Hlavní obsah

FAČR připravila stanovy, které otevírají cestu k samostatné lize

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil návrh nových stanov, které umožňují zavedení samostatné ligy. Úpravu stanov musí v pátek schválit valná hromada. Pokud se tak stane a do konce června bude podepsána rámcová smlouva mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací, mohlo by se osamostatnění soutěže stihnout ještě před příští sezónou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta shlíží z nové svazové kanceláře na stadión Přátelství s fotbalovým hřištěm a atletickou dráhou.

Článek

"Čistě teoreticky by se to stihnout mohlo. Pokud to bude na valné hromadě schváleno, tak si umím představit, že LFA zasedne s FAČR a do 30. června podepíše rámcovou smlouvu. Nejzásadnější nyní ale je, že v rámci našich stanov tomu budou pootevřené dveře a bude to moci proběhnout, když k tomu bude politická vůle," řekl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

O osamostatnění ligy po vzoru zahraničních soutěží se mluví od roku 2006, kdy tehdejší ligový šéf Jaroslav Vacek naznačil, že záleží pouze na klubech a jejich majitelích, zda si přejí řídit klubovou soutěž zcela sami.

V roce 2009 kluby odhlasovaly, že chtějí pracovat na autonomii, a v březnu 2011 založily Ligovou fotbalovou asociaci pod vedením současného místopředsedy FAČR za ligu Dušana Svobody. Letos v únoru Ligové shromáždění odhlasovalo záměr osamostatnění soutěže, kterému nyní brání jen úprava stanov a podepsání rámcové smlouvy.

Vedení FAČR rovněž vzalo na vědomí kandidatury Michala Prokeše a Richarda Jukla na post člena výkonného výboru a schválilo jednací řád valné hromady, volební řád, složení komisí a návrh na předsedajícího, kterým bude Rudolf Řepka.

Reklama