Hlavní obsah

Stáhnout brankáře a nasadit místo něj hráče do pole? Mourinho přichází s revolučním nápadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový tým na hřišti bez brankáře? Možná vám to přijde jako nesmysl, věhlasnému trenérovi Josému Mourinhovi nikoliv. Úspěšný portugalský stratég se domnívá, že jednou se dočkáme situace, kdy bude někdo dohrávat zápas jen s hráči v poli.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

José Mourinho

Článek

Ano, dohrávat. Mourinho ve svých nápadech zase tak revoluční není. Nabízí myšlenku, že tým může vystřídat brankáře a nahradit ho hráčem do pole ve chvíli, kdy bude potřebovat v závěru utkání honit výsledek a nutně vstřelit branku.

„Proč hrajete s brankářem, i když je ve hře nohama dobrý, skoro v záloze, když na to můžete mít klasického hráče? Umím si představit, že k tomu střídání dojde,“ zmínil Mourinho v rozhovoru pro britský list The Telegraph.

„Trenér, který tohle udělá, bude za génia,“ doplnil kouč, v jehož sbírce úspěchů vynikají dva triumfy v Lize mistrů s Portem a Interem Milán.

Mohl by on sám být průkopníkem, byť jeho mužstva se historicky opírala hlavně o pevnou a organizovanou defenzivu? „Mít hráče navíc, když je soupeř hluboko v bloku a zbývá deset minut do konce? Ano, zkusme to,“ navnadil Mourinho fanoušky, že právě on by odvážnou ideu mohl v praxi předvést.

Momentálně však zůstává po lednovém konci v AS Řím bez angažmá. „Není to tak, že teď mi je jednašedesát a v pětašedesáti bych chtěl skončit. Ještě mě čeká dlouhá kariéra,“ podotkl Mourinho. O víkendu byl spatřen na zápase anglické Premier League mezi Fulhamem a Liverpoolem (1:3) a fanoušci začali různě spekulovat. Ale jde jen o jejich dohady.

Každopádně chuť portugalský kouč má. „V létě už chci pracovat,“ řekl před měsícem novinářům při Velké ceně Portugalska silničních motocyklů, kterou navštívil.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.