Hlavní obsah

FANTASY: Nadstavba je tady. Přichází čas hráčů ze skupiny o udržení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně známe týmy jednotlivých skupin nadstavbové části, a před námi je tak posledních pět kol, kde lze nasbírat důležité body do Fantasy ligy. Jak namíchat ten správný mix hráčů ze skupiny o titul i ze skupiny o udržení? Tipy pro správné složení mančaftu najdete v našem nejnovějším článku. Sestavy pro 1. kolo nadstavby Fantasy ligy budou uzavřeny v sobotu ve 13:30 hodin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ze skupiny o udržení bychom měli sledovat hlavně hráče Bohemians.

Článek

V posledním kole se vykrystalizovala ligová tabulka, která rozhodla o podobě nadcházející nadstavby. Místo mezi elitou si zajistilo Slovácko díky nerozhodnému výsledku v Českých Budějovicích, remízu 2:2 viděli i diváci v Ostravě, kam zavítal Liberec. Týmy velké trojky nezaváhaly. Plzeň porazila Teplice, Slavia uspěla v Hradci a Sparta loupila v Olomouci.

Překvapivá jména v sestavě kola

V sestavě nejlépe bodujících hráčů kola se tentokrát objevilo hned několik překvapení. Za jedno z nich lze považovat kapitána letenských Ladislava Krejčího ml. a jeho tučný příspěvek 17 bodů. Stejně tak brankář Dominik Holec nebo obránce Matěj Polidar nepatří mezi často bodující hráče. Liberecký Filip Prebsl zaznamenal hezkých 10 bodů, ačkoliv v této rubrice se objevuje také spíše sporadicky. Nicméně jeho výkony v posledních kolech měly velmi slušné parametry. 5, 8, 1, 5 a 10 bodů jsou důkazem solidní formy tohoto jednadvacetiletého stopera.

Foto: Sport.cz

Ideální sestava 30. kola Fantasy ligy

V záložní řadě najdeme rovněž neokoukaná jména hned tří Janů, a to českobudějovického Suchana a spoluhráčů z Bohemians Kovaříka a Matouška. Všichni tři by mohli být zajímavým zpestřením vašich týmů, které je třeba co nejdříve začít připravovat na nadstavbová kola. Právě vršovický klub je nejvýše postaveným klubem skupiny o záchranu a jeho hráči budou stát za prostudování. V ideální sestavě nechyběla ani hvězda letošní sezony Pavel Šulc.

Útok ovládl Tomáš Chorý, který svým devátým a desátým gólem v sezoně nenápadně překročil hranici 100 získaných bodů. Celou jedenáctku pak uzavírá Ľubomír Tupta, který nejen že na jeden gól přihrál, ale jeden gól i vstřelil. Prostě útočník, jak má být. V součtu to znamenalo 9 bodů a místo v sestavě kola.

Hráčem kola Ladislav Krejčí ml.

Utkání v Olomouci okořeněné nejvyšší návštěvou na Andrově stadionu v historii české ligy řídil svými dvěma góly a asistencí Ladislav Krejčí ml. a připsal si ve Fantasy lize monstrózních 17 bodů. Neznalému to možná bude znít zvláštně, ale sparťanský kapitán letos nepatří mezi často bodující hráče Fantasy, a proto je u něj takový příval bodů do jisté míry překvapující.

Naposledy dosáhl na dvouciferný bodový zisk ve 20. kole, od hráče stojícího 9,4 mil. by trenéři Fantasy asi čekali více. Zejména jeho počet červených karet v sezoně (3) zasévá zrnko nejistoty do hlav všem jeho majitelům. Ve 30. kole ale sčítal za body za střely na branku, nástup do zápasu, odehraných 60. minut a samozřejmě také obě trefy plus asistenci.

Skvěle zahraný beton nasbíral 110 bodů

Už se pomalu ale jistě stává tradicí, že vítězem trenéra kola se stává zpravidla ten, který ve správný čas trefí extra silného žolíka s názvem Beton. Ten násobí dvěma všechny body obránců v základní sestavě daného týmu. Trenérovi s tichomořskou přezdívkou Vanuatu 68 se podařila sázka na v minulých článcích námi doporučované Kpoza a Zmrzlého. Skvělý výkon jeho týmu, který nastřádal celkových 110 bodů, pak doplnily stálice jarní části sezony Ewerton, Šulc a Birmančevič. Vše opepřil i plzeňský habán Chorý.

Foto: Sport.cz

Trenér 30. kola Fantasy ligy Vanuatu 68

V posledních týdnech se náskok na první místo výrazně zmenšoval, v 30. kole však Chali tým zabral a díky 80 bodům (vyplatil se nákup Ladislava Krejčího ml.) se zase přiblížil k celkovému triumfu. Před nadstavbou vede o 71 bodů.

Nejlepší hráči Fantasy ligy po 30. kole
➖ Chali tým1775 bodů
➖ TJ Spartak Jablůnka1704 bodů
➖ OscarDorleyball1699 bodů
⬆️ Dzegr961691 bodů
⬇️ FC Zorzz1690 bodů

Rozložení nadstavby

Možná malým překvapením, které vychází z minitabulky skupiny o titul, je bilance Baníku. Ostravané z deseti zápasů proti nejlepším týmům ligy vyhráli jen dvakrát a do nadstavby tak možná nejsou nejlepší volbou. Zázraky bychom neměli čekat ani od defenzivy Slovácka, která v konfrontaci s týmy ze skupiny o titul v základní části dostala 17 branek.

Z tabulky vzájemných duelů naopak vyčnívají obránci Slavie a Plzně. Ze sestavy sešívaných se samozřejmě nabízejí David Douděra (5,7 mil.), Ondřej Zmrzlý (5,8 mil.) nebo Oscar (6 mil.). Z kádru Viktorie zase levnější Robin Hranáč (5,2 mil.) nebo Sampson Dweh (5,1 mil.).

Minitabulka skupiny o titul
TýmVRPVGOGBody
Plzeň622181120
Slavia62214720
Sparta532181418
Slovácko334121712
Ml. Boleslav23511169
Ostrava21711167

Zatímco z nejlepších mužstev se již kvalitní hráči do Fantasy vyprofilovali poměrně jasně a můžeme je očekávat ve většině týmů, hráči ze skupiny o udržení budou ti rozdíloví. Podle minitabulky, která je sestavena z výsledků v základní části ligy, jsou na tom nejlépe Bohemians. Hlavně díky kvalitní defenzivě.

Útočně naopak září hráči Českých Budějovic, kteří zejména v posledních kolech sázejí na formu záložníka Suchana (6,2 mil.). Špatně si proti papírově slabším týmům nevede ani Karviná.

Minitabulka skupiny o udržení
TýmVRPVGOGBody
Bohemians4159616
Budějovice424151314
Karviná343101113
Jablonec235101011
Pardubice2359911
Zlín118101310

Opatrnější bychom měli být směrem k hráčům, které čeká play-off o Konferenční ligu. Dva ze čtyř týmů, které v základní části skončily na 7. až 10. místě, totiž čekají jen dva zápasy. A i vzhledem k formě Teplic, Liberce, Olomouce a Hradce Králové můžeme očekávat vyrovnané souboje. Sestavu pro nadstavbu bychom tak na hráčích z těchto týmů významněji nestavěli.

Tipy na zajímavé hráče do nadstavby

Jan Kovařík - Bohemians

Záložník

Cena: 6,9 mil.

