Hlavní obsah

Fortelný chvíli váhal, nakonec se ale v bahně přece jen vyválel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telplice

Chvíli přece jen váhal, zda má do bahnité louže skočit. „Čekal jsem, zda bylo všechno v pořádku a gól bude platit,“ vysvětloval teplický Jan Fortelný, proč se rozmýšlel, než se vrhnul do bláta, v němž oslavil svou trefu. V záchranářském duelu s Karvinou moc důležitou, neboť jeho týmu přinesla už potřetí na jaře tři body a v neúplné tabulce tudíž i únik z barážových příček.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Tepličtí hráči slaví gól Jana Fortelného před lavičkou Karviné.

Článek

„I proto jsem ji musel patřičně oslavit," neváhal třiadvacetiletý záložník hostující na severu Čech z pražské Letné a v bahně se vyválel. A spoluhráči ho samo sebou následovali, protože vítěznou, i když hodně kuriózní branku, museli také oslavit.

Fortelný rozehrával standardní situaci dobrých třicet metrů od brány Karviné, míč však k údivu všech skončil v síti. Buchta na centrovaný míč nedoskočil, gólmana Bajzu také překvapil.

„A to jsem zařadil do sestavy tři stopery, aby se nám něco podobného nestalo," mračil se kouč Karviné Bohumil Páník, že jedna povedená teplická standardní situace připravila jeho tým minimálně o bod, pro který si na Stínadla jel.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Trenér Karviné Bohumil Pánik.

„Povedená byla hlavně proto, že jsem mířil na vzdálenější tyč, kluci vytvořili v šestnáctce potřebný tlak na protihráče a gólman nestačil zareagovat," popisoval Fortelný, jak jeho pokus doputoval až do brány a Teplicím se v tu ránu dýchalo v lize lépe. A tak to zůstalo až do konce.

Právě Fortelný, který se po marných pokusech prosadit se do sparťanského kádru opakovaně vrací na Stínadla, na tom má velkou zásluhu. V minulém kole si při překvapivé výhře Severočechů v Ostravě připsal na konto tři gólové asistence, v duelu s Karvinou k nim přidal gól. Čtvrtý v této sezoně.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Brankář Karviné Pavol Bajza inkasuje gól od Jana Fortelného (není na snímku).

„Jednoznačně nejlepší sezoně v mé dosavadní kariéře. I proto, že mi trenér našel v sestavě místo, které mi maximálně vyhovuje," pochvaloval si, že z něho Jarošík udělal dirigenta a mozek fotbalových Teplic, z čehož teď na jaře profituje on a mužstvo samozřejmě také.

„Nejsem moc hráčem do soubojů. Lepší, když tuhle práci někdo obstará za mě, zatímco já mohu balony sbírat, rozdělovat nebo prodlužovat spoluhráčům. Akční rádius nemám malý, takže se snažím kluky vpředu podporovat," komentovat svá čísla v teplickém dresu - čtyři branky a šest asistencí.

„Není to jen o mně, ale o práci celého týmu. A my jako mužstvo na jaře pracujeme. Celý týden při trénincích, za což jsme pak odměňováni v zápasech," vysvětloval Fortelný jarní procitnutí Severočechů.

„Ale právě on na něm má zásluhu. Často už vypadá na vystřídání, ale jede dál a jde do všeho. Je to náš mozek a proto doufám, že bude ve výkonech pokračovat," chválil ho trenér Jiří Jarošík.

Reklama

Související témata: