Hlavní obsah

Běžte dát gól! Čeština se vrací na lavičku Sparty. Není jednoduchá, culí se Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na čtvrtý pokus se dočkal první výhry v soutěžním utkání na lavičce fotbalové Sparty. Dánský trenér Brian Priske nachystal v Českých Budějovicích změnu v rozestavení, během vítězného utkání (2:0) klidně sáhl i do fungující obrany. Novinkou je, že pár pokynů už zahraniční kouč vydává na hřiště v češtině. „Není pro mě jednoduchá,“ vysvětluje trenér na rovinu, že zatím zvládá jen pár slovíček.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér fotbalové Sparty Brian Priske.

Článek

Letenští v létě s příchodem Priskeho a jeho dánských kolegů najeli na angličtinu.

„Pro hráče to může být problém. Máme však mnoho mladých, střední generaci a podobně, která je jazykově dobře vybavena díky sociálním sítím nebo různým playstationům. (úsměv) Pokud jde o fotbalový jazyk, půjde to rychle. Našim hráčům angličtina jen prospěje," usmíval se při představení nového trenéra sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Pracovitý Dán chce udělat vstřícný krok i ze svojí strany. Na Střeleckém ostrově bylo v neděli po třech letech poprvé zase vyprodáno. Přesto televizní reportéři u hrací plochy zachytili, že Priske vydává některé krátké pokyny na hřiště v češtině.

„Běžte dát gól!" pobízel třeba.

„Některým českým slovům rozumím, ale bohužel jich mnoho není. Je pro mě také náročné mluvit. Moc toho neumím, jen pár slovíček. Čeština pro mě není jednoduchá," potvrzuje Brian Priske soud většiny cizinců.

Přestupové období pokračuje. Uplatní Sparta předkupní právo? A získá Plzeň na poháry hvězdnou posilu? Pasáž z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Snažím se vždy použít několik slov, ale není to jednoduché. I proto bych si přál, abychom tady strávili víc času a něco se z vašeho jazyka naučili," připomíná hlavní kouč, že členy realizačního týmu jsou nově také asistent Thomas Nörgaard, kondiční specialista Christian Clarup či britští analytici Stephen Foyston a Kirk Phillips.

Aby měli dostatek prostoru se jazyk naučit, potřebují samozřejmě především dobré výsledky.

„Momentálně se musíme soustředit na vyhrávání zápasů, odvést svou práci nejlépe jak umím, jak pro klub, tak pro tým. Jazykové znalosti snad přijdou později," poukazuje Priske.

Reklama