Hlavní obsah

Dánský Avatar králem obránců. Skvělý kauf, chválí kapitán vicemistrů Evropy

Pouhý rok stačil, aby se stal hvězdou nového týmu i celé soutěže. Dánský reprezentant Alexander Bah podepsal ve Slavii v lednu letošního roku kontrakt do léta 2025. Ale za pětačtyřicet milionů se úřadujícím šampionům náramně vyplatil hned během prvních dvanácti měsíců. Za podzimní účinkování ve Fortuna lize se podle hodnocení Sport.cz stal nejlepším obráncem. Jak vypadá další pořadí na medailových pozicích?

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Střelec prvního gólu Slavie Alexander Bah.

Článek

Bah dorazil do Edenu jako náhrada za Vladimíra Coufala, který odešel na podzim 2020 do West Hamu United. Slavia poslala na účet Sönderjyske pětačtyřicet milionů korun. Získala univerzála schopného hrát na kraji obrany i zálohy. A čtyřiadvacetiletý rodák z městečka Arslev zvládá oba posty znamenitě!

„Je to nadstandardní hráč. Během těch dvanácti měsíců, co s námi je, se zlepšil v technických dovednostech v ofenzivní fázi. Lépe se pohybuje, více drží míč a správně řeší situace," chválil dánského reprezentanta Jindřich Trpišovský, trenér Slavie. „Ve srovnání s Coufalem je spíše něco jako avatar, zejména díky pohybu," dodal kouč.

„Pro Slavii se jednalo o skvělý kauf. Když přijde cizinec do jakékoliv soutěže, musí být lepší než domácí hráči. To platí venku a mělo by i doma. Bah tohle splňuje," přemítal Miroslav Kadlec, bývalý vynikající obránce a kapitán národního týmu.

Na podzim Bah odehrál za Slavii patnáct zápasů ve Fortuna lize, vstřelil tři góly, na čtyři přihrál. Během šesti utkání Konferenční ligy si připsal gól a asistenci. Jednu trefu má na kontě ze zápasů kvalifikace o Evropskou ligu.

„Je fantastický rychlostně. Splňuje požadavky na moderního krajního obránce. V současném fotbale musí mít nadstandardní rychlost. K tomu disponuje mimořádným fyzickým fondem," vyzdvihuje dánského reprezentanta Kadlec. „Navíc je silný v soubojích a velice nebezpečný v ofenzivě. Nebojí se jít do koncovky. Hodně pomáhá záložníkům. Pro Slavii je jeho přínos mimořádný," nešetřil chválou Kadlec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk inkasuje gól od Alexandera Baha ze Slavie Praha.

Během podzimu jej nadchly i výkony sparťanského zadáka Dávida Hancka. „Může hrát levého beka i stopera. Umí s balonem, má dobrou kopací techniku, střílí branky. Pokud bude pokračovat v trendu posledních týdnů, může hodně vyrůst," mínil Kadlec o borci, který za sebou má i roční zkušenost v dresu italské Fiorentiny.

Právě z Apeninského poloostrova v létě 2019 zamířil do Sparty. „Chvilku mu trvalo, než se dostal do ideální formy. Ale souvisí to s vytížením a sebevědomím. V Itálii odehrál pět zápasů za rok. Těžko se mohl hned profilovat jako tahoun týmu. Potřeboval čas. Nyní je vidět, jak si věří, a tudíž si na hřišti dovolí. Má skvělou formu," chválil Kadlec.

Držitel dvou titulů z německé bundesligy nijak neskrývá, že nejintenzivněji sleduje Slovácko, kde nastupuje syn Michal a Kadlec pochází z regionu. „Největší hvězdou je tým samotný. V obraně jsou kluci přes třicet, ale pořád jsou na tom rychlostně velice dobře. A mistrovským tahem bylo zařazení Kalabišky na post krajního obránce. Kluka, který hrál v útoku. Vážně skvělé rozhodnutí," vyzdvihuje svého defenzivního koně Kadlec.

Nejlepší obránci podzimní části Fortuna ligy podle Sport.cz:
1. Alexander Bah (Slavia)
2. Milan Havel (Plzeň)
3. Dávid Hancko (Sparta)

Reklama

Související témata: