Hlavní obsah

Film, kniha, bezmasé večeře. Čím bude Jarošík motivovat své hráče proti Spartě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě má čas. Až do sobotního večera může dumat, čím své teplické svěřence motivovat tentokrát. „Bezmasé večeře už tady byly, střídání hotelů při předzápasovém soustředění rovněž, motivační film a hudbu jsem jim také pouštěl,“ ujišťuje trenér Severočechů Jiří Jarošík, že před ligovým duelem s fotbalovou Spartou na nějaký nový stimul určitě přijde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Jiří Jarošík během podzimního utkání na Spartě.

Článek

Abyste nepřišel, když jste ve Spartě léta hrál a slavil s ní čtyři tituly. Přece i pro vás osobně musí jít o hodně prestižní duel.

Spíš ho vnímám jako odměnu a dárek. Pro hráče, diváky i nás trenéry.

Dárek?

Prošli jsme si společně strastiplnou cestou, kdy jsme prohrávali jeden zápas za druhým a figurovali dlouho u samého dna tabulky. Teď na jaře se ale dostavil progres. Výsledkový i herní. Už nejsme tím otloukánkem, jako ještě před půl rokem, se Spartou to nebude o hře kočky s myší, o konfrontaci slaboučkých Teplic se silnou Spartou.

Ono to nebylo ani na podzim, když jste vedl Teplice proti „své" Spartě poprvé a na Letné ji potrápil, i když jste nakonec 2:4 prohráli.

Už tam jsem měl z našeho mužstva dobrý pocit a fotbal, který jsme předváděli, se mi také líbil. Sahali jsme po bodu, i když to bylo možná i tím, že nás Sparta nebrala až tak vážně. Teď máme možnost ukázat, jaký kus cesty jsme od té doby ušli. Samozřejmě i s vědomím, že i Sparta je dál než na podzim.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Utkání 14. kola Fortuna ligy, Sparta Praha - FK Teplice, hrané 7. listopadu 2021 v Praze.

Na jaře mašírujete za ligovou záchranou skutečně zdárně a k tomu přidáváte i fotbal, jemuž se z tribun tleská. V Teplicích v posledních letech věc nebývalá...

Není to vždycky, protože na jarních terénech někdy skutečně nejde fotbal hrát a body se musí vybojovat a vydřít. Ale proměna se dostavuje, protože kluci pochopili, že na nich chci, aby hráli fotbal, který je bude bavit a kterému zatleskají i diváci. Však jsem jim hned po příchodu řekl, že jsem fotbalovým trenérem a nikoli trenérem běhů či skoků.

Takže na Spartu vyrukujete s tím, že ji budete chtít porazit fotbalem?

Neříkám porazit, ale potrápit určitě. Leda...

Foto: Jan Štastný, ČTK

Trenér Teplic Jiří Jarošík.

Leda co?

Leda že by byla na Stínadlech plno a fanoušci našemu mužstvu pomohli.

Věříte tomu, když se budete muset obejít hned bez dvojice hráčů hostující u vás právě ze Sparty? Když budete muset poslat na tribunu Fortelného a Sejka, kteří hodně napomohli k vaší jarní proměně?

Šlo o podmínku Sparty, když je k nám pouštěla. Museli jsme ji akceptovat.

Podmínka sice v tuzemském fotbale běžná, nicméně pro vás fotbalového světoběžníka pochopitelná?

Podle mého je úplně zbytečná. Ať ti kluci hrají, ukáží se, ať proti svému mateřskému klubu předvedou, co v nich je. Jde samozřejmě o to je pohlídat, aby nebyli příliš vyhecovaní, nedopustili se nějakého faulu, neslavili teatrálně gól, který by případně dali, což by jim v budoucnu fanoušci těžko odpouštěli. To lze ale pohlídat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Sejk proti své Spartě nastoupit nemůže.

Mluvil byste stejně, kdybyste seděl na soupeřově lavičce a měl se startem hráčů souhlasit?

Určitě. Ostatně, když mě ještě jako hráče poslala Sparta na hostování do Liberce, nic nebránilo, aby proti ní nastoupil. Však jsem proti ní hrál.

A co v cizině? Setkal jste se na hráčských štacích v Rusku, Anglii, Skotsku či Španělsku s podobnou praxí a obdobnými omezeními?

Vůbec si nevybavuju, že by se v některé ze vzpomínaných zemí podobná praxe praktikovala.

V sobotním večeru se s ní budete muset ovšem vyrovnat.

Zkusíme se to. Výhra v Liberci v předchozím kole zvedla klukům sebevědomí, které by jim klukům pomoci i proti Spartě. A stejně tak i v dalších, stejně těžkých zápasech, jež nás v tažení za záchranou čekají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Také Jan Fortelný bude Teplicícm chybět.

Bude to ale ještě hodně strastiplná cesta, protože situace u dna tabulky je ještě vyrovnanější než na jejím výsluní.

Opravdové finále, protože každý získaný bod bude rozhodovat o bytí a nebytí. A když některé mužstvo získá tři, bude to obrovská vzpruha a impuls. Jako pro nás poslední vítězství v Liberci, který po nepovedeném začátku šplhá tabulkou vzhůru a na jeho hřišti klopýtla i mistrovská Slavia.

Troufnete si zahrát na prognostika a odhadnout, která mužstva nakonec ve skupině o záchranu zůstanou?

Ve zbývajících třech kolech podle mého žádné mužstva nezíská maximální počet devíti bodů. Vždyť my teď hrajeme se Spartou, Pardubice na Slavii a pak se utkáme spolu, na Jablonec čeká v posledních dvou zápasech Slavia a Ostrava, ani Bohemka nemá zrovna jednoduchý los. Tipnu si, že po základní části bude pořadí stejné, jaké je nyní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Jiří Jarošík.

Takže třeba takový Jablonec tomu nejhoršímu unikne, i když jeho trenér Rada neskrývá obavy, že pro jeho hráče jde o situaci nepoznanou, neboť o záchranu nikdy nehráli?

Jablonec má tak zkušený hráčský kádr a natolik zkušeného trenéra, že by měl situaci zvládnout. Pravdou ale je, že si v Jablonci nejspíš dlouho nepřipouštěli, že by se jich mohl boj o záchranu také týkat a je otázkou, jak se s konstelací vyrovnají. Když tak si holt záchranářské tažení také zkusí.

Bude pak ve skupině o záchranu sehrávat roli, kdo má a nemá s podobnou situací zkušenosti z minulosti? Sehraje to roli v bojích o to vyhnout se baráži?

Faktorů vstoupí do hry spoustu, protože půjde o zlomový bod celé sezony. Rozhodovat bude zdravotní stav hráčů, jejich připravenost, odolnost. Ze svých kluků cítím, že se z nich stal skutečný tým, parta, která bojuje a táhne za jeden provaz. Proto věřím, že záchranářské tažení zvládneme.

Reklama

Související témata: