Hlavní obsah

Čech o šlágru: Snad bude zajímavější než derby. Sparta má sebevědomí, Plzeň nakoply góly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni se narodil, vyrůstal na sídlišti v Lochotíně a taky si tam poprvé stoupl do fotbalové branky. Se Spartou ještě jako teenager ochutnal nablýskanou Ligu mistrů a už po roce vyrazil do světa. „Tenhle zápas je moje srdcová záležitost,“ říká Petr Čech před sobotním ligovým šlágrem na Letné. Legendární gólman v rozhovoru pro Sport.cz mluví o vyhlídkách obou týmů či choulostivých absencích a vrací se i k divokému derby.

Foto: Fotbalová škola Petra Čecha/acproduction

Petr Čech v mládí prošel Plzní i Spartou. V sobotu večer se jeho srdcové týmy střetnou v ligovém šlágru na Letné.

Článek

Komu vlastně přejete, když hraje Sparta s Plzní? Prošel jste oběma kluby.

To je pravda, ale ligu jsem hrál ve Spartě. Proto se v tomhle zápase vždycky přikláním spíš na její stranu.

Pikantní je, že jste za Spartu proti Plzni nikdy nechytal. Mrzelo vás, že v sezoně 2001/2002, kdy jste hrál ve Spartě, byla Plzeň ve druhé lize?

Bylo mi to líto, chtěl jsem si doma ve Štruncových sadech zachytat za Spartu. Podařilo se mi to akorát na štaci v Blšanech, byl to pro mě jeden ze speciálních zápasů.

Sparta před duelem s Plzní. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Speciální zápas se bude hrát i v sobotu večer na Letné, první vyzve třetího. Jak se vám líbí Sparta, která po devíti kolech vede ligu?

Zatím navazuje na titulovou sezonu, tým se navíc zajímavě doplnil. Další plus: hráči už jsou zvyklí na styl, který chce trenér Priske praktikovat, a ukazují, že budou znovu chtít bojovat o titul. V prvních devíti ligových zápasech navíc ani jednou neprohráli, což jim dává sebevědomí.

Ale bude jim chybět potrestaný kapitán Ladislav Krejčí. Velké oslabení?

Sám jsem zvědavý, jak si Sparta bez Ládi poradí. Nejvíc bude scházet při standardkách, obranných i útočných. Navíc je to kapitán a velitel obrany, proti Plzni bude chybět.

A co Viktoria? Ve druhém předkole Konferenční ligy měla nečekané trable s kosovskou Dritou, ovšem teď si hýčká příjemnou sérii 12 soutěžních výher v řadě, což je klubový rekord.

Plzeň měla pomalejší začátek, dávala málo gólů. Postupně se ale rozjela a v posledních dvou ligových kolech nastřílela dohromady 13 branek. Díky tomu se dotáhla o čtyři body za Spartu a Slavii, plus má k dobru odložený zápas v Boleslavi. Je to jiný tým než na startu sezony.

Byl by pro Plzeň velký problém, kdyby na Spartě nemohl chytat brankář Jindřich Staněk? Minule proti Pardubicím nedohrál po srážce se spoluhráčem Sampsonem Dwehem, jenž ho trefil do hlavy.

Pochopitelně je lepší, když máte pro takhle důležitý zápase prvního brankáře fit. Pokud by Jindra nemohl na Spartě chytat, dostanou šanci jiní, kteří se budou moct trenérovi ukázat. Jsem přesvědčený, že oba týmy mají v záloze gólmany, kteří můžou i takhle náročný zápas zvládnout. Krátkodobý záskok nebude problém.

Mimochodem, jaké pocity jste měl před týdnem po derby mezi Slavií a Spartou (1:1)? Víc než o fotbale se mluvilo o nechutnostech na hřišti i mimo něj.

Upřímně, fotbal za nic nestál. Přerušení, strkanice, emoce… Skoro vůbec se nehrálo, zápasu chyběl rytmus a hru brzdila spousta faulů.

Zažil jste to někdy třeba v Anglii, kde jste chytal za Chelsea a Arsenal?

Různě vyhrocené zápasy vidíte i v jiných soutěžích, ale tohle derby se prostě nepovedlo. Začalo to u rozhodčího, který to na začátku nechal rozjet a pak se emoce úplně vymknuly kontrole.

Chybí víc Krejčí, nebo Bořil- Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Bude šlágr lepší?

Očekávám zajímavý zápas, potkají se dva elitní týmy. Sparta hraje doma a tuším, že po derby bude chtít podat dobrý výkon. Motivaci má i Plzeň, která se může ještě víc přiblížit pražským S. Oba týmy mají formu, rýsuje se vyrovnaná partie.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.