Hlavní obsah

Bílek o svých kriticích: Satisfakcí je úžasný minulý rok s Plzní

Ať udělá sebevětší úspěch, vyrojí se spousta kritiků, kteří jeho práci znevažují. I po nečekaném titulu v uplynulé sezoně i senzačním postupu do Ligy mistrů. Jednou ho strhávají za defenzivní taktiku, pak zase pro nekonkurenční herní styl. Jenže trenér Plzně Michal Bílek je nadále úspěšný, s Viktorií vtrhne do jara z pozice ligového lídra.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Trenér Plzně Michal Bílek v hotelovém komplexu Melia Villaitana ve španělském Benidormu.

Článek

Benidorm (od našeho zpravodaje) -  „Víte, mě už tyhle kritiky nijak nerozhodí," řekl Bílek Sport.cz ve španělském Benidormu, kde jsou Západočeši na soustředění.

Dotáhl jste reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy, s Plzní jste získal titul, dostal ji do Ligy mistrů. Teď jste s Viktorií podzimní mistři. Ale stále je vaše práce leckterými lidmi zpochybňována, nasazují vám „psí hlavu". Nemrzí vás to?

Abych řekl pravdu, tímhle se moc nezabývám, ani vlastně tyto názory příliš nečtu. Vím sám, jak na tom jsme. Zažil jsem toho ve fotbale tolik, že tohle jde mimo mě.

Foto: Robert Neumann

Trenér Plzně Michal Bílek v hotelovém komplexu Melia Vilaitana ve španělském Benidormu.

Ale satisfakce tyto úspěchy pro vás musí být...

Satisfakcí je úžasný minulý rok s Plzní. Dokázali jsme obrovské úspěchy. Vyhráli jsme ligu, postoupili jsme do Ligy mistrů ze tří těžkých předkol, teď vedeme ligu. Měli jsme hodně zraněných a odehráli spousty zápasů, ale podzim jsme přesto zvládli. Tohle mě těší. Negativními řečmi se vůbec nezabývám.

Stejně se najdou tací, co řeknou, že Plzeň hraje nekoukatelný fotbal.

Nekoukatelný... Před Spartou jsme o sedm bodů, před Slavií o dva, to jsou fakta. Že hrajeme defenzivní fotbal? Po Spartě a Slavii jsme dali v minulé sezoně nejvíc gólů, v této jich máme nejvíc po Slavii. A že máme hru založenou na poctivém bránění? To má mít přece každý tým.

Přesto i při účasti v Lize mistrů na vás přišla kritika, že jste v základní skupině neuhráli ani jeden bod.

Jsme rádi, že jsme si takové zápasy mohli zahrát. Tohle jsou obrovské zkušenosti a spousty zážitků. Hrát na Barceloně nebo na Bayernu je pecka. V takové atmosféře není jednoduché zápasy zvládnout.

Veřejně nikdy nekritizujete hráče, dbáte na týmové pojetí. Když je neúspěch, vezmete ho na sebe. Neškodíte si tím?

Je pravda, že po zápase nemám potřebu velké kritiky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek a Jan Kliment oslavují vítězství a postup do hlavní fáze Ligy mistrů přes FK Karabach.

Ale někteří trenéři to dělají.

To je v pořádku, každý je jiný. My si zápas rozebereme a chyby si řekneme mezi sebou v kabině. Pokud mě někdo zklame takovým způsobem, že jsem se s tím ještě nesetkal, tak bych ho pak samozřejmě zkritizoval. Ale kluci v Plzni pracují dobře. Pokud se něco nepovede, není důvod k tomu, aby přišla velká kritika. Nemám potřebu to hned ventilovat. Jednat po zápase v emocích není dobře.

Ale pak se média věnují trenérovi, ne hráčům a schytáte to vy.

Jsme v tom společně. Když se jim nedaří, hrají špatně, jde i o moji chybu. Třeba jsem vybral špatnou sestavu, určil špatnou taktiku. Když nepracují dobře, jde také o věc trenéra. Vždycky jsem to dělal takhle, nic měnit nebudu.

Zkraje jara na zápas zdarma
Zaplnit Doosan Arena na startu jara. Takový je cíl fotbalové Plzně, která nachystala pro fanoušky akci Zahřejem se na Viktorce a nabízí například balíčky vstupenek 2+1 zdarma na první tři domácí duely.

Upřímně. Lze zopakovat úspěchy z minulé sezony? Loni jste předběhli nečekaně Slavii i Spartu, proti nimž je Plzeň chudá příbuzná.

Uvědomujeme si, že jaro bude nesmírně těžké. Máme náskok dvou bodů na Slavii, sedm na Spartu. Máme těžký los - hrajeme na Spartě, na Slavii, na Baníku, na Slovácku. Slavia se Spartou v zimě posilují, udělají maximum, aby titul získaly. Jsme ale silní, věříme si.

Sparta se opět vydala zahraniční cestou, Plzeň sází spíš na českou kabinu. Jaký směr je správný?

To se vždycky ukazuje podle výsledků. Máme také poměrně dost zahraničních hráčů. Ale pořád si myslím, že jádro kabiny má být české. Když přijde sebelepší individualita, neznamená, že do týmu hned zapadne a začne předvádět skvělé výkony.

Je pro vás titul cíl, nebo sen?

Dali jsme si nějaký cíl, který jsme si řekli mezi sebou. Uvidíme, jaký bude pro nás začátek jara. Bude hodně důležité, abychom hned chytili výsledky. Jsme první, určitě tedy nebudeme říkat, že chceme skončit do třetího místa. Pokud to půjde, určitě se pokusíme ligu znovu vyhrát.

Reklama