Hlavní obsah

ANALÝZA: Plzeň válí a pálí. Díky změně systému, rychlým krajům i stoperu Dwehovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře vycouvala z boje o titul. Ztrácela body, trápila se herně, střelecky mlčela. Zápasy fotbalové Plzně byly utrpením pro fanoušky i pro hráče. Sparta a Slavia jí ujely o parník. Pod novým koučem Miroslavem Koubkem získala Viktoria znovu lesk. Jestli může znovu prohánět pražská S, napoví sobotní šlágr na Spartě. Sport.cz přináší analýzu reálné síly Plzně.

Foto: Miroslav Chaloupka, Sport.cz

Radost fotbalistů Viktorie Plzeň.

Článek

Oproti jaru jsou výkony Viktorie jako nebe a dudy. Sezonu sice odstartovala v jarním duchu, poté se však rozjela a soupeře většinou válcuje. Herně i výsledkově. Co zásadního se změnilo v její hře oproti jaru, že její čísla v zásadních parametrech jsou neporovnatelně vyšší?

Společným jmenovatelem podzimní jízdy, kterou Západočeši odstartovali na půdě kosovské Drity v odvetě 2. předkola Konferenční ligy, je vysoká produktivita. V průměru vyslala na branku soupeře v každém utkání 6 střel (na jaře průměrně o jednu méně). Téměř každá druhá rána Plzně mezi tyče znamenala gól, procento úspěšnosti je 44 %. Na jaře pouhých 27 %.

Viktoria se také díky tomu veze na vítězné vlně, dvanácti výhrami v řadě ve všech soutěžích vytvořila klubový rekord. V posledních dvou ligových duelech vstřelila 13 gólů. Na podzim dohromady ve všech soutěžích nastřílela už 39, což je o 13 víc než za celé jaro, během kterého odehrála 19 zápasů. Tedy o 4 víc než doposud v této sezoně.

„O góly se dělí spousta hráčů. V lize jsme nastříleli šestadvacet branek, naše variabilita je obrovská. Máme různé směry, odkud a kdy můžeme udeřit. Jsme pestřejší v ofenzivě,“ pochvaluje si trenér Miroslav Koubek. Oproti jaru má jeho tým také vyšší procento držení míče. Ne však výrazně (58 %, na jaře 55 %).

„Můžeme namítnout, že Plzeň teď dala třináct gólů Pardubicím a Zlínu, tedy nikoli elitním týmům. Na druhu stranu se proti těmto mužstvům hraje hůř, protože poctivě brání. V tomto kontextu je třináct branek hodně luxusní číslo. Plzeň každopádně kráčí dobrým směrem, pro Spartu bude zase těžkým soupeřem,“ říká legendární letenský útočník Horst Siegl s tím, že kouč Koubek našel správnou sestavu.

Koubek ale změnil také herní systém, do kterého napasoval vhodné typy. Doslova trefou do černého je pro Viktorii letní posila z druholigového Vyškova, 21letý liberijský stoper Sampson Dweh, který skvěle funguje ve tříobráncovém modelu.

Procento čistě odebraných a konstruktivně zahraných míčů má i díky němu současný tým mnohem vyšší než ten trápící se jarní (o 34 %), který praktikoval jednoduchý fotbal s nakopávanými balony na hrotové útočníky.

Původní, klasický styl na čtyři obránce, upravil Koubek po neúspěšném vstupu do sezony. Na pozice tzv. wingbeků, tedy krajů, kteří pendlují po lajně nahoru-dolů, dosadil rychlostní typy. Zleva udělal terno s navrátilcem z hostování v Baníku Ostrava, Brazilcem Cadu. Na opačné straně dává často šanci rychlíkovi Eriku Jirkovi.

Plzeň oproti jaru vzadu významně zrychlila. Na podzim i vzhledem k pomalé obranné řadě pouštěla soupeře do vícero šancí a zákonitě dostávala víc gólů. Inkasovala v průměru 1,5 branky na zápas, nyní na podzim 0,73 gólu na utkání. Lepší v této „disciplíně“ jsou pouze Slavia (0,48) a Sparta (0,52).

„Způsob hry, který předvádíme, je nadějný. Je zranitelnější pro brejky soupeře, jsme ale silní v ofenzivě. Sparta bude jiný level než naši předchozí soupeři. Ale budeme chtít být aktivní také my, nebudeme se na Letné schovávat. Pojedeme tam s respektem k soupeři, ale nikoli zalézt,“ podotýká Koubek. Dokáže jeho tým prodloužit rekordní vítěznou sérii na 13 zápasů?

Reklama

  Ml. Boleslav - Slovácko dnes 17 : 00
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
  Sparta - Ostrava dnes 19 : 30
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.