Hlavní obsah

Tvrdík: Na Baha byla nabídka z Premier League, Musu sleduje Benfica, Jurásek s Filou možná přijdou

Chystaný odchod Nicolae Stanciu do čínského Wu-Chanu vidí šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík jako výhodný. Predikuje, že nováček v kádru Yira Sor se od nové sezony stane jednou z hvězd červenobílých. Zároveň připustil, že sešívaní dál vábí obránce Davida Juráska a útočníka Daniela Filu z Mladé Boleslavi. „Řekl bych, že teď jsme spíš blíž domluvě než nedomluvě,“ prohlásil Tvrdík v rozhovoru pro slávistickou fanouškovskou skupinu AREA 114. Mluvil i o dalších hráčích spojených se Slavií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a předseda představenstva klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík před utkáním Ligy mistrů s Borussií Dortmund.

Článek

Slavii se v zimě rozloučila se dvěma důležitými hráči, do Lokomotivu Moskva prodala za 130 milionů korun útočníka Jana Kuchtu, odchod záložníka Nicolae Stanciua do čínského Wu-Chanu za zhruba 100 milionů korun se finalizuje. „Jsme v situaci, kdy nemůžeme potvrdit jeho odchod. Pravidla pro vstup do Číny mají svá specifika, o některých věcech se stále jedná. Ale asi přijde okamžik, kdy to oficiálně oznámíme," konstatoval Tvrdík ve zmíněném pořadu.

„Přestup dává logiku ekonomicky, sportovně i lidsky," byl přesvědčený slávistický předseda. „Nico měl nabídky už v minulých přestupních obdobích, nikdy za mnou nepřišel a nevyhrožoval mi, že chce odejít. Je to milý, skromný a usměvavý kluk. Chápu, jak se na situaci dívá, že má před sebou možnost takového kontraktu. Je to výhodné pro obě strany," doplnil Tvrdík.

Odmítl, že by byl klub z Edenu nucen tyhle dva prodeje uskutečnit. „Vědomě jsme dva hráče pustili, udělali jsme promyšlenou operaci v kádru. Nabídky přišly na více hráčů. Na Alexe Baha přišla nabídka z Premier League, na další hráče z Ruska nebo Turecka. Věděli jsme, koho prodat chceme a koho ne," vypočítal šéf červenobílých.

Slavia v zimním přestupním období peníze i utratila. Nejnákladnější a nejzvučnější posilou je rychlý křídelník Yira Sor, jehož sešívaní koupili za 30 milionů korun z Baníku Ostrava a přidali k tomu i Ubonga Ekpaie a procenta z dalšího případného prodeje.

„Byl to jeden z nejsložitějších přestupů. Trenéři ho hodně chtěli. Je to hráč s takovým X faktorem, je velmi rychlý, překonává hranici 36 km/h. Chceme s ním být trpěliví, musí si zvyknout na Slavii. Myslím, že na jaře bude spíš střídajícím hráčem a od příští sezony velkou hvězdou Slavie," odhadl Tvrdík.

Potvrdil, že lídr ligy dál usiluje o obránce Davida Juráska a útočníka Daniela Filu z Mladé Boleslavi. „Věřím, že oba budou v budoucnu čeští reprezentanti. Řekl bych, že teď jsme spíš blíž domluvě než nedomluvě. Ale záleží to na dalších jednáních a lidech, kteří je vedou. Je však možné, že je fanoušci ve slávistickém dresu uvidí," informoval šéf vršovického klubu.

V Edenu se situace na pozici útočníka pořád řeší, jedničkou pro jarní část je Michael Krmenčík. Tvrdík naznačil, že druhou volbou je aktuálně Ivan Schranz, jenž zatím nastupuje hlavně jako křídlo. Fila by v případě příchodu mohl být okamžitě zapracováván do kádru. Oproti osmnáctiletému Denisu Alijagičovi, jehož Slavia odeslala na hostování do Liberce, má jednu výhodu. „Je o rok starší a už má ligovou zkušenost," upozornil Tvrdík.

V případě Alijagiče cítí, že v Liberci má dobrou perspektivu hrát a že se v létě do Edenu vrátí lepší. „Myslíme, že bude lepší, když bude v Liberci hrát, než aby u nás střídal. Věříme, že se v létě se vrátí jako špičkový útočník," zadoufal předseda Slavie.

Sešívaným patří i chorvatský forvard Petar Musa, jenž je na hostování v Boavistě Porto. V Portugalsku se mu daří, celkem se už trefil sedmkrát. „Přestupová doložka se spustí, když dá deset branek. Myslím, že tuhle hranici asi překročí. Boavistě pak vznikne nárok na přestup. Je vidět, že portugalská liga mu sedí," podotkl Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petar Musa ze Slavie Praha a brankář Slovácka Vít Nemrava.

Ale Boavistě vzniká problém. „Má pozastavené přestupy od FIFA a Slavii za Petarovo hostování ještě nezaplatila. A také on tam má problémy s tím, aby dostával plat. S Boavistou jednáme, je možné, že s ní smlouvu vypovíme. A je možné, že Boavista nebude klubem, kam pak nakonec přestoupí. O Petara stojí přední portugalské kluby, kontaktovala nás i Benfica, udělal si tam skvělé jméno. Jsme nadšení z toho, že se mu tam daří. Na konci z toho bude další úspěšný velký přestup," přidal Tvrdík k situaci okolo chorvatského útočníka.

Reklama

Související témata: