Hlavní obsah

Zbrojovka mění vlastnickou strukturu. Nový majitel má velké plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Zbrojovka vstoupí do nového ročníku druhé ligy s novými akcionáři. Minoritní podíl v brněnském klubu získala investiční skupina Portiva, jejíž majetková účast se do budoucna navýší na 61 procent. Dalších pět procent akcií současně nabývá Regionální hospodářská komora Brno.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Nový sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Psotka.

Článek

Cílem této transakce má být posílení a stabilizace Zbrojovky. „Jsem rád, že se mi podařilo po několikaměsíčních jednáních s lidmi z regionální podnikatelské sféry dosáhnout složení takové vlastnické struktury, která bude schopná dát rozvoji klubu novou dynamiku," sdělil v tiskové zprávě předseda představenstva a dosavadní majoritní majitel Zbrojovky Václav Bartoněk. Více informací hodlá klub podat na pondělní tiskové konferenci před zahajovacím druholigovým utkáním Brňanů s Vlašimí.

Portiva, která se v byznysu orientuje zejména na obnovitelnou energetiku, digitální a IT služby, komerční nemovitosti či investiční fondy, vlastní a spravuje v sedmi zemích střední a východní Evropy aktiva za více než dvanáct miliard korun. Její představitelé podepsali s dosavadním majoritním vlastníkem, společností FOR Brno Plus Václava Bartoňka, dohodu o odkupu 61 procent akcií klubu do začátku jarní části nadcházejícího druholigového ročníku. Součástí transakce je i předkupní právo na zbylý podíl.

„Ačkoli působení skupiny Portiva již přesáhlo hranice České republiky a daří se nám naplňovat naše růstové ambice také v celoevropském měřítku, v Brně jsme začínali a máme zde nadále zázemí. Kromě podpory kultury a environmentálních aktivit v regionu, kterým se věnujeme dlouhodobě, jsme se proto rozhodli vstoupit i do profesionálního a mládežnického sportu, a to razantním způsobem. Zbrojovku vnímáme jako stěžejní symbol Brna s významným potenciálem, který se bohužel dlouhodobě nedaří nastartovat. Věřím, že se to i díky naší tvrdé práci změní a do Brna se vrátí fotbalová hrdost," uvedl výkonný ředitel skupiny Portiva Pavel Svoreň a podotýká, že podle agenturních dat patří fanouškovská základna klubu mezi čtyři největší v Česku.

Cílem nových akcionářů je nyní klub nejprve saturovat po ekonomické a výsledkové stránce a vrátit ho hned v nadcházející sezoně 2023/24 do elitní soutěže. „O běžný chod se bude starat kvalifikovaný tým v čele s managementem s bohatými zkušenostmi z fotbalového prostředí," říká Svoreň. Řízením sportovního úseku včetně nastavení dlouhodobé koncepce a přestupní politiky byl pověřen nově angažovaný sportovní ředitel Zdeněk Psotka.

Portiva bude zároveň klást důraz na vybudování silného sportovního úseku propojujícího Klubovou mládežnickou akademii se seniorským áčkem, aby mohla Zbrojovka do budoucna víc stavět na vlastních talentovaných odchovancích. „Navíc hodláme vylepšit komunikaci klubu vůči fanouškům a partnerům. Chystáme se rozvíjet i řadu doprovodných nefotbalových projektů," prozradil Svoreň. Samostatnou kapitolou podle něj bude snaha o akceleraci jednání s městem Brnem ohledně výstavby nového stadionu a zázemí pro mládež.

Reklama

Související témata: