Hlavní obsah

Volný metr na největší scéně. Pohárové derby bude pískat Rouček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejvyšší fotbalové soutěži odpískal teprve třináct zápasů, teď jej čeká ten nejdůležitější v kariéře. Sedmadvacetiletý sudí Karel Rouček, jenž během své krátké kariéry zaujal nastolováním hodně volného metru, odřídí středeční čtvrtfinále MOL Cupu mezi Slavií a Spartou. Komise rozhodčích tak hráčům pražských S vysílá jasný signál: „Nebude se pískat při každém pádu.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Karel Rouček v utkání Bohemians proti Plzni

Článek

Když na sebe Rouček navleče dres pro hlavního sudího, píšťalku používá jen zřídka. V naprosto nejnutnějších případech. Mnozí to kvitují, jako například kouč Slavie Jindřich Trpišovský po podzimním utkání na Bohemians (2:0).

„Dobrý rozhodčí. Neposoudil jako faul každou situaci, kdy hráč spadl, vždy to dobře vyhodnotil. Hráči pak poznali, že musí souboje uhrát, a nejen ležet,“ chválil trenér sešívaných.

Tehdy se Roučkův výkon zamlouval i Jaroslavu Veselému, kouči poraženého celku. „Kdyby se takhle pískalo v každém zápase, bylo by to fajn. Měl volnější metr, což pomohlo fotbalu. Tohle chceme my i diváci,“ uvedl.

Podobně se mladý sudí prezentoval i v ostatních duelech aktuální sezony. Poslední ligové utkání, které řídil, se mu ale tolik nevyvedlo. Bohemians s Plzní prohráli 0:2. A nedalo se zbavit dojmu, že Roučkův metr byl až moc volný.

Jako faul neposoudil například střet Robina Hranáče s Janem Matouškem, ačkoliv hostující stoper vystavil soupeři strom bez možnosti hrát míč. Matoušek poté se zraněním odkulhal ze hřiště. Na druhé straně pak Rouček přešel bez povšimnutí souboj domácího Jana Kovaříka s Matějem Vydrou, po němž útočníkovi Plzně tryskala z hlavy krev.

Celkově se bez zásahu sudího obešla řada dalších pochybných zákroků. Ze zápasu se, fotbalovou hantýrkou řečeno, stala mírná řezničina.

„Sudí? Byl příliš benevolentní,“ měl jasno Veselý.

„Některé verdikty jsem nechápal,“ souhlasil kapitán Klokanů Josef Jindřišek.

„Viděl jsem tam přestupky a fauly, které se daly písknout,“ doplnil trenér vítězů z Plzně Miroslav Koubek.

„S nadsázkou, pískat fauly jen v případě zlomené nohy není úplně šťastné,“ trefně poznamenal ve své glose Robert Neumann, bývalý prvoligový fotbalista a redaktor Sportu.cz.

Roučka, ve spolupráci s asistenty na stranách Janem Patákem a Petrem Caletkou, čeká zatím největší zkouška. Středeční pohárové derby. Střet Slavie a Sparty, nejlepších týmů v zemi.

Už teď je jisté, že se nebude hrát v rukavičkách. To může fotbalové podívané pomoci. Hráči tuší, že na přehnané herecké etudy talentovaný sudí nebude brát ohledy. A že se bude snažit, aby byla hra co nejplynulejší.

Úkol pro Roučka? Zamezit opakování podzimního fiaska. Protože festival faulů, zdržování a šarvátek, který nabídl poslední souboj pražských S (1:1), se nezamlouval asi vůbec nikomu.

Reklama