Hlavní obsah

ANALÝZA: Zrod geniálních trenérů. Mozky jim fungují jinak, souhlasí data i Šmicer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete jednu troufalou předpověď takhle při víkendu? Vsaďte se, že se z Tomáše Součka, Lukáše Kalvacha, Tomáše Holeše, nebo minimálně Kaana Kairinena po kariéře stanou geniální koučové. Nevěříte? Vždyť odpověď vídáte prakticky denně. Aktuálně nejúspěšnější fotbaloví trenéři planety nastupovali v mládí jako defenzivní záložníci.

Foto: Sport.cz s využitím Martin Meissner/ČTK

Kouč Leverkusenu Xabi Alonso.

Článek

„Organizují hru a později to umí naučit i své hráče. Defenzivní šestky mají k trénování velké předpoklady,“ poví i ikona domácího fotbalu Vladimír Šmicer. Šestka ve fotbalové hantýrce označuje středopolaře s obrannými povinnostmi. Štít, který hlídá prostor před středními obránci.

Bývalý reprezentant v nedávném díle podcastu Šmíca z Voleje s reportérem Sport.cz a ligovým šampionem Robertem Neumanemm rozebíral, proč se z defenzivních záložníků stávají brilantní stratégové.

Za příklad si Šmicer zvolil Xabiho Alonsa - zřejmě nejžádanějšího a nejúspěšnějšího trenéra současnosti. S Leverkusenem už pět kol před koncem bundesligy slavil historický titul. V sezoně drží rekordní šňůru 45 duelů bez porážky.

Šmicer má s kometou trenérského řemesla vřelé vztahy. Oba spolu kopali Premier League. „U nás v Liverpoolu mu bylo 22 let, ale všechno z hřiště viděl a organizoval. Přesně věděl, jak se to má hrát,“ žasne i dnes Šmicer.

„Xabi Alonso byl hráč převlečený za trenéra. Fotbal normálně dýchal,“ připojuje se i jeho bývalý spoluhráč Joshua Kimmich z Bayernu Mnichov, jemuž právě Leverkusen vyfoukl dvanáctý bundesligový titul v řadě.

Ke španělskému kolegovi se obdivně vyjádřil i slavný José Mourinho. I on si myslí, že Alonsovi prospěly odkopané sezony ve středu zálohy i odlišné přemýšlení.

„Jeho pozice na hřišti i vědomosti ho k trénování předurčovaly,“ pravil Portugalec s přezdívkou The Special One. Když dál hovořil o Alonsovi, trochu sebestředně neopomněl vyzdvihovat i svoji maličkost.

„Jeho táta hrál a pak trénoval. Stal se velice kvalitním fotbalistou. Daleko lepším, než jsem byl já,“ líčil Mourinho. „Taky hrál v Německu, Anglii a Španělsku. V Bayernu ho vedl Guardiola, v Liverpoolu Benítez a v Realu Madrid Ancelotti nebo já. Pohyboval se v prostředí, ze kterého mohl vyrůst velmi dobrý kouč.“

Sám Mourinho při vyprávění zmínil pár dalších trenérských velikánů, kteří v aktivní kariéře platili za špičkové defenzivní záložníky.

Současného kouče Manchesteru City Pepa Guardiolu a Carla Ancelottiho. Toho si nejspíš vybavíte jako krásně oháknutého elegána na střídače Realu Madrid, ale i on v 80. letech platil za defenzivní kapacitu v italské Serii A.

Pořád se vám zdá výčet trenérů s odběhanými galejemi ve středu pole dost malinký? Tak pojďme vyjmenovávat dál.

Xavi z Barcelony. Diego Simeone z Atlética Madrid. Mikel Arteta z Arsenalu. Massimiliano Allegri v Juventusu. Anebo kouč bývalých mistrů světa a aktuálních vicemistrů z Francie Didier Deschamps.

Nezapomeňte ani na Antonia Conteho či Franka Rijkaarda, kteří momentálně nikde netrénují.

To už nemůže být náhoda, viďte?

Před startem aktuální sezony i renomovaný server The Athletic hledal vysvětlení, zda a proč se ze středních záložníků rekrutuje nadměrné množství trenérů.

V propracovaném textu odkazoval na analýzu švýcarské firmy CIES Football Observatory. Z předloňského rozboru 126 ligových soutěží z 89 zemí vyplynulo, že přes 42 procent hlavních trenérů hrávalo v záloze.

Další čísla? 3,5 procenta trenérů chytalo. V obraně hrálo 34,5 procenta trenérů, v útoku 19,6 procenta.

Celkové cifry se jeví poměrně logicky, odpovídají rozložení sestavy, kde záloha představuje nejpočetnější post. The Athletic ale přihodil další středopolaře na seznam známých trenérů: Michael Carrick z Middlesbrough, Andrea Pirlo v Sampdorii, Thiago Motta v Boloni nebo Vincenzo Italiano z Fiorentinyy, která nedávno vyřadila Plzeň ze čtvrtfinále Konferenční ligy.

Když už je řeč o Češích, také u nich se zajímavý jev propisuje. Současný kouč reprezentace Ivan Hašek odběhal kariéru převážně ve středu pole coby malý, ale pracovitý štítový half.

A vybavíte si například základní jedenáctku ze slavného Eura 2004?

Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd - Baroš, Koller.

Z některých reprezentantů se stali vrcholní funkcionáři, jiní si spíš užívají sportovní penze. Pouze defenzivní záložník Tomáš Galásek se dal na trenéřinu, donedávna byl asistentem reprezentačního trenéra Jaroslav Šilhavého.

Na bronzovém Euru v Portugalsku naskakoval Vladimír Šmicer jako žolík. Nejen tam se pohyboval po hřišti jako krajní záložník nebo útočník. „Já na straně hrál na sebe, chtěl jsem dát gól nebo nahrávku. Proto si myslím, že kluci jako já nebo útočníci nebývají velcí trenéři. Jsou spíš egoisti, kteří myslí na sebe,“ vysvětluje si Šmicer.

„Jako útočník myslíte na góly. Jako brankář na to, abyste jim zabránil. Záložníci se musí pohybovat ve správných prostorech a musí mít i představivost. Je to neuvěřitelná lekce,“ nechal se slyšet i Guardiola.

Je zřejmě nejúspěšnější představitel evoluce, kdy se z defenzivního středopolaře stane bezva trenér. Kdo bude další?

Reklama

Související témata: