Hlavní obsah

Fotbalisté Plzně vstoupili do přípravy drtivou výhrou, Liberec podlehl Chrudimi

Fotbalisté Plzně v úvodním zápase zimní přípravy vyhráli nad třetiligovým Pískem drtivě 8:0. Proti soupeřům z druhé ligy naopak překvapivě neuspěly Liberec s Jabloncem. Mladá Boleslav na úvod přípravy v Tipsport lize rozstřílela druholigové Táborsko 7:0 a Bohemians 1905 si v zimním turnaji poradili s "béčkem" Sparty 2:0. V utkání "Klokanů" byla poprvé v Česku otestována takzvaná kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdových situací. Ostravský Baník i podruhé zvítězil s juniorkou, prvoligové Pardubice porazil 4:2.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radující se plzeňští fotbalisté.

Článek

Plzeň si na úvod přípravy do Luční ulice tradičně pozvala slabšího soupeře a proti Písku si zastřílela. Skóre otevřel nejlepší střelec ligového podzimu Beauguel, šest z osmi gólů ale dala Viktoria třetímu týmu ČFL až po změně stran. Dvakrát se za druhý celek ligové tabulky trefili záložník Čermák a obránce Havel. První poločas odehrála i nová plzeňská posila ofenzivní univerzál Potočný.

"Zápas splnil to, co jsme od něj očekávali. Chtěli jsme hrát, být na míči, vytvářet si šance a dát góly. Úvodní týden jsme tedy zakončili dobře. Každý zápas slouží na to, abychom se posunuli v herních věcech, které si pak přeneseme do mistrovských zápasů," uvedl pro klubový web asistent plzeňského trenéra Marek Bakoš.

Kouč Liberce Kozel nasadil proti Chrudimi do obou poločasů dvě rozdílné jedenáctky a jeho svěřenci nepotvrdili roli jasného favorita. Předposlední tým druhé ligy držel se soupeřem z nejvyšší soutěže krok herně i v počtu šