Hlavní obsah

Daněk se cítí dobře a doufá ve větší minutáž. V derby pro to udělal maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minuty v elitním mužstvu Sparty sbírá Kryštof Daněk na jaře jen sporadicky. Start za rezervní tým v pondělním derby v rámci Fortuna národní ligy je tak logickým krokem a dvacetiletý ofenzivní hráč na trávníku vyčníval. „Zápas potvrdil, že se cítím dobře,“ hlásí Daněk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha zleva: Asger Sörensen, Ladislav Krejčí a Kryštof Daněk oslavují gól na 1:1 během utkání s FC Hradec Králové.

Článek

Z šesti jarních kol Fortuna ligy se do akce dostal třikrát. Vždy jako střídající hráč, celkem posbíral 34 minut. Trochu více prostoru, ale jen díky prodloužení, pak dostal ve čtvrtfinále MOL Cupu v Liberci.

„Poslední dobou jsem toho moc neodehrál, takže jsem rád, že je možnost jít za béčko. Doufám, že šance v áčku zase přijde," přeje si Daněk. V pondělním derby na Letné byl rozdílovým hráčem, v útočné trojici s Martinem Minčevem a Adamem Karabcem dělali obraně Slavie ohromné problémy.

Daněk při triumfu 2:0 vstřelil obě branky. „Mohl jsem jich dát pět. V tu chvíli mě to mrzelo hodně, ale v zápase musíte neproměněné šance hodit hned za hlavu. Jsem rád, že tam spadly dvě střely a máme tři body," připomíná předsezonní posila z Olomouce, že šancí na skórování bylo zejména v první půli hodně. Dvakrát ztroskotal na brankáři Aleši Mandousovi, jednou mířil těsně vedle.

Daněk byl zkrátka vidět a trenérovi A-týmu Brianu Priskemu asi nemohl poslat lepší vzkaz, byť hrál často na zkušeného Jana Bořila, jenž po přibližně rok a půl dlouhém výpadku fyzicky ztrácel, a byť obrany v první lize jsou celkově pevnější. „Jsem se svým výkonem spokojený," zdůraznil jasně.

Pro mladého fotbalistu je samozřejmě důležité, aby co nejvíce hrál. Navíc ve chvíli, kdy by Daňka mělo čekat EURO do 21 let na přelomu června a července. Kouč B-týmu Petr Janoušek další nasazení méně vytěžovaných borců z áčka nevyloučil, takže je možné, že Daňka či Karabce budeme ve druhé lize vídat častěji.

Prosadit se v elitním mužstvu Sparty je totiž momentálně těžké. Priske logicky využívá aktuálně velmi produktivní trio Jan Kuchta, Lukáš Haraslín a Tomáš Čvančara. Na ně tlačí kromě dvou zmíněných mladíků Awer Mabil, Jakub Jankto a Martin Minčev.

Daněk i Karabec částečně doplácí i na rozestavení 3-4-3, které Letenským v posledních zápasech funguje. Oba se profilují hlavně jako střední ofenzivní záložníci, jenže tento post z formace momentálně vypadl. Daněk tak nejčastěji nastupuje na pravé straně ofenzivního trojzubce, v Liberci si vyzkoušel i post pravého wingbacka.

„V rozestavení pro mě tolik pozic není, dříve jsem mohl střídat střed a kraj zálohy, teď se cítím asi nejlépe na pravé straně. Doufám, že se začnu posouvat, že začnu podávat lepší výkony a vrátím se zpátky situace jako na podzim, kdy jsem hrál," dodává odhodlaně Daněk.

Reklama