Hlavní obsah

Bude to souboj blbých sérií, říká před zápasem proti bývalému týmu záložník Karviné Čavoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svým dosud jediným gólem v sezoně do sítě brankáře Viktora Baiera zařídil na konci října v Plzni záložník Patrik Čavoš poslední tříbodový zisk Karviné ve Fortuna lize. Od nečekaného vítězství na západě Čech (1:0) čekají poslední Slezané na další možnost užít si v kabině po zápase vítězný pokřik přes čtyři měsíce.

Foto: Ivo Dudek

Záložník Karviné Patrik Čavoš

Článek

Výsledkovou mizérii odnesl před klíčovým zápasem jara proti Českým Budějovicím odvoláním trenér Juraj Jarábek a bývalý hráč Dynama Čavoš věří, že poslední tým tabulky tentokrát zabere. „Vyhrajeme,“ vyslovil přání 29letý rodák z Prahy.

Před důležitým zápasem s Českými Budějovicemi vedení odvolalo trenéra Juraje Jarábka. Asi to pro kabinu nebylo úplné překvapení, protože se tak výsledkové krize často řeší, že?

Asi se potřebovala udělat nějaká změna a v klubu to vyhodnotili tak, že je zapotřebí před důležitým zápasem nebo před koncem sezony dát týmu nějaký impulz. A odnesl to trenér. Událo se to docela rychle. Pro hráče to bylo vlastně z minuty na minutu.

Jak se k tomu postavila kabina?

Stalo se to a my to respektujeme. Pro nás hráče se toho zase až tolik nemění. Něco jsme si s novými trenéry (Marek Bielan a Radim Grussmann) řekli, nastínili nám svou filozofii a uvidíme, jak to bude pokračovat dál. Jestli zůstanou, nebo jestli se najde nějaká jiná varianta trenérská. Ale to je otázka pro vedení, to my hráči vůbec neřešíme. My jdeme do zápasu s tím, že musíme bodovat a tu nepříjemnou sérii přerušit.

Změní se toho pod vedením nových trenérů hodně, nebo spíše jen detaily? Co vám na prvních trénincích řekli?

Spíše to budou ty detaily, protože ty nám prohrávaly zápasy. Můžu za kluky říct, že jsme na tom hřišti pokaždé nechali všechno. Makali jsme do jednoho i na tréninku, ale bohužel jsme zápasy prohrávali těmi drobnostmi, takovými kravinami. Ať to byly karty, nebo penalty, které se proti nám v posledních třech zápasech pokaždé kopaly za nějaké blbé ruce ve vápně. I když ta v Liberci byla jasná. Spíše se zaměříme na ty detaily, abychom nedělali hloupé chyby, vyvarovali se zbytečností, které šly proti nám, a ten zápas zvládli.

Asi se dá říct, že vás v sobotu proti Českým Budějovicím čeká možná nejdůležitější zápas jara. Jaká je nálada v týmu, který jedenáct utkání v řadě nevyhrál?

Je to paradox, ale můžu říct, že máme náladu velice dobrou. Měli jsme ji dobrou před Libercem i celkově od té zimy. Bohužel se nám to nepovedlo výsledkově, ale já teda necítím žádnou deku, nic takového. Chceme jít do toho zápasu s čistou hlavou, aby bylo vidět, že jsme to odmakali. Jestli to vyjde, nebo nevyjde, to je fotbal, to naplánovat nemůžeme. Ale věřím, nebo cítím z kluků v kabině, že nálada je dobrá.

Českým Budějovicím se na jaře daří, ale především doma. Vnímáte to jako drobnou výhodu?

Tak výhoda to možná může být, ale každá série jednou končí. Ani my nemáme zrovna dobrou, takže to bude takový souboj blbých sérií a uvidíme po zápase, kdo bude šťastnější. Ale myslím si, že to, že Budějovicím se venku nedaří, v našich hlavách roli nehraje.

Dokážete trenérům poradit, co by na váš bývalý klub mohlo platit, nebo se tým od vašeho odchodu před touto sezonou hodně změnil?

Ten kádr se hodně proměnil, takže ani já nevím, co od nich čekat. Asi to už nebude žádná výhoda, že jsem tam byl tak dlouho. Asi bych jim toho už moc neporadil.

