Hlavní obsah

Další pocta pro šampiony. Kolář opět vládne gólmanům, Kúdela uspěl mezi obránci

Aktualizováno

Sešívaní šampioni sbírají další individuální pocty. Před posledním kolem letošního ročníku Fortuna ligy zveřejnila Ligová fotbalová asociace první dva vítěze doprovodných anket nejlepších hráčů. Obě ocenění putují do kabiny staronového mistra Slavie Praha. V hlasování médií, kapitánů a trenérů klubů se nejlepším brankářem stal Ondřej Kolář, který obhájil loňské vítězství, mezi obránci uspěl Ondřej Kúdela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář během derby se Spartou.

Článek

Stejně jako v loňské sezoně stanul na prvním místě v anketě o nejlepšího brankáře ročníku Ondřej Kolář. Šestadvacetiletý gólman Slavie potvrdil své dlouhodobé statistiky a stal se jedním z tahounů sešívaných v cestě za obhajobou titulu. Odchytal třicet zápasů, v šestnácti z nich vychytal čisté konto a v této statistice je znovu zdaleka nedostižitelný.

I přes vážné zranění, které ho potkalo v zápase Evropské ligy proti Rangers, se dokázal rychle vrátit do své původní formy. V lize ke skvělým výkonům na brankové čáře přidal i pomoc v ofenzívě, když se stal jedním ze šesti brankářů v historii soutěže, kteří vstřelili gól. Kolář se prosadil z pokutového kopu v zápase s Příbramí.

Opora obranných řad sešívaných Ondřej Kúdela dostává od trenéra Jindřicha Trpišovského spoustu prostoru, za který se mu odvděčil. V ligovém ročníku zasáhl do osmadvaceti zápasů, ve kterých vstřelil z pozice stopera hned šest branek.

Z formy českého reprezentanta nevyvedl ani incident z Evropské ligy, na jeho výkonech se problémy s ním spojené neodrazily. Stal se pilířem slavistické rozehrávky, podporoval útok a titul nejlepšího obránce sezony tak putuje do jeho rukou.

V úterý oznámí LFA výsledky hlasování o nejlepšího záložníka a útočníka. Vítěze hlavních anket včetně nejlepšího hráče a trenéra zveřejní v pátek. Vítězství mezi hráči obhajuje právě Kolář, z koučů byl v minulé sezoně nejlepší Trpišovský.

Nejlepší brankář sezony
1. Ondřej Kolář, SK Slavia Praha - 173 bodů
2. Jan Laštůvka, FC Baník Ostrava - 67
3. Florin Nita, AC Sparta Praha - 60
4. Aleš Mandous, SK Sigma Olomouc - 32
5. Jindřich Staněk, FC Viktoria Plzeň - 18
6. Marek Boháč, FK Pardubice - 18
7. Patrik Le Giang, Bohemians Praha 1905 - 6
8. Milan Knobloch, FC Slovan Liberec - 4
9. Jaroslav Drobný, SK Dynamo Č. Budějovice - 4
10. Jan Hanuš, FK Jablonec - 3
Nejlepší obránce sezony
1. Ondřej Kúdela, SK Slavia Praha - 177
2. David Zima, SK Slavia Praha - 46
3. Jaroslav Zelený, FK Jablonec - 40
4. Jan Bořil, SK Slavia Praha - 35
5. Dávid Hancko, AC Sparta Praha - 20
6. Alexander Bah, SK Slavia Praha - 10
7. Benjamin Čolić, SK Dynamo Č. Budějovice - 9
Michal Kadlec, 1. FC Slovácko - 9
9. Ondřej Čelůstka, AC Sparta Sparta - 5
10. Martin Koscelník, FC Slovan Liberec - 5

Reklama