Hlavní obsah

Červ a Valenta? Správní hajzlíci, myslí si jejich bývalý trenér. Plzni pomohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich příchod do fotbalové Plzně byl pořádným šokem. Dva kovaní slávisté, odchovanci. A přímo do Viktorie? Záložníci Lukáš Červ s Matějem Valentou v zimě vyrazili dobýt západ Čech, opačným směrem se vydal brankář Jindřich Staněk. A podle Petra Mikolandy, který oba středopolaře vedl v dorostu sešívaných, může nová krev Plzni pomoci. „Jsou to takoví ti správní hajzlíci,“ vyprávěl v pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Valenta s Červem jsou správní hajzlíci, Plzni pomohou. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Měli jsme je v jednom týmu. Dokáží soupeři nepříjemně nakopat, správně přerušit rychlý brejk při ztrátě. To z mladých hráčů umí málokdo,“ vzpomínal Mikolanda. Obě posily Viktorie navíc zdobí skvělý fyzický fond. Takřka nevyčerpatelný. „Když nastoupili spolu, věděl jsem, že nás nikdo nemůže uběhat,“ dodal současný kouč divizního Benešova.

Oba se nejlépe cítí ve středu zálohy. Oba měří něco málo přes metr osmdesát. Oběma se fotbalového vzdělání dostalo v Edenu. Oba pravidelně jezdili na srazy mládežnických reprezentací. Jenže typologicky rozhodně nejde o totožné hráče.

Dvaadvacetiletý Červ, který v posledním roce a půl kopal za Liberec, pije krev všem soupeřům. Potažmo jejich fanouškům. Ve výběru těch fotbalistů Fortuna ligy, proti kterým nikdo nechce nastoupit, by se umístil velmi vysoko.

No, vysoko. Spíše by atakoval ty nejpřednější příčky. Ale proč?

„Červa chcete mít v kabině. Je to válečník. Kluk, který dá všude hlavu, pro tým bude dýchat. Fyzicky zdatný, nepříjemný, i když nemá tak dokonalou techniku. Navíc je schopen z pozice mladého hráče ty starší seřvat, nebo naopak pochválit. Málokdo v jeho věku to dokáže,“ pravil Mikolanda.

O dva roky starší Valenta, jenž dozrával ve Slovácku, platí za elegantnější typ středopolaře. S balonem se mazlí přece jen o něco raději. Aby také ne, když ve Slavii odmala patřil mezi nejnadějnější hráče ročníku 2000 právě díky svému citu pro hru. „Neuvěřitelný střední záložník, který má skvělou střelu. Fyzicky velice dobře vyspělý. Navíc má, stejně jako Červ, obrovský akční rádius,“ ví Mikolanda.

Viktorii se tak rýsují zajímavé varianty do středu zálohy. Vždyť kteréhokoliv z exslávistů, případně oba najednou, může z pozice „šestky“ jistit Lukáš Kalvach, dlouholetá opora Západočechů. O něco výše pak bude operovat Pavel Šulc, jenž na podzim chytil životní formu. Chcete důkaz? Dvanáct gólů a čtyři asistence ve všech soutěžích by mělo stačit. A to ještě není radno opomenout ani velezkušeného Ibrahima Traorého. Mimochodem dalšího bývalého hráče Slavie.

Bude tedy Viktorii vůbec chybět další záložník Pavel Bucha, který v zimě zmizel do Cincinnati, tedy americké Major League Soccer? „Teď už ne. Ale jsem rád, že máme dalšího hráče v MLS. Pavel je trochu introvert, mohl by tam správně zapadnout,“ má jasno Mikolanda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články