Hlavní obsah

Blikance plzeňské hvězdy se opakují. Najde Bílek odvahu a posadí ji ve šlágru se Slavií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posadit dobrovolně na lavičku jednu z hvězd mistrovské Viktorie Plzeň? Nebo riskovat, že přijde ostrý faul, červená karta a oslabení týmu? Trenér západočeského týmu Michal Bílek má před nedělním šlágrem se Slavií o čem přemýšlet. Pavel Bucha totiž v klíčových momentech viděl červenou kartu opakovaně. „Český národ vymyslel krásné slovo - blikanec. A tyhle blikance jsou pro zápasy zásadní, takže může dojít k tomu, že trenér řekne: Hele, ty takové zápasy hrát nemůžeš," přemítá Pavel Mareš, bývalý český reprezentant, zda by měl Michal Bílek v základní sestavě Viktorie oželet Pavla Buchu.

Blikance Pavla Buchy se opakují. V pořadu Přímák diskutuje Pavel Mareš na téma, zda má Bucha hrát šláge se Slavií.Video: Sport.cz

 
Článek

Bucha nedohrál kvůli červené kartě úterní duel Ligy mistrů s Interem Milán. Tam rozhodčí vyloučil plzeňskou oporu na základě komunikace s odborníkem u systému VAR. Mareš tvrdí, že v reálu nemusí arbitr zákrok pořádně vidět a asistence videa je vítaným pomocníkem.

„Nevidí přesně, zda jde zákrok na holeň, kotník, nebo třeba na balon. po prohlédnutí VARu, kde si vše pustí během minuty čtyřikrát, má ale jasno a pak třeba padne místo žluté karty červená," vysvětluje, proč arbitr své původní mínění před pár dny v Plzni korigoval a Bucha se červenal. „Myslím, že v české lize by při současném trendu viděl červenou kartu taky."

Který hráč Slavie byl nespravedlivě opomenut v nominaci? Diskutujeme v Přímáku...Video: Sport.cz

Šikovný záložník plzeňské Viktorie už v minulosti během ligového šlágru se Slavií viděl červenou kartu za úder loktem. Nezvládá tedy stresové situace? „Češi tomu říkají blikanec. Hráči, co je mívají, jsou těžko zvládnutelní. Na tréninku nic podobného neudělají, ani v běžných zápasech, ale když je utkání vypjaté a hráč je přemotivovaný a žije tím utkáním, tak to může přijít," myslí si expert v pořadu Přímák na Sport.cz.

Proč obrana Slavie tak často chybuje a jak moc jí chybí Holeš? Řešíme v PřímákuVideo: Sport.cz

Když pak musí hříšník předčasně do sprch a oslabí svůj tým, rázem dává soupeři pořádnou výhodu. Trenér proto musí řádně zvažovat, zda se mu nasazení výjimečného fotbalisty, který ale ve stresu udělá zákrok na červenou kartu, opravdu vyplatí. „Záleží, zda dá do sestavy hráče, co odvede super práci, ale ve 20. minutě přijde blikanec a on oslabí mužstvo a jeho tým pak může zápas ztratit," přemítá nahlas Mareš.

Je jasné, že když Buchu v sestavě opomene, bude to pro Plzeň oslabení. „Ale možná je víc, dát tam hráče, co bude hrát o něco hůř, ale odehraje celý zápas a bude mít platnost. Ti hráči nejsou o tolik rozdílní. Trenér Bílek má určitě někoho, kdo Buchu nahradí a odvede kus práce. Než riskovat oslabení, kvůli kterému ztratí utkání. Trenér Bílek si to musí pořádně rozmyslet, je to vážná věc."

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama