Hlavní obsah

Až k čáře! Sparťané ve vedru padali k zemi, pípák ovládl železný muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za třicetistupňového vedra a pálícího slunce vyběhli fotbalisté Sparty k prvnímu tréninku letní přípravy. „Je vlastně druhý, v úterý jsme měli fyzické testy," upřesňuje asistent Luboš Loučka, který spolu s trenérským týmem naordinoval úřadujícím mistrům české ligy náročnou hodinu a půl. Hlavním bodem byl pověstný a mnohdy neoblíbený beep test, známý také jako pípák nebo jojo test.

Martýrium, padali únavou. Fotbalisté Sparty absolvovali beep test. Železným mužem Jan MejdrVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Až na konec k čáře, až na konec," řval opakovaně a přísným hlasem kondiční kouč Christian Clarup na své svěřence. Ti na každé pípnutí vyběhli na dvacetimetrový úsek, který za stále zkracujícího se intervalu museli zdolat tam a zpět. Odpočinku bylo minimum. „Začínáme pomalu, postupně přidáváme," dával Clarup poslední pokyny před samotným začátkem.

Sparťané se na celý trénink rozdělili na dvě skupiny. „Touch the line," rozohnil se v angličtině Loučka kvůli příliš brzkým otočkám. Pokřikoval na první partu, v níž figurovali Tomáš Wiesner, Matěj Polidar, Jakub Pešek, Jan Mejdr, Adam Goljan nebo Casper Højer. Právě Pešek, vracející se po vleklém zranění, odpadl po 23. sérii jako první. „Vstávej, vstávej," vyburcoval Clarup hbitého křídelníka ještě k jednomu sprintu.

„Máte těžké nohy, hledáte dech a když nemůžete, padnete. Ve vedru pak hned hledáte vodu, abyste se ochladili," popisuje Pešek své pocity během testu a opakovaně zmiňuje, že tréninky v takových vedrech jsou opravdu náročné. „Každý měl ale před společnou přípravou individuální plán a bylo na něm, jak ho bude plnit. Včera jsme měli fyzické testy a tam to bývá, že pomalu spadnete na pusu," dodává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek, Adam Goljan a trenér Sparty Praha Brian Priske během prvního tréninku v rámci letní přípravy před startem sezony 2023/2024.

Po Peškovi začal odpadávat jeden fotbalista za druhým, každý si po výkonu rád chvíli poležel na trávníku a zhluboka vydechoval. Jako poslední skončili po 35. sérii Goljan s Mejdrem. „Je to profík a typ fotbalisty, který si na tomhle zakládá. Železný muž, klobouk dolů," chválil Pešek Mejdra. Společně se pak odebrali na vedlejší hřiště, kde následovala druhá část zaměřená na rychlé přihrávky. „Pojď, pojď," burcoval parťáky Wiesner. „Zbytečně se nezavírejte," radil v mezičase mladším spoluhráčům, kteří se ke Spartě připojili z béčka nebo po hostování. „Na konci kluci měli balon, vypadalo to slušně," hodnotí Loučka.

Mezitím se na pípák přesunula druhá skupinka včetně Tomáše Čvančary nebo nové posily z Brna Michala Ševčíka. A byl to právě Ševčík, kdo společně s Filipem Součkem a Amathem Cissem vydržel nejdéle ze všech. Konkrétně do 34. série.

„Jo super to bylo. Než na test jdete, není to příjemné, Ale když už běžíte, je pocit lepší. Každý by si měl na tréninku najít něco, co ho baví. Jojo test vás může posunout dopředu," líčí 20letý Ševčík své první minuty v novém klubu. „Nechci říkat, že v Brně byla úroveň tréninku špatná, ale tady je trochu někde jinde. Každý dotek si musím dát tak, jak je potřeba," porovnává a přidává, že druhá část už mu sedla více. „Přišly herní věci a bylo to dobré," hlásí.

Loučka zmínil, na čem musí u nové posily zapracovat. „Všichni víme, že je to fotbalista. Jde o to dostat do něj náš styl fotbalu a intenzitu, která mu poslední půlrok chyběla," naráží asistent na fakt, že Ševčíkovi na jaře na svou podzimní formu nedokázal příliš navázat. „Věřím, že k nám zapadne jako ostatní. Vypadá mladě, nebude to problém. Máme teď náročné tréninky, chystáme se hlavně na ně. Ještě jsme spolu moc času nestrávili," poodhaluje Pešek.

Sparta zahájila přípravu bez reprezentantů a hráčů, kteří budou na mistrovství Evropy U21 oblékat dres České republiky. Na Strahově konkrétně nebyli Ladislav Krejčí mladší, Lukáš Sadílek, Jaroslav Zelený, Jan Kuchta, Qazim Laci, Kaan Kairinen, Martin Minčev, Václav Sejk, Martin Vitík, Adam Karabec a Kryštof Daněk.

Naopak vedle Ševčíka nastoupili do přípravy také mladíci z B-týmu Ondřej Kukučka, Lukáš Váňa, Nelson Okeke, Daniel Kaštánek, Papa Cissé a Tomáš Scháněle, z hostování se k zahájení nové sezony vracejí Dominik Plechatý, Filip Souček, Martin Suchomel, Matěj Polidar, Matěj Ryneš a Matyáš Kozák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.