Hlavní obsah

Derby rezerv: dravé mládí Sparty, emoce, převaha fans Slavie i návrat marodů

Ve velkém stylu pojaly Sparta a Slavia derby svých B-týmů, před výkopem dvou posledních celků Fortuna národní ligy. Základní sestavy oplývaly borci z elitních mužstev, Sparta navíc klání umístila na svůj hlavní stadion na Letné. A k vidění byly emoce, kvalitní individuální výkony, návraty slávistických marodů i jasná převaha hostů v hledišti. Tři body však bere za výhru 2:0 Sparta.

Foto: SK Slavia Praha, Twitter

Derby rezerv pražských "S" se na začátku jarní části Fortuna národní ligy odehrálo na Letné.

Článek

Letenští postavili do útoku trio posil z A-týmu v podobě Adama Karabce, Martina Minčeva a Kryštofa Daňka. Všichni dohromady dělali obraně Slavie ohromné problémy, zejména pak Daněk, který byl podle Sport.cz nejlepším hráče zápasu. Nebýt Aleše Mandouse v bráně hostů, mohl mít za první půli hattrick.

Minčev se zaskvěl parádní asistencí na první gól, při druhém gólu dorazil Daněk právě jeho Mandousem vyraženou střelu. Karabec pak předvedl několik individuálních průniků a akci před druhou trefou začal nápaditou přihrávkou. Všichni tři tak ukázali trenérovi áčka Brianu Priskemu, že jsou připraveni na větší herní vytížení, byť obrany v nejvyšší soutěži bývají pevnější (ale i Slavia nasadila například stopera Tarase Kačarabu či navrátilce po zranění Jana Bořila a Lukáše Masopusta).

„Sparta zvítězila zaslouženě, byla dominantní. Mrzí mě, že jsme nepředvedli to, na co jsme měli," uznal po utkání kouč Slavie Marek Jarolím. „Nevím, jestli náš výkon byl tak dominantní, ale viděl jsem na hráčích energii a chuť vyhrát," ocenil kouč Sparty Petr Janoušek.

Zkušení navrátilci po zranění

Jak bylo zmíněno, Slavia na start jarní části druhé ligy využila dva dlouhodobě zraněné borce Bořila a Masopusta. První jmenovaný zasáhl do soutěžního duelu naposledy v říjnu 2021, Masopust pak na konci podzimu. Zejména na Bořilovi byla pauza znát, s Daňkem si často nevěděl rady, a ne vždy stíhal fyzicky. „Jsem rád, že se mi dařily souboje 1 na 1. Už před zápasem jsem tušil, že budu hrát na Bořila," přiznal Daněk.

Masopust odehrál posledních 30 minut, když vystřídal právě Bořila. Předvedl se hlavně kartou nepotrestaným faulem na Lukáše Váňu. Pro kouče A-týmu Jindřicha Trpišovského ale rozhodně dobře, že se oba zkušení hráči pomalu vrací. Pokud jim zdraví vydrží, není pochyb, že elitnímu mužstvu ještě pomohou.

Kvalitní Mandous, rozpačité útočné posily

Velmi dobře se prezentovali oba brankáři, slávistický Aleš Mandous měl ale daleko víc práce. Nebýt jeho vynikajících zákroků zejména v úvodním dějství, mohl být triumf Sparty daleko výraznější. Na podzim také laboroval se zraněním, nulu pak vychytal ve středu v MOL Cupu s Vyškovem. Jedničkou v A-týmu je momentálně Ondřej Kolář, Trpišovského však může těšit, že i Mandous vypadá připraveně.

Naopak moc vidět nebyly další opory, které měly B-týmu pomoci. Řeč je o Davidu Pechovi, a hlavně o Ewertonovi, ti si na obranu domácích v čele s Patrikem Vydrou či Dimitrijem Kamenovičem přijít nedokázali, útočníci na druhé straně je jednoznačně předčili. „Kluci z A-týmu jsou vždy posilou, rozhodně nám nenabourali chemii. David Pech podle mě podal velice slibný výkon," zhodnotil Jarolím.

Emoce, provokace a převaha fans hostů

Nábojem, fanděním a emocemi se zápas blížil „velkému" derby. Mezi hráči došlo k několika potyčkám, v té největší ukázal emoce Jan Bořil, když mu Daněk po odpískání lehce kopl do míče. Nakonec z toho byla velká šarvátka a žlutilo se na obou stranách.

Bořil si kromě toho užíval i bučení při každém dotyku s míčem a oslav po nepovedené přihrávce či prohraném souboji. „Zbytečně na mě vyjel, tak jsem se otočil a šel pryč," popsal Daněk ze svého pohledu, co se na trávníku dělo.

Provokativní oslavu pak mladík ukázal po první trefě, kdy běžel slavit přímo pod kotel hostů. Odměnou mu byla vytržená letící sedačka. Duelu přihlíželo 2 752 diváků a nutno říct, že zatímco na hřišti vládla Sparta, hlediště si podmanili hosté. Chorály sektoru zaplněného fans v černém jednoznačně předčily ty z hlasivek domácích příznivců.

Reklama