Hlavní obsah

Brazilci si podmaňují ligu, doma přitom nehráli ani 4. nejvyšší soutěž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V české nejvyšší fotbalové soutěži jsou v kurzu Brazilci. Mezi nejčastěji skloňovanými jmény v souvislosti s přestupem do předního tuzemského klubu jsou Eduardo Santos, Ewerton či Cadu. Prvně jmenovaný už slavnostně zapózoval s dresem Slavie a očekává se, že jeho dva krajané se také brzy dočkají nového angažmá. Odkud se vlastně berou fotbalisté, kteří se v Česku zařadili mezi největší hvězdy soutěže? A měly by české kluby častěji hledat posily právě v Brazílii? Těmito otázkami se zabýváme i ve fotbalovém pořadu PŘÍMÁK na Sport.cz.

Fortuna ligu si podmaňují fotbalisté z Brazíliie. Neměly by české kluby hledat posily právě tam? Diskuse v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

 
Článek

Eduardo Santos dorazil do Karviné z klubu Capivariano, Ewerton přišel do Evropy, konkrétně do Zlatých Moravců, z celku Sao Bernardo a Cadu nastupoval za EC Olímpia. Ani jedna ze současných hvězd Fortuna ligy tak nepůsobila ve fotbalových klubech hrajících na federální úrovni.

Sluší se vysvětlit, že brazilský fotbal je rozdělen do více pyramid. Federální systém soutěží má čtyři úrovně, nejvyšší v rámci Campeonato Brasileiro (mistrovství Brazílie) je Serie A, poslední pak Serie D, do níž se mohou kvalifikovat kluby z různých brazilských států na základě kritérií, která jsou určena vždy v daném státě zvlášť.

Nečekám, že by byl druhým Rosickým, ale šanci dostane, říká o posile Sparty její bývalý hráč v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Fotbalisté, kteří oblékají dresy mužstev fungujících pouze na úrovni daného státu, tak fakticky hrají od páté ligy níž, což je případ právě zmíněné trojice.

Na obranu samotných hráčů je třeba zmínit, že Brazílie je zemí s 212 miliony obyvatel, kde fotbalem je nejoblíbenějším sportem. Pro srovnání můžeme dodat, že Brazílie má víc obyvatel než například Německo, Velká Británie a Itálie dohromady.

V Polsku byl terčem kritiky fanoušků a teď má v Plzni nahradit nejlepšího střelce ligy? Diskuse z pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Prosadit se v Brazílii do nejvyšších soutěží tak rozhodně není nic snadného. Také proto je pro místní fotbalisty často velice lákává možnost evropského angažmá.

V pořadu Přímák se tak zabýváme možností, zda by české kluby neměly být při hledání posil aktivnější právě v Brazílii. Více v hlavním videu. Celý pořad si můžete přehrát také jako podcast.

Reklama

Související témata: