Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Reakce FAČR? Pociťoval jsem stud, že českému fotbalu velí takový lídr-nelídr!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této smutné době, kdy ruské tanky ostřelují ukrajinská města, nemá trenér Josef Csaplár na fotbal myšlenky. Váhavá reakce Fotbalové asociace ČR ho ale notně nadzvedla, ve svém novém glosáři pro Sport.cz se k ní vyjadřuje.

Foto: Sport.cz s využitím FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě.

Článek

„Připadne mi divné mluvit v této době o českém fotbale. Jenže nedá mi to. Ve čtvrtek se něco stalo, v pátek jsem se k útoku Ruska na Ukrajinu jasně vyjádřil. Přečetl jsem si záhy stanovisko polského fotbalového svazu, posléze rozhodnutí švédské asociace. Oba subjekty jasně sdělily, že proti Rusku v březnové baráži o mistrovství světa nenastoupí. Ani na neutrální půdě.

Následně jsem nahlédl do prestižního německého Kickeru, který se v anketě čtenářů ptal, jestli by měli být ruští sportovci, kluby nebo týmy vyloučeny ze všech světových soutěží. Dvaadevadesát procent respondentů odpovědělo ano. Jsem mile překvapený ohromnou soudržností českých lidí, postojem české vlády i šéfa Národní sportovní agentury Filipa Neussera. Jsem z toho až dojatý. No, a do toho přišla reakce-nereakce Fotbalové asociace České republiky...

Vím, že jde nyní o daleko důležitější věci, ale když jsem si v souvislosti s tragickými událostmi na Ukrajině váhavé prohlášení FAČR přečetl, bylo mi strašně smutno. Popravdě, překvapilo by mě, kdyby FAČR zareagoval ve stylu polského nebo švédského svazu. Ale pociťoval jsem obyčejný lidský stud. Nikoli, že patřím do velké české fotbalové rodiny, ale že takoví lidé jí velí. Že máme takového lídra-nelídra. Mluvím o tom proto, aby lidé věděli, že v tuzemském fotbale jsou i jiní lidé než ti, co mu velí. Jsou v něm také tací, kteří se umí vyjádřit jasně, pevně, konzistentně.

Svět není černobílý. Je barevný, úžasný. Vždycky jsem tvrdil, že politika do sportu nepatří. Ale tohle je válka, v níž jsou psychopatickou skupinou zabíjeni nevinní lidé. Ocitli jsme se na velké historické křižovatce, kterých v dějinách národů moc není. Nabízí jen dva směry: buď jedete doprava nebo doleva. Žádná zlatá vyčůraná střední cesta tady neexistuje. Člověk se musí rozhodnout, jestli je na straně vrahů nebo na straně obětí, které se brání, a jde jim pomoct. A nahlas a zřetelně to nejen řekne, ale také se tak chová.

V této souvislosti chci zdůraznit slova šéfa polského fotbalového svazu: Teď není čas na řeči, ale na činy. Bohužel v těchto smutných chvílích dostal český fanoušek zcela jasnou odpověď na otázku, proč se v tuzemském fotbale nic neudálo a ani se v něm žádná změna neudá."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: