Hlavní obsah

Sparta v roli obhájce trofeje, Karviná zpět mezi elitou i nová hra Fantasy. Vše o Fortuna lize 2023/24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci se dočkali, Fortuna liga je zpět. Už 22. července vypukne v pořadí 31. sezona nejvyšší domácí fotbalové soutěže. Nejen na očekávaný souboj nejsilnějšího českého tria Sparty, Slavie a Viktorie Plzeň se mohou fandové tuzemského fotbalu těšit. Portál Seznam.cz ve spolupráci se Sport.cz připravil pro čtenáře zbrusu novou hru Fantasy liga, která byla spuštěna v polovině července a rozehraje se souběžně s prvním ligovým kolem. Níže naleznete veškeré podstatné informace o sezoně Fortuna ligy 2023/24.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta vstupuje do sezony 2023/24 jako obhájce titulu.

Článek

Do nové sezony soutěže, která se datuje od vzniku samostatné České republiky 1993, vstupuje standardní počet 16 celků. Nejen souboj o titul bude tahákem nového ročníku, Baník se pokusí naplnit ambice a zabojovat o evropské poháry, Bohemka se pokusí úspěšně popasovat s návratem do Evropy po 36 letech.

Po roční pauze se mezi domácí elitu vrací vítěz druhé ligy Karviná.

Kluby Fortuna ligy 2023
Bohemians Praha 1905MFK KarvináFC Baník Ostrava1.FC Slovácko
SK Dynamo České BudějoviceFC Slovan LiberecFK PardubiceAC Sparta Praha
FC Hradec KrálovéFK Mladá BoleslavFC Viktoria PlzeňFK Teplice
FK JablonecSK Sigma OlomoucSK Slavia PrahaFC Zlín

S první ligou se pro sezonu 2023/24 museli rozloučit v Brně. I přes vydařenou podzimní část Zbrojovka zažila na jaře tabulkový sešup a o jejím sestupu rozhodlo závěrečné utkání nadstavbové skupiny o udržení proti Zlínu, kdy Brnu nestačila domácí bezbranková remíza. Útočník Řezníček a spol. vstupují do Narodní ligy s novým majitelem v zádech.

Šlágry ligy: Zápasy favoritů

23. září, 16:00Slavia - Sparta
30. září, 16:00Sparta - Plzeň
4. listopadu, 16:00Slavia - Plzeň
2. března, 16:00Sparta - Slavia
9. března, 16:00Plzeň - Sparta
13. dubna, 16:00Plzeň - Slavia

Herní systém Fortuna ligy

Porce celkem 240 zápasů rozložená do 30 kol základní části rozhodne o tom, které celky proklouznou do boje o titul v nadstavbové části. Ten je vyhrazen pouze pro šestici nejlepších mužstev. Celky na 7. až 10. místě si zahrají play off o umístění a finanční prémii v podobě jednoho milionu korun.

Šest nejhorších týmů čeká fotbalová řež o záchranu. Nejhorší tým ligy na 16. místě se poroučí o patro níž přímým sestupem, celky na 14. a 15. místě poputují do baráže, kde narazí na druhý a třetí nejlepší tým Národní ligy.

Termíny Fortuna ligy

FázeDatum
podzimní část22. července - 17. prosince 2023
jarní část10. února - 27. dubna 2024
nadstavbová částkvěten 2024
baráž30. května a 3. června 2024

Podzimní fáze ligy startuje o víkendu 22. a 23. července kompletním ligovým kolem. Podzim se uzavře 17. prosince. Ze zimního spánku se fotbal probudí v sobotu 10. února a o tom, v jakém pořadí se půjde do velkého finále v podobě nadstavby, bude rozhodnuto na konci dubna.

Měsíc květen bude patřit nadstavbě, která krom nabitých fotbalových víkendů nabídne také vložené kolo ve středu 15. května. Baráž pak odstartuje prvním dvojutkáním ve čtvrtek 30. května. Definitivně rozhodnuto o postupujících, respektive sestupujících, bude v neděli 2. června.

Kde sledovat Fortuna ligu 2023/24

Prvoligový fotbal v Česku vysílá od roku 2018 soukromá O2 TV na svých sportovních stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Zatímco do roku 2021 si fanoušci mohli na České televizi pouštět alespoň páteční předehrávky, poslední dvě sezony jsou již plně v režii komerčního subjektu O2 TV.

Hra Fantasy

Fanoušci fotbalu si nově mohou vyzkoušet, jaké je to být trenérem a manažerem prvoligového celku. Na Sport.cz totiž od 11. června běží hra Fantasy liga. Po registraci se fotbalovým nadšencům otevře virtuální svět, ve kterém si sestaví vysněné mužstvo z hráčů nejvyšší tuzemské ligy, sbírají body a soupeří s ostatními týmy. Odměnou jim budou hodnotné ceny i skvělý pocit z dobře odvedené "trenérské" práce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.