Hlavní obsah

Apač Fenin začal ve Slavii vysokou výhrou, útočníka Škodu vyšoupl na stopera

Praha

Gól nedal, ale kdyby jeho nový tým pokaždé vyhrál 4:0, budou všichni slávisté spokojení. Fotbalový útočník Martin Fenin se v sobotním utkání zimní Tipsport ligy vrátil na české trávníky. Červenobílý dres poprvé navlékl ve druhém poločase duelu s Jabloncem a podpořil kanonádu Slavie. „Vyčítám si neproměněnou šanci, jinak to pro nás ale stále byl hlavně trénink,“ řekl po zápase.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fenin už září v sešívaném dresu.

Článek
Fotogalerie

„Co ta tutovka!? Taková se dává..." dobíral si v Edenu na vršovické umělce Martina Fenina trenér Miroslav Soukup.

V létě 2007 byli strůjci velkého úspěchu českého fotbalu. Soukup dovedl na mistrovství světa v Kanadě reprezentační dvacítku do finále, v němž Fenin otevřel skóre a nakonec si po porážce s Argentinou pověsil na krk stříbro.

Na jaře se budou oba potkávat v Gambrinus lize. Soukup bude zachraňovat své České Budějovice a Fenin přišel, aby zvedl produktivitu Slavie. A také aby po řadě eskapád oživil svou kariéru.

„Ve Slavii jsem pár dnů. Spoustu kluků ale znám, třeba Standu Vlčka nebo Martina Vaniaka. Nešel jsem do neznáma, cítím se tady hodně dobře," liboval si Fenin.

Gól nachystá hned, stačí křiknout

Na hřiště nastoupil do druhé půle s černou čelenkou. „Kulicha jsem nechtěl, to by se mi špatně hlavičkovalo. Bez čelenky by mi zase byla zima," usmíval se. „Tipsport ligu jsem tady hrával i s Teplicemi, teď si po šesti letech zase musím zvyknout na umělku," vzpomínal.

„Feňo, pohyb!" houkl na něj v průběhu utkání trenér Petr Rada. A novic, který přišel z Chotěbuzi ve středu, hned vzápětí opravdu připravil čtvrtý gól pro mladého Hrubého.

„Na důrazné pokyny trenéra jsem zvyklý z Teplic, zase jsme obnovili starou spolupráci. Má na tom gólu podíl," usmíval se Fenin.

Své přednosti neztratil, těší Radu

„Jsem rád, že Martin přišel, rozšíří konkurenci v útoku. Je na něm znát, že poslední rok pořádně nehrál, takže v pohybu má manko. Do začátku ligy je ale ještě dost času. Výběr místa, krytí míče, to jsou přednosti, které neztratil. Kvalitu pořád má," hodnotil Rada.

Zajímavé je, že jakmile se v útoku sešívaných objevil Fenin, musel se z hrotu až na stopera posunout jeho předchůdce Milan Škoda.

„Já nikoho nikam nevyšoupl. Škoďák stopera hrával, trenér ho tam chtěl otestovat," jako by se omlouval Fenin.

„Neznamená to, že ze Škody je ode dneška stoper. Ale dva tři roky ho hrával, tak jsme si spolu sedli. Kdyby se nedej bože někdo zranil, tak by pro nás po odchodu Martina Latky mohl být na tomto místě další alternativou," vysvětlil Rada.

Větší prostor dostane nová posila ve středu, kdy Slavii česká v Tipsport lize dvojzápas s Libercem a Teplicemi.

„Zatím nechci nic hodnotit, s mistráky se tyhle zápasy vůbec nedají srovnávat. Až liga ukáže, jak na tom jsem," uvědomuje si Fenin.

Reklama

Související témata: