Hlavní obsah

Čech: Možná nadešel čas naší zlaté jednadvacítky

PRAHA

Speciální program na léto si naordinoval brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech. V probíhajících dnech se zúčastnil projektu, který zaštítil svým jménem - Fotbalové škole pro děti. Brzy ale startuje kvalifikace ME 2008. "Možná nadešel čas naší zlaté jednadvacítky, aby to převzala," řekl Čech na čtvrtečním setkání s novináři.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Petr Čech po příletu z MS ve fotbale

Článek

Petr Čech je čtrnáct dní po artroskopické operaci obou ramen, proto se aktivně do cvičení nemohl zapojit. "Hned po operaci jsem začal se cvičeními, které mají ramena rozhýbat. Dělám pokroky. Operace podle kontroly dopadla dobře, všechno jde podle plánu. Ještě týden ale nesmím nic dělat," popsala na dotaz Sport.cz aktuální zdravotní situaci reprezentační jednička, která v minulých dnech odpočívala na dovolené na Mallorce.

Projekt fotbalové školy podpořil z jednoduchého důvodu. "Vedly mě k tomu vlastní zkušenosti z Plzně, kde pan Žaloudek občas přivedl na sportovní školu dva hráče z prvního týmu a byl to pro nás velký zážitek," uvedl. "Sport je navíc obrovským magnetem v boji proti drogám nebo nějakým pouličním partám," doplnila jednička londýnské Chelsea. Děti si během týdenní školy díky spolupráci s Britskou radou procvičí angličtinu a získají i další návyky, potřebné pro sportovní vývoj.

Prognózy byly příznivé

V příštích dnech odletí gólman do Anglie a bude se chystat na tradiční soustředění. "S Chelsea odlétáme jako každý rok do Los Angeles. Tam se budu normálně hlásit a začne největší část rehabilitace. Přidá se posilování ramen, abych byl připraven začít zase chytat," vysvětluje nejbližší plány Čech.

Kdy obleče rukavice a postaví se do branky, zatím není jisté. "Vše se bude odvíjet od následujících týdnů, jak rychle půjde rehabilitace kupředu. Prognózy byly příznivé, začátek sezóny bych měl stihnout," je optimistou brankář anglického mistra. Strach nemá ani z obnovení zranění. "Doktoři mi dali stoprocentní záruku, že se mi něco podobného už nestane. Snad jsem si vybral smůlu na deset let dopředu a tohle bylo poslední větší zranění," doufá čtyřiadvacetiletý reprezentant.

V dalším ročníku Premier League se Petr Čech bude utkávat s kolegou z reprezentace. Tomáš Rosický zamířil do týmu londýnského konkurenta - Arsenalu. "Zápasy Arsenalu s Chelsea jsou v Anglii velkými derby, teď to navíc získá ještě větší náboj i pro české fanoušky. Bude to okořenění soutěže a věřím, že ze tří bodů po zápase se budu radovat já," těší se Čech na utkání proti kolegovi z národního celku.

Zenit jsme zatím nepřekonali

Českému výběru se šampionát v Německu nepodařil, vypadl už po základní skupině. Přes kritiku odborníků i médií Čech věří, že tým má stále perspektivu. "Proti USA jsme ukázali, že tým za zenitem ještě není. Když budou všichni zdraví, můžeme něco dokázat," troufá si. Nejbližší příležitost budou mít fotbalisté už za dva roky na kontinentálním mistrovství, jehož kvalifikace startuje už za několik týdnů.

Zatím není jasné, v jakém složení reprezentace o účast ve Švýcarsku a Rakousku bude bojovat. Konec v národním celku ohlásil Karel Poborský, podobný krok zvažuje i Pavel Nedvěd. "Za Pavla samozřejmě mluvit nemůžu, ale věřím, že bude pokračovat. Čas se ale zastavit nedá a možná přišel čas naší zlaté jednadvacítky. Bude na nás, abychom pokračovali. Asi to ale ještě nebude v této kvalifikaci. Na mistrovství Evropy snad nebudeme chybět," věří v postup na šampionát Petr Čech.

Reklama

  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.