Do Karviné jste přišel po šesti sedmi letech právě na jihu Čech. Souboj s Dynamem pro vás asi nebude úplně tuctovým zápasem, že?

Sedm a půl roku jsem tam byl, jestli jsem to dobře spočítal. Určitě bude hezké, příjemné zase potkat ty kluky, se kterými jsem tam byl a kteří tam zůstali. Ale už jsem si tu premiéru proti nim odbyl na podzim u nich, takže věřím, že do tohoto zápasu už půjdu s čistou hlavou. Naopak se na něj těším a furt věřím, že vyhrajeme a odrazíme se.

Jak dopadne souboj mezi Karvinou a Českými Budějovicemi?
Vyhraje domácí Karviná
45,2 %
Utkání nebude mít vítěze
23,3 %
Vyhrají hosté z Českých Budějovic
31,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 73 čtenářů.

Pro vás osobně musí být pohled na ligovou tabulkou hodně smutný, že? Karviná poslední, České Budějovice jen o příčku a dva body výše. Možná se na ni ani nedíváte, ne?

To máte pravdu, ten pohled na tu tabulku je smutný. Může to pro nás být hodně důležitý zápas a máme šanci všem ukázat, že s tím ještě dokážeme něco udělat, v což všichni pevně věříme. Je ještě hodně kol, pak i nadstavba. Dá se s tím ještě udělat hodně.

Před vzájemným zápasem není v tak složité situaci ani prostor na nějaká hecování s kamarády, že?

Není, ale já tedy to ani upřímně nemám rád. Spíše si po zápase s klukama, které znám, rád popovídám. Ale takhle před zápasem nejsem s nikým v kontaktu a ani nechci. Myslím, že by to bylo neprofesionální. Po zápase si pak můžeme pokecat, až bude po bitvě.

Poslední ligovou výhru si vy osobně pamatujete asi velmi dobře, protože jste ji zatím jediným gólem v sezoně na hřišti Plzně (1:0) loni na konci října zařídil. Asi by vás potěšilo to proti kamarádům z Dynama zopakovat a třeba tím tu sérii zlomit, že?

Tak potěšilo, ale důležitější bude, když získáme tři body jako tým, protože je nutně potřebujeme jak sůl. Odrazit se dobrým výkonem, a nakopnout tím nějakou sérii, abychom tu ligu tady zachránili. To je pro mě nejdůležitější.

V Karviné jste více jak půl roku, už jste si zvykl, když to trochu odlehčím, na odlišné životní podmínky na severu?

No… tak zvykl (smích). Už jsem tady nějakou dobu, tudíž jsem to tady trošičku poznal, ale je to oproti Praze, odkud pocházím, úplně odlišný svět. Často jezdím do Ostravy, kde většina kluků bydlí. Tam trávíme dost času, když se scházíme třeba na kafe nebo tak.

Co vám v Karviné chybí nejvíce oproti Českým Budějovicím nebo Praze?

Partnerka, která má práci v Praze, takže žijeme odděleně. V Českých Budějovicích to bylo hodně hezké na rodinný život. Ten mi chybí nejvíce.

Přesto jste se do Slezska vydal a popřel trochu často opakovaná slova, že fotbalisté do Karviné nechtějí. I trenér Juraj Jarábek je znovu nedávno zopakoval, když zdůvodňoval absenci posil. Rozumíte hráčům, kteří Karvinou odmítnou?

Asi jim rozumím z toho pohledu, že je to sem daleko. Ale není to tu zase tak špatné, jak se povídá. To bych zase jako vyvrátil. I když u mě to byl asi trochu jiný příběh. Chtěl jsem po konci v Českých Budějovicích do zahraničí a byl jsem domluvený, že kdyby to nevyšlo, tak půjdu do Karviné. Nechtěl jsem tu dohodu porušit a podepsal jsem to tady. Na druhou stranu se tady pořád hraje první liga, více už se v Česku nedá hrát. Osobně nerozumím tomu, že někdo ligu odmítne jen proto, aby byl blíže domovu. Mám to nastavené jinak, ale je to na každém.

Reklama