Hlavní obsah

Brňanům došla trpělivost, odmítají hradit náklady na VAR: Za zmetek se neplatí!

Brno

Cítí se poškozeni, a tak se rozhodli důrazně udeřit do stolu. Fotbalové Brno zaslalo v reakci na činnost videorozhodčích v posledních prvoligových zápasech fotbalistů Zbrojovky otevřený dopis předsedovi FAČR Martinu Malíkovi.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Hlavní rozhodčí Pavel Franěk kontroluje videozáznam.

Článek

Brňané v něm kritizují používání VAR. „Má to být prostředek ke zvýšení kvality řízení utkání. Máme ale pocit, že se s ním poslední dobou pracuje zcela chaoticky, nesystémově a nejednotně s velkou mírou chybovosti ve vyhodnocování sporných herních situací," tvrdí majitel brněnského klubu Václav Bartoněk.

Zdůrazňuje, že nejde jen o duely jeho mužstva, ale že se tak děje i v zápasech ostatních týmů nejvyšší soutěže. „Vyplývá to z vyjádření médií, odborné veřejnosti a v některých případech i verdiktů Komise rozhodčích FAČR. Přitom lidé, kteří mají na starost činnost VAR, jsou placeni ligovými kluby," připomíná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Teplic protestují u rozhodčího Kovaříka proti nařízené penaltě.

Brňané dávají za příklad situaci z předehrávky 16. kola s Libercem, po níž Komise rozhodčích konstatovala, že ještě za bezbrankového stavu měla Zbrojovka zahrávat za faul na útočníka Filu pokutový kop. Ten ovšem odpískán nebyl a Slovan poté zvítězil 3:0. Nespokojeni byli i v závěru sobotního duelu v Praze na Bohemians 1905, kdy za stavu 2:1 pro Pražany dopravili míč do sítě, avšak sudí Pechanec gól kvůli útočnému faulu neuznal. „Nechápu, proč nenechal tu situaci dohrát, a nešel se pak podívat na video," divil se po utkání kouč Zbrojovky Richard Dostálek, jehož celek tak přišel o možnost vyrovnat a odvézt si z hlavního města aspoň bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Zbrojovky Brno Martin Berkovec po obdrženém gólu během utkání 18. kola Fortuna ligy.

Proto vedení Zbrojovky přistoupilo k radikálnímu kroku. „Rozhodli jsme se ve faktuře FAČR za řízení soutěžního zápasu nehradit poplatek za VAR, který činí v případě domácího duelu 7500 korun + cestovní náhrady. U venkovního utkání jde o 5000 korun. Z našeho pohledu se jedná o vadu výrobního procesu. A z logiky věci přidané hodnoty výroby se za zmetky neplatí," oznamuje Bartoněk Malíkovi.

Podle šéfa Zbrojovky začne klub za VAR znovu platit až po zlepšení jeho fungování. „Nemáme bohužel jinou možnost stížnosti či protestu. Proto se obracíme na vás jako na nejvyšší autoritu schopnou sjednat nápravu. Doufáme, že učiníte potřebné kroky, aby systém VAR fotbalu doopravdy sloužil," píše Bartoněk na závěr prvnímu muži českého fotbalu.

Reklama

Související témata: