Hlavní obsah

Bez Durosinmiho to Plzni nelepí. Dal bych větší šanci Vydrovi, říká bývalý útočník Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň se učí hrát bez svého nejlepšího střelce Rafia Durosinmiho, který před týdnem podstoupil operaci předního zkříženého vazu v koleně. Zatím neúspěšně. Od chvíle, kdy se 20letý nigerijský útočník zranil, dala jediný gól, navíc z penalty. A Durosinmi bude k dispozici nejspíš až v závěru jara…

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rafiu Durosinmi z Viktorie Plzeň.

Článek

Otázka, která letí plzeňským stadionem v posledních dnech často, zní: dokáže si mužstvo poradit bez Durosinmiho nebo se bude muset klubové vedení poohlédnout po náhradě? „Pro Plzeň je absence Durosinmiho citelná ztráta. Má všechny potřebné parametry na útočníka - je vysoký, rychlý, silový, umí dát gól. Vypracoval se z nenápadného hráče na klíčovou personu. Na druhou stranu, Viktorka má další tři kvalitní útočníky,“ říká bývalý reprezentační útočník Jan Rezek, který prošel Plzní a Spartou.

Trenér Miroslav Koubek má k dispozici trojici Tomáš Chorý, Matěj Vydra a Jan Kliment. Všechno zkušení borci v čele s Vydrou, který má na kontě přes 100 startů v anglické Premier League.

Plzeň na Spartu a Slavii nemá, gólman BaierVideo: Sport.cz

Nicméně po loňské operaci křížových vazů a následné osmiměsíční pauze potřebuje stále čas, aby se mohl dostat do bývalé formy. Je tedy otázkou, jestli má v dohledné době na to, aby tým táhl góly a asistencemi. „Myslím, že pořád úplně neukázal, co v něm je. Čeká na větší šanci, kterou za dobu v Plzni nedostal. Myslím, že právě Vydra by mohl Durosinmiho nahradit,“ podotýká Rezek.

Čas na rozehrání potřebuje také Kliment. Muž, který před 14 měsíci vstřelil zlatý postupový gól v odvetě play off Ligy mistrů s Karabachem. Od té doby je často zraněný, roli tahouna nyní zákonitě naplnit nedokáže.

A Chorý? Silově je na tom skvěle, dokáže se dostávat do šancí, odvádí spoustu práce v defenzívě. Sem tam vstřelí gól. Herním stylem je ale jiný než Durosinmi, který je komplexnější. Spolu však tvořili údernou dvojici, Nigerijec v ní byl ten běhavější a rychlejší. Právě rychlostní parametry Chorému chybí.

I vzhledem k menšímu hernímu vytížení má trojice daleko k číslům Durosinmiho v této ligové sezoně. Nigerijský útočník během 774 odehraných minut vyprodukoval 6 gólů, pět asistencí a přihrál do tří šancí. Vystřelil celkem 22krát. Chorý, který odehrál v celkovém součtu na podzim v lize o 2 zápasy méně, dal 2 góly a na dva nahrál. Šanci pro spoluhráče nepřipravil. V Konferenční lize co do počtu branek drží s Durosinmim krok (oba 3 góly).

Vydra? Za 318 minut pobytu na hřišti vstřelil gól, nachystal jednu šanci a 7× vypálil. Kliment, který strávil na trávníku z plzeňských útočníků nejméně minut (256) má bilanci jedné vstřelené branky a 8 střel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.