Hlavní obsah

Dostál je zlínským brankářským rekordmanem. Zápas s Hradcem mě bavil, usmíval se po vysoké výhře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až po vítězném zápase se dozvěděl, že se stal nejúspěšnějším brankářem v historii zlínského klubu. Dvaatřicetiletý Stanislav Dostál vychytal v duelu s Hradcem Králové (4:0) 37. nulu v nejvyšší fotbalové soutěži, a překonal tak svého bývalého kolegu Víta Baránka.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Brankář Zlína Stanislav Dostál (vpravo) odkopává míč před hradeckým Danielem Vašulínem

Článek

„Byla to pro mě úplná novinka. Řekli mi to až po utkání. Já tyhle statistiky moc nesleduju. O to příjemnější překvapení to pro mě bylo. Mám z rekordu radost. Hodně si ho cením,“ svěřil se Dostál po mimořádně povedeném střetnutí.

Jako mladý gólman po boku Baránka v ligovém mužstvu Zlína začínal. „Víťa byl můj vzor. Uměl zachovat klid, v klíčových momentech předváděl důležité zákroky. Pro mančaft byl nesmírně cenný,“ zavzpomínal. „Vzal jsem si od něj zejména to, že člověk nikdy nesmí házet flintu do žita, i když se zrovna příliš nedaří. V tomto směru byl velká osobnost,“ vybavil si.

V první půli duelu s Hradcem mohl Dostál převážně sledovat, jak jeho parťáci sázejí na druhé straně hřiště jeden gól za druhým. „Kluci předvedli skvělé akce a dali krásné branky,“ pochválil spoluhráče za čtyři trefy. Sám se blýskl skvělým zákrokem proti Vašulínově hlavičce. „Soustředil jsem se hlavně na odraz. Malé vápno je totiž v závěru podzimu hodně rozbité. Byl jsem naštěstí dobře postavený a balon jsem viděl. Takže to vyšlo,“ těšilo ho.

Při vysokém vedení 4:0 se Zlíňané po změně stran trochu zatáhli a hradečtí fotbalisté naopak přidali na aktivitě. Vytvořili si několik vyložených šancí, avšak Dostál jim aspoň zkorigovat porážku nedovolil. Hráči východočeského týmu několikrát dali gesty zmaru najevo svoji frustraci.

„Když to lepí, tak je to supr. Když ne, tak je to zase na prd. Mě zápas s Hradcem hodně bavil,“ usmíval se spokojeně. „Získali jsme důležité tři body,“ pochvaloval si vylepšení pozice svého mužstva před očekávaným jarním bojem o udržení mezi elitou.

Dostál prozradil, že s hradeckým brankářem Bajzou trochu soucítil. „Já jsem ale něco takového pro změnu zažil o týden dřív v Liberci, kde jsem inkasoval pět gólů z nechytatelných střel. Snad jen dvě rány domácích neskončily v síti,“ připomněl.

Byl by rád, kdyby se v tabulce předposlední Zlíňané v novém roce zbavili nevyrovnanosti výkonů v ligových zápasech. „Takové utkání, jaké jsme teď odehráli s Hradcem, bychom si měli zapamatovat. A napříště se naopak vyvarovat duelů, v nichž nejsme důslední v defenzivě. Vítězstvím v posledním podzimním střetnutí jsme si pomohli a notně si před zimní pauzou zlepšili náladu, avšak nesmíme se nechat uchlácholit. Musíme se vynasnažit, abychom tuto lajnu drželi i na jaře co nejčastěji,“ má Dostál jasno.

Reklama

Související témata: