Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Spartě to štymuje víc než Slavii. Derby ale vše maže, říká Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trénoval Slavii i Spartu. Nyní si ale fotbalový trenér Petr Rada netroufne tipovat, jak dopadne dvojité derby. Ve středu se v Edenu hraje čtvrtfinále domácího poháru, v neděli ligová odveta na Letné. „Nechci nikoho upřednostňovat, ale projev Sparty je uhlazenější,“ porovnává známý kouč, který byl pondělním hostem pořadu Přímák na serveru Sport.cz.

Přímák s Petrem RadouVideo: Sport.cz

 
Článek

Slavia se na mimořádně očekávaný týden naladila nedělní výhrou 3:0 s Pardubicemi. Sparta o pár hodin později zvítězila 3:1 na hřišti Slovácka, čímž si v čele ligové tabulky udržuje čtyřbodový odstup na sešívané rivaly.

„Sparta i Slavia mají široké kádry. Přejeme si derby se vším všudy. Měla by tam být prestiž i nabuzenost, ale vše má své hranice. Byla by škoda, kdyby se to zvrhlo před evropskými poháry,“ připomíná Rada.

Fotbalové klání dvou největších kandidátů na titul v Edenu se na podzim změnilo v nechutnou válku. Nevyznamenali se ani fanoušci.

A kdo bude tentokrát veselejší? „Spartě to víc štymuje, Slavii se zranil Zafeiris. Derby všechno maže, ale Sparta bude mít asi větší respekt ze Slavie,“ odhaduje pětašedesátiletý trenér. „Jen si přeju, aby se horkokrevnější hráči udrželi v mezích. Těším se, i když máme své zápasy,“ doplňuje Rada.

Ač už věkem senior, vede momentálně jiný pražský mančaft – druholigovou Duklu, která o víkendu rozjíždí jarní snahu o postup mezi elitu. Kromě toho v pořadu Přímák rozebíral Rada rozpoložení pražských „S“ před derby i jejich poslední vystoupení. Zaníceně hovořil o českých trenérech, kterým přiskakují žluté karty. Zastavil se také u divokých přestřelek Jablonce, který v minulosti úspěšně trénoval.

Pochválil ligové vyslance na mezinárodní scéně. „Český mančaft v Evropě nikdy ostudu neudělal,“ oznamuje Rada.

Plzeň narazí v Konferenční lize na švýcarský Servette. Sparta se v osmifinále Evropské ligy utká se slavným Liverpoolem, Slavii čeká zase italský AC Milán.

Nyní se oba zástupci v druhé nejvýznamnější evropské soutěži potkají v Praze. A i netradiční dvojboj nabídne vizitku české kopané.

„Zápas půjde do světa a bude na něm i spousta zahraničních manažerů,“ podotýká Rada. „Slavia bude mít v poháru výhodu, tribuna Sever dovede vytvořit atmosféru. Přál bych si co nejdelší zápas, který by mohl jít do prodloužení.“

Reklama