Hlavní obsah

Dva vlastňáky za dva kluby. Nešťastník z Budějovic přepsal ligovou historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zacílit dvakrát za sezonu do špatné branky? Poměrně unikátní záležitost. Ale zvládnout to za dva různé kluby? To už je na zápis do historických kronik. Jak na sociální síti X upozornil fotbalový historik Roman Jašek, obránce Českých Budějovic Florent Poloulo se vlastencem v sobotním utkání proti Liberci (3:2) stal prvním fotbalistou v historii české a československé nejvyšší soutěže, jemuž se takový kousek podařil. Svého brankáře totiž pokořil i v podzimním utkáním proti Slavii (0:1) ještě v barvách Mladé Boleslavi.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Florent Poulolo (vpravo) z Českých Budějovic brání pardubického Ladislava Krobota.

Článek

Vlastní gól ze srpna mrzel o dost více. Stoper z Martiniku se tehdy do střelecké listiny zapsal jako jediný a kvůli jeho trefě Mladá Boleslav prohrála o gól. Tehdy se při centru Lukáše Provoda pokoušel bránit obrovitého Muhameda Tijaniho, ale nechtě zavěsil za brankáře Matouše Trmala.

„Bohužel se jednalo o vlastní branku. Je to škoda, Slavia nás přimáčkla. Měla drtivý tlak,“ smutnil tehdejší kouč Středočechů Marek Kulič.

Ani on, ani Poulolo ale už v Mladé Boleslavi nepůsobí. Na trenérské židli nyní pevně sedí někdejší kouč Sparty a mládežnických reprezentací David Holoubek. Vytáhlý obránce jaro začal pod jeho vedením, odehrál minutku v Plzni. Pak ale zmizel hostovat do Českých Budějovic, aby jim pomohl k záchraně.

O víkendu proti Liberci si vybral další kopeček smůly. Střílený centr Ľubomíra Tupty tečoval ve třetí minutě nastavení mimo dosah Dávida Šípoše a Slovan srovnal na 2:2. Dlouho smutnit ale Poulolo nemusel. Těsně před závěrečným hvizdem se stihl prosadit jeho parťák Jan Suchan a Dynamo uzmulo všechny tři body. V tabulce Fortuna ligy přeskočilo Karvinou a opustilo poslední příčku.

Infarktový závěr měl pro Budějovice šťastný konec. „Emoce byly obrovské. Inkasovaným gólem jsme si vybrali smůlu, pak jsme ale byli odměněni. Kvůli tomuhle fotbal děláme,“ radoval se pro klubový web kouč Jiří Lerch.

„Ani vyrovnávací branka nás nepoložila. Pořád byla šance zvrátit utkání na svoji stranu a my za tím šli. Jsem dojatý,“ dodal kapitán Dynama Zděnek Ondrášek.

Nejen on bude doufat, že Poulolovi už konečně začne přát štěstěna. Nezáviděný historický zápis ale obránci Dynama už nikdo nevezme.

Za více než stoletou historii tuzemské nejvyšší soutěže si až dosud nikdo dva vlastňáky za dva různé kluby v rámci jednoho ročníku nedal. Ani v dávných dobách, kdy ligové trávníky brázdili Pláničkové či Bicanové.

Co naplat, že v obou situacích byl Poulolo víceméně nevinně…

Reklama