Hlavní obsah

ANALÝZA: Jak Plzeň skolila Slavii. Pasy za obranu, vysoké napadání, rychlík Jirka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň v neděli po devíti letech dobyla Eden. Překvapivě, ale naprosto zaslouženě. Stratég Miroslav Koubek, kouč Viktorie, nachystal na Slavii účinný taktický koktejl. Jako už několikrát předtím na lavičce Hradce Králové. Sport.cz přináší analýzu, čím Plzeň sešívané dostala.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Plzně vyzráli na Slavii

Článek

Před nedávným duelem u Nisy obránce Slavie David Douděra prohlásil: Evropa je o fotbale a potom přijedete do Liberce, kde se postaví jedenáct frajerů do brány. Stýskal si, že přes tuhou defenzivu je těžké se prosadit. Realita? Slovan hrál aktivně, sáhl k vysokému napadání. Pražané měli problémy, vyhráli se štěstím o gól. Se stejným herním scénářem vyrukovala v neděli v Edenu Viktoria. Výsledek? Odvezla si tři body. Důkaz, že síla Slavie má klesající tendenci, a také, že si proti ní soupeři troufnou daleko víc než v posledních letech.

Pochopitelně, vysoký presing není zárukou úspěchu. K tomu je potřeba daleko víc – bleskový přechod do útoku, dostatečný počet hráčů v ofenzivní fázi. A ideálně rychlostní převaha. Právě tu Plzeň získala díky střelci obou gólů Eriku Jirkovi a levému kraji Caduovi. Především Jirka si sbíhal ze strany na pasy za obranu nebo ze středu hřiště na kolmice mezi stopery. Přesně tak vypadaly obě gólové akce.

Jirka a fyzická česká liga. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Rychlostně na slovenského záložníka domácí neměli. Při prvním gólu lehce přesprintoval Bořila, při druhém ukázal záda Sinyanovi. Plzeň hrála na pasy za obranu cíleně, využila k tomu každou příležitost. Gólem skončil málem i výpad Cadua v závěru prvního poločasu, který si sběhl na kolmici Jemelky.

Úspěšnost náběhů za obranu byla jednoznačně ve prospěch hostů. Zatímco ti se hned čtyřikrát dostali kolmicí nebo dlouhým pasem za zadní řadu Slavie a byla z toho minimálně šance, domácí ani jednou. Kompaktnost obrany byla jasně na straně Viktorie, její stopeři mezery mezi sebou nepřipustili.

Aktivita Západočechů byla celkově vysoká, domácí tím očividně zaskočili. Stává se jen výjimečně, aby soupeř v Edenu sešívané přestřílel (celkový počet střel byl v neděli 10:7 ve prospěch Plzně). Šlo o teprve třetí ligový zápas za posledních pět let – v srpnu 2021 se to povedlo Slovácku, tři roky předtím Jablonci. Pražané vyslali přímo na bránu jen dvě střely, což se jim na domácím stadionu přihodilo naposledy na podzim 2020.

Pro srovnání – Viktoria zvolila aktivní pojetí i v říjnu na půdě největšího konkurenta Slavie, ale Sparta ji přestřílela 13 ku 6 a i celkově byla lepší. Červenobílé jasně předčila také v jejich silné disciplíně – osobních soubojích (Plzeň jich vyhrála 126, Slavia 105).

Reklama