Hlavní obsah

Cizinci v sestavě? Česká špička nemá na výběr, hájí Slavii expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citlivá otázka, která nejspíš nemá jasnou odpověď. Jaký je ideální počet fotbalistů z ciziny v českém týmu, či v jeho základní sestavě? Na tom se experti neshodnou. Hodně se řeší situace třeba ve Slavii, která má na cestě, kdy chce být mezi nejlepšími na domácí scéně, ale v i v Evropě, kádr napěchovaný posilami ze zahraničí. Stane se, že má v základní sestavě jen tři české hráče. Je to správně, či chyba? Téma rozebral i pořad Přímák na Sport.cz, jehož hostem byl Martin Vozábal, bývalý fotbalista a nyní sportovní ředitel FC Silon Táborsko.

Ideální počet cizinců v kádrech českých klubů řešil pořad Přímák na Sport.cz s Martinem Vozábalem.Video: Sport.cz

 
Článek

Chce být nejlepší, a tak hledá posily doma, ale i v zahraničí. Fotbalová Slavia má kádr nabitý cizinci, není proto divu, že nastane chvíle, kdy mají cizinci v červenobílém dresu na hřišti převahu. Martin Vozábal má pro tyto kroky pochopení.

„Jsme u toho, že v rámci Slavie, Plzně, Sparty se hledají ti nejlepší v rámci republiky, ale i samozřejmě ze všech dostupných koutů Evropy. Může se to sejít tak, jako v případě Slavie," nehledá bývalý výborný prvoligový fotbalista problém v tom, že třeba v prvním duelu Konferenční ligy v Polsku měl český vicemistr v základní sestavě jen čtyři Čechy. „Při utkání jsem to fakt nevnímal, nezaujalo mě to," dodává.

Africkou cestou Slavie trpí naši hráči. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Cesta, kdy elitní český klub sáhne po posilách z ciziny, je pochopitelná. A to nejen v případě Slavie, jde o celou tuzemskou špičku. „Když tvoří tým Slavia, těžko najde pětadvacet TOP českých hráčů. A k tomu si přidejte pětadvacet TOP českých fotbalistů pro Spartu a Plzeň," naznačuje Vozábal, že počet českých fotbalistů, kteří by mohli konkurovat evropské špičce či ji převyšovat, je pochopitelně omezený. „Nevyhnete se tomu, že sáhnete po hráči z ciziny. Vedení klubů neřeší, odkud hráč je, nejpodstatnější je výkonost."

Jiná situace je podle Vozábala v případě, kdy skládají kádry další české kluby z nejvyšší soutěže. „Myslím, že tam český základ kabiny potřebujete. Jde o týmovou soudržnost, je třeba mít českou kostru," myslí si funkcionář druholigového Táborska.

Sám v roli funkcionáře tým skládal, má tedy v tomto směru zkušenosti. „České hráče jsem chtěl mít na té základní ose, tedy brankář, stoper, střední záložník a hrotový hráč. Pak je to ideální stav, ale ne pokaždé se podaří," vykládá a jedním dechem dodá, že fotbalisty ze Slovenska nepovažuje za cizince, protože mentalitou jsou stejní jako Češi.

Albánský fotbalista Kristi Qose má pořádný problém, v barvách plzeňské rezervy strčil do sudího.Video: Sport.cz

Vozábal během kariéry zažil i situace, kdy to s posilami ze zahraničí úplně ideálně nefungovalo. A tak je v roli funkcionáře ostražitý. „Akceptují jen určitý počet hráčů z bývalé Jugoslávie v týmu. Tam je nějaká hrana, protože jak se jich sejde v kabině moc, tak je to problém," naznačuje. „Neříkám, že mám pravdu, ale je to moje zkušenost. Vzniká určitá klika a nebylo to ono," vzpomíná.

Zdůrazňuje, že to není nic proti samotným fotbalistům ze zmíněné destinace. „Já je mám rád, jsou fajn, zažil jsem jich několik," zdůrazňuje expert, že v jeho prohlášeních nemá nikdo hledat ani náznak nějakého odporu proti angažování cizinců, nebo snad dokonce rasismus. Vzápětí vysvětlil, v čem byl problém.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají odvetu play off Evropské konferenční ligy UEFA mezi celky Slavia Praha vs. Raków Čenstochová. Studio k přímému přenosu startuje ve čtvrtek od 18.30 hodin, moderátor David Sobišek přivítá ve studiu například slávistického srdcaře Davida Kalivodu. Přímo z Edenu bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Tomáš Radotínský a Václav Pilný.

Sestřih zápasu Raków - SlaviaVideo: O2 TV Sport

„Nejhorší je, když se hráčů z těch zemí sejde, čtyři, pět a pak třeba dva nenastupují. Zbývající tři, kteří jsou v sestavě, se pak chodí ptát, proč ti další nehrají. Mají větší starost o toho druhého...," dodal Vozábal, proč to v týmovém soukolí s mnoha cizinci může zaskřípat.

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz.

Postoupí Slavia do základní skupiny Konferenční ligy?Video: Sport.cz

Reklama