Tenhle už pětatřicetiletý matador kraje zálohy Klokanů z Vršovic je rozený rozdílový hráč do Fantasy ligy a obzvlášť do nadstavbové části. Vlastní jej pouze něco málo přes 3 % trenérů. Bohemians jdou do skupiny o záchranu z nejlepší pozice, a čekají je tak papírově jednodušší zápasy. Kovařík skvěle zahrává standardní situace a je navíc jedním z nejproduktivnějších hráčů z týmů spodní poloviny tabulky. V celkovém součtu více asistencí (Kovařík jich má na kontě 7) zapsali jen Kušej a Birmančevič.

Stanislav Dostál - Zlín

Brankář

Cena: 5,5 mil.

Pokud hledáte mašinu na brankářské zákroky, tak jste právě dorazili do cíle své cesty. Stanislav Dostál jich v letošní sezoně ve Fantasy lize zaznamenal už 90 a je na samotné špičce tabulky této statistiky. Je pravda, že Zlín není sběratel čistých kont a sám Dostál má zatím jen 4, nicméně body za zákroky to bohatě dorovnává. Může být rozhodně zajímavou volbou na pozici druhého gólmana do posledních kol této sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Zlína Stanislav Dostál.

Daniel Fila - FK Teplice

Útočník

Cena: 7,2 mil.

Jeho cena roste v realitě i ve světě Fantasy. Jaro má mládežnický reprezentant Daniel Fila jak z jiné planety a branek nastřádal v roce 2024 už devět. Není zápas, aby neměl nějakou gólovou šanci. Vlastněnost je stále velmi nízká, a přestože mají Teplice jisté jen dva zápasy nadstavby, jako třetí volba do útoku může být rodák z Brna velmi platný.

Další zajímaví hráči do nadstavby
Lukáš Hůlka (Bohemians)obránce5,7 mil.
Jan Suchan (České Budějovice)záložník6,2 mil.
Antonín Fantiš (Zlín)útočník6,5 mil.

Pozor na dvojitá kola. A je čas na neomezené přestupy?

Vzhledem k termínům a formátu nadstavby nás čeká poměrně složitější rozložení jednotlivých zápasů. Problematické je zejména u play-off o Konferenční ligu, jehož se účastní Liberec, Teplice, Olomouc a Hradec. Semifinálové zápasy play off jsou na programu v rámci 1. a 2. kola nadstavby, finálový dvojzápas zase v 4. a 5. kole. To znamená, že žádný z těchto týmů nebude hrát ve 3. kole.

Zapomínat nesmíme ani na následné finále o postup do KL, ve kterém se v jednom zápase potká vítěz play off a nejhorší tým ze skupiny o titul (Slovácko, Ostrava nebo Boleslav). Toto utkání se odehraje 31.5. a bude zařazeno do 5. kola nadstavby. Týmy, které se budou účastnit tohoto finále, tak čekají v rámci 5. kola hned dva zápasy.

Už několikrát jsme zmiňovali, že před nadstavbou je nasnadě využít poslední žolík Neomezené přestupy. Tedy pokud ho stále máte k dispozici. Toto řešení je vzhledem k rozložení týmů do jednotlivých skupin a následnému programu ideální, navíc můžete dostat do týmu řadu hráčů ze skupiny o udržení, kteří mohou dělat zásadní rozdíly. Vsadíte před prvním kolem nadstavby na Neomezené přestupy? Hlasujte v přiložené anketě.

Jaká je naše ideální sestava na ligovou nadstavbu? To se dozvíte v nejnovější epizodě podcastu Fantasy výVAR.

Další analýzy a tipy na hráče fotbalové Fantasy ligy na Sport.cz i Fantasy Premier League si můžete každý týden poslechnout v podcastu Fantasy výVAR. Najdete ho na všech podcastových platformách.

Hrajete před prvním kolem nadstavby žolíka Neomezné přestupy?
Ano.
26,1 %
Ne.
33,3 %
Žolíka Neomezené přestupy již nemám k dispozici.
23,2 %
Počkám jedno kolo a poté se rozhodnu.
17,4 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.