ligu mistrů. Alexovi fyzický styl vyhovuje, odehrál si svoje.

Vynikají byl zápas Leverkusenu s Lipskem (3:2). Dalo se očekávat, že padne hodně gólů, ale celkově byl fotbal kvalitní a atraktivní. Obě mužstva značí rychlý přechod dopředu, vyspělost a chytrost v rozehrávce. První půli byl lepší Bayer, pak se to otočilo, z obou stran vynikající utkání, pro diváka to mělo všechno.

Přímák s fotbalovým trenérem Františkem StrakouVideo: Sport.cz

Obhájce titulu začal ročník výhrou 4:0 v Brémách a odčinil porážku ze Superpoháru. Pozitivní je rozhodně premiéra Harryho Kanea, který si připsal gól a asistenci. Útočník takových kvalit týmu v minulé sezoně chyběl. Pohybuje se celkem hluboko, což se ukázalo, když pasem vysunul do úniku nakonec skórujícího Saného. Herně mě však Bayern příliš nepřesvědčil.

Celkově se velmi dařilo útočníkům, Behrens z Unionu zaznamenal hattrick, skvělý borec do šestnáctky. Loni se trefil osmkrát a teď hned tři zásahy, tak jsem zvědavý, jak se mu bude dařit dál. Dva zářezy mají kromě Čvančary i Guirassy a Silas ze Stuttgartu, Sané z Bayernu a Wind z Wolfsburgu.

Celkově padlo 34 gólů, což je na osm zápasů výborný průměr. Trochu špatná zpráva pro obránce a brankáře, ale to si musí vyhodnotit trenéři. Ale například kouč Gladbachu Seoane byl s neuvěřitelnou remízou venku 4:4 spokojený.

V dalším kole nás čeká extrémně zajímavý zápas právě Gladbachu s Leverkusenem. Čvančara bude hrát určitě, Patrick Schick jistě ne. Adam Hložek dostal v prvním mole jen pár minut. Matěj Kovář to bude mít také těžké, takže možná uvidíme od začátku jen Čvančaru. Jsem strašně zvědavý, jak to dopadne, oba týmy mají obrovský útočný potenciál.

Líbí se mi posílení a doplnění kádrů. V Leverkusenu třeba zkušeným švýcarským záložníkem Granitem Xhakou nebo útočníkem z Nigérie Victorem Bonifacem. V Gladbachu se hned dvakrát trefil Čvančara, posilám roste sebevědomí a vzbuzují velká očekávání do zbytku sezony.“

Reklama