Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Bravo, pane Tvrdíku! Start Sparty a Slavie? Horší si to už nikdo představit neumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochopitelně se vyjádřil i k jarnímu startu fotbalové ligy. Nicméně ve svém novém glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár věnuje rozsáhleji slovům předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka z uplynulého týdne, týkajících se televizních práv českých profesionálních klubů.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík

Článek

„O víkendu sice začala jarní část fotbalové ligy. To, co mě ale opravdu zaujalo, bylo prohlášení šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka. Řekl, že chce dosáhnout toho, aby se vypsal tendr na majitele televizních práv profesionálních klubů. A dodal, že Slavia si je schopná v případě neuspokojivých výsledků svoje práva prodávat sama. Tleskám a říkám bravo!

Pokud by se toto podařilo, byl by to pro český fotbal jeden z nejlepších počinů za posledních iks let. Protože by to okamžitě, i ve stavu, v jakém český fotbal je, přineslo víc peněz do pokladen tuzemských profesionálních klubů.

Ale pokud Jaroslav Tvrdík říká A, musí nastat i projekt B. Abyste mohli vygenerovat daleko vyšší finanční částky za televizní práva, musíte udělat z fotbalových klubů byznys model. Kde platí pravidla finanční efektivity, zelená pro kompetentní lidi, odbornost, profesionalitu, inovaci, progres. Výsledkem toho bude výroba lepšího produktu, na který se bude dívat víc lidí. Pokud se ale zůstane u A, a rezignuje se na B, pak se kýžený efekt nedostaví.

Můžete se dostat do situace, kdy jako klub musíte přežít. Typickým příkladem je nyní Barcelona. Jedná se o legitimní věc, nic ošklivého. Po fázi přežití však musí přijít fáze růstu. Pokud nepřijde, nastanou fáze přežívání, parazitování, a nakonec fáze odumírání. Pokud český fotbal nenastartuje program B, nemůže chtít víc z programu A. Za co by chtěl víc peněz?

Uvedu to na příkladu Plzně. Vede ligu, ale já si kladu otázky. Jde opravdu o fotbal, který láká diváky na stadion? Jde o způsob zábavy, kdy sledovanost půjde strmě nahoru? Opravdu si věří Plzeň natolik, že když pro ni dopadne dobře liga, najednou přepne a bude předvádět fotbal evropských parametrů? Jste vy, fanoušci, přesvědčeni o tom, že tohle je ten projekt B?

Vím, že mě za tyto řádky budou v Plzni posílat do háje zeleného. V tom lepším případě. Budou říkat, ať si plácám, že oni vedou ligu. Já se ale jenom ptám, co dál. Je tohle konkurenceschopný fotbal, který nás dostane do Evropy, kam všichni chceme? Já odpověď znám. A vy ji tušíte.

Na závěr tohoto glosáře se telegraficky zmíním o prvním jarní kole. Viděl jsem dvě zajímavá utkání, a sice Jablonec-Olomouc a Mladá Boleslav-Ostrava. A pražská S? Chtěl bych uklidnit jejich fanoušky, sponzory, majitele, realizační týmy i samotné hráče: Nepropadejte panice, od této chvíle to bude jenom lepší. Protože horší si to už nikdo představit neumí. Mluvím o výkonech, ne o výsledcích."

Josef Csaplár
Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.