Hlavní obsah

Bořil trumfl Krejčího. Dva dny po divokém derby padly tresty pro oba kapitány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitáni nesmiřitelných rivalů se již dva dny po nechvalně proslavené pranici v nedělním derby o nadvládu nad fotbalovou ligou dozvěděli tresty. Jan Bořil a Ladislav Krejčí byli po vzájemné potyčce vyloučeni, teď budou pykat. Slávista stop na čtyři zápasy, sparťan na dvě utkání. Červenou kartu dostali také asistent trenéra Slavie Pavel Řehák a vedoucí týmu Sparty Miroslav Baranek. První má stop na čtyři zápasy a pokutu 40 tisíc korun, druhý zákaz výkonu funkce na jedno utkání a pokutu 10 tisíc korun. Slavia s trestem pro Bořila nesouhlasí a odvolá se.

Emoce v derby, výkon sudích a Jan Bořil. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Oč méně nedělní bitva o Prahu nabídla kvalitního sportu, o to větší nával nastal v úterý odpoledne v sídle Ligové fotbalové asociace (LFA). Slavia i Sparta vyslaly početné delegace, aby se na mimořádném zasedání disciplinární komise obhajovaly za prohřešky ve skandálním derby. Přítomni byli všichni vyloučení.

Na hřišti skončilo derby smírně 1:1, na tresty „vyhráli“ sešívaní… „Posoudili jsme konflikt mezi Ladislavem Krejčím a Janem Bořilem jako tělesné napadení, na základě kterého jsme mohli udělit trest až na osm utkání. Při hodnocení jsme přihlédli k celému průběhu konfliktu a zhodnotili, že u Krejčího se jednalo primárně o držení a cloumání, zatímco u Bořila se jednalo i o udeření a to i ve vztahu k hráči Haraslínovi,“ vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

Oba kapitáni se v závěru vyhroceného derby dostali do potyčky, vzájemně se drželi, což rozhodčí Ladislav Szikszay vyhodnotil jako hrubé nesportovní chování v podobě fyzického napadení soupeře a vyloučil je.

Přečin tak spadal pod paragraf 48 disciplinárního řádu s názvem Tělesné napadení. Hrozil jim zákaz činnosti až na dva měsíce nebo peněžitá pokuta až do výše 25 tisíc korun.

„S rozhodnutím DK nesouhlasíme a odvoláme se proti němu. Vzhledem k předloženým podkladům je považujeme za neadekvátní. Především z toho důvodu, že dle dostupných záznamů Jan Bořil situaci na konci utkání nevyprovokoval,“ protestuje Jakub Splavec, ředitel strategické komunikace Slavie.

„Myslím si, že pokud komise přistoupila k takovému trestu pro našeho hráče, tak měla ke stejnému trestu přistoupit také u všech hráčů, kteří byli do konfliktu zapojeni,“ argumentuje Splavec.

Chybí víc Krejčí, nebo Bořil- Příspěvek z pořadu Přímák-Video: Sport.cz

Sparta přišla o Krejčího na dva zápasy - pohárový v Líšni a ligový šlágr s Plzní. Rozhodnutí však přijala, o případném odvolání se teprve rozhodne.

„Ještě nechci být definitivní k případnému odvoláni, o této možnosti jsme se nebavili, kolegy z vedení klubu jsem jen informoval o výsledku a o tom, že byla naplněna naše představa o tom, s čím jsme sem šli. Tedy, že míra prohřešku byla na obou stranách neporovnatelná,“ poukázal před budovou LFA ředitel komunikace Ondřej Kasík.

„Snažili jsme se před disciplinární komisí důkladně rozebrat, jak obě situace vypadaly, použili jsme kamerové záznamy a fotky. Pro mě osobně to bylo nejhorší utkání za posledních patnáct let a z naší strany bylo potřeba osvětlit celý kontext nedělního derby,“ zdůraznil mluvčí Sparty.

Červenou kartu v nastalé mele dostali také asistent Pavel Řehák ze Slavie a vedoucí mužstva Miroslav Baranek ze Sparty. „Hrubé nesportovní chování. Neoprávněný vstup na hrací plochu za účelem zapojení se do hromadné konfrontace hráčů v přerušené hře,“ uvedl sudí Szikszay do zápisu.

Podle paragrafu 43 Narušení řádného průběhu hry jim hrozila důtka, zákaz činnosti až na čtyři týdny, výkon fotbalově prospěšné činnosti nebo peněžitá pokuta až do výše 200 tisíc korun.

„Miroslav Baranek a Pavel Řehák se vběhnutím na hrací plochu dopustili disciplinárního prohřešku, jelikož z jejich strany došlo k narušení řádného průběhu hry. Ani jeden z nich se však nezapojil do šarvátky, která v tu dobu mezi oběma tábory probíhala, což jsme vzali jako polehčující okolnost. U pana Řeháka je však potřeba zmínit, že na hřiště vběhl jako první a především neoprávněně po vyloučení sáhl na čtvrtého rozhodčího, což považujeme za naprosto nepřijatelný akt, který nemá ve fotbalových zápasech co dělat. Navíc je v recidivě, protože byl v posledních dvou letech již potrestán,“ vysvětluje Baček.

Souhlasíte s tresty disciplinární komise pro Jana Bořila ze Slavie a Ladislava Krejčího ze Sparty?
Souhlasím
10,4 %
Nesouhlasím, Krejčí měl dostat přísnější trest
18 %
Nesouhlasím, Bořil měl dostat přísnější trest
24,8 %
Nesouhlasím, oba měli dostat přísnější trest
43,8 %
Nesouhlasím, Bořil měl dostat nižší trest
1 %
Nesouhlasím, Krejčí měl dostat nižší trest
1,5 %
Nesouhlasím, oba měli dostat nižší trest
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10226 čtenářů.

Reklama