Hlavní obsah

Mladí slávisté v Plzni. Posily, nebo zatím jen stafáž?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za Slavii odehráli v lize jediný zápas, na podzim vstřelili shodně tři góly, jejich parketa je ve středu zálohy. Od ledna nosí také stejný dres - plzeňské Viktorie. Mladíci Matěj Valenta a Lukáš Červ, které sešívaní poslali do Plzně v balíku s finanční náhradou za brankáře Jindřicha Staňka. Mají ale vůbec šanci se ve Viktorii v dohledné době prosadit?

Telepatie? Vždycky, když jsem v minulosti přijel do Plzně, měl jsem pocit, že tady někdy budu působit, přiznává Matěj ValentaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nikdo nemá místo jisté, všichni mají stejnou šanci dostat se do základní sestavy,“ prohlásil na startu zimní přípravy trenér Plzně Miroslav Koubek, který praktikuje s Viktorií v převážné většině systém se třemi středními záložníky. S Valentou a Červem jich má k dispozici šest.

Od svého letního příchodu sází úspěšně na dvojici Pavel Bucha - Lukáš Kalvach. Většinou k nim nasazuje zkušeného Ibrahima Traoré nebo stahuje do zálohy ofenzivního borce Pavla Šulce.

Co jméno, to nadprůměrný ligový fotbalista. Bucha chytil pod Koubkem druhý dech, Kalvach odehrál podzim v reprezentační formě. Traoré zúročuje svoje zkušenosti, Šulc má za sebou životní půlrok. Na podzim nastřílel ve všech soutěžích 12 gólů.

Přestože 23letý Valenta i o rok mladší Červ patřili ve svých klubech (Slovácko a Liberec), kde byli na hostování, mezi klíčové postavy, v Doosan Aréně budou mít cestu do základní sestavy notně složitou.

„Hrajeme většinou na tři střední záložníky, všichni tudíž pokaždé na hřišti nebudou. Pro trenéra je ale výborné, že může s tímto manévrovat. Spoustu výhod toto skýtá například pro střídání,“ pochvaloval si Koubek. Právě příchody dvou exslávistů považuje za nejpozitivnější zimní zásah do kádru.

Odchod Staňka do Slavie? Nevidím to jako oslabení, je to dobrý obchod, říká trenér Plzně Miroslav KoubekVideo: Sport.cz

„Přišli k nám kvalitní mladí kluci, kteří ve svých klubech předváděli dobré výkony. Posílí nás, přinesou něco nového,“ věří Kalvach. A co na to samotní hráči?

„Samozřejmě vím, že konkurence v Plzni je obrovská. Jen nás šest na dvě, na tři místa. Na tohle jsem se ale neohlížel. Věřím, že se prosadím. Je jen na mně, jestli dokážu navázat na poslední měsíce ve Slovácku,“ prohlásil Valenta. „Nikdy jsem nehrál o evropské poháry, chci do nich Viktorce pomoct,“ doplnil Červ. Bude to už na jaře nebo spíš až v nové sezoně?

Reklama