Hlavní obsah

Fanoušci Jablonce? Vyhrožovali i zabitím, vysvětluje tvrdý zásah pořadatelů jednatel agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kolem nedělního incidentu z ligového zápasu Českých Budějovic s Jabloncem (5:1) je pořád živo. Dynamo se distancovalo od excesu ochranky, která surově zasáhla proti jabloneckému fanouškovi, a bezpečnostní agentura PS Patrol ujistila, že s agresory skončila. „Je nám líto, co se stalo, a netěší nás to,“ vzkázal jednatel Petr Schwarz. Čeká se na čtvrteční zasedání ligové disciplinárky a do kauzy se vložil i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Foto: Fotbal Turist, Twitter

Takhle to v Českých Budějovicích vypadalo po zásahu pořadatelů.

Článek

Ostuda pro klub i pro pořadatelskou firmu. Fotbalové Česko žije skandálem z Budějovic, kde několik členů ochranky za tribunou zmlátilo fanouška Jablonce. Brutální video na sociálních sítích ukazuje nesmyslné vláčení po zemi či bezhlavé údery do různých částí těla, včetně těch nejcitlivějších. Prvotním spouštěčem incidentu měla být vytržená sedačka v jabloneckém sektoru.

„Blíží se další zápas a přijedou znovu hostující fans. Uvítali bychom info, že kromě důsledného šetření incidentu se na stadionu nevratně neobjeví nikdo z těch, kteří ukázali absolutní neprofesionalitu a brutalitu. Chceme růst návštěvnosti a popularity!" vyťukal na Twitter v úterý po deváté ráno Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie.

Mimochodem, Tvrdík tweetoval už v pondělí. Prozradil, že budějovickému šéfovi Vladimíru Koubkovi „osobně sdělil rozhořčení nad brutálním chováním ochranky".

„Je nám líto, co se stalo, a netěší nás to. Nicméně ta situace nevznikla zničehonic. Video ze sociálních sítí má přes 20 vteřin, ovšem celá ta událost trvala hodinu. Podle mých informací byl problém už od chvíle, kdy skupina jabloneckých fanoušků přijela. Byli agresivní a vyhrožovali, třeba i zabitím," popsal pro Sport.cz jednatel bezpečnostní agentury Schwarz.

„Daný fanoušek vyrval sedačku a pokusil se ji hodit na hřiště, ale zabránila tomu ochranná síť. Jinak by se mu to asi podařilo," uvedl Schwarz. „Incident eskaloval o přestávce, kdy ho kluci chtěli vyvést. Jednoho kousl do nohy a kopl mezi nohy, ležel na zemi a kladl odpor. Každopádně ty rány od ochranky do zákroku rozhodně nepatřily, bylo to přes čáru. Proto jsme s dvěma kluky skončili."

Dynamo v úterý dopoledne vydalo vůbec první delší prohlášení, v kterém se od nedělního incidentu „razantně distancuje". Z pohledu klubu jde o selhání jednotlivců, nikoliv systému.

Některým fanouškům na sociálních sítích však chyběla explicitní omluva Jablonci a napadenému fanouškovi. Na Twitteru se dokonce objevil screen se zadáním pro umělou inteligenci: „Napiš mi omluvné vyjádření klubu, které si může dát na svůj web." Chatbot ho pak prohlášení skutečně připravil.

Incident už prověřuje policie, které klub poskytl kamerové záběry, a posun má být i na straně agentury PS Patrol. Dva násilníci napříště žluté pořadatelské vesty neobléknou. „Nadále už pro nás pracovat nebudou, nebudou s námi spojovat své jméno a budou exemplárně potrestáni," vzkázala firma přes Dynamo. Co znamená exemplární trest? „Konec spolupráce, nic jiného ani dělat nemůžeme," upřesnil Schwarz. „Máme širší sestavu, takže dva lidi dokážeme nahradit."

Prvním testem pro nové pořadatele bude nedělní zápas Budějovic s Pardubicemi, ale jedna důležitá událost by měla přijít už ve čtvrtek. Dá se čekat, že s Dynamem zahájí řízení disciplinární komise. Jablonec i Ligová fotbalová asociace incident odsoudily už v pondělí. „Z videozáznamu, který má LFA k dispozici, je patrné, že zásah pořadatelské služby vůči fanouškovi byl nepřiměřený a zcela nepřijatelný," napsala LFA.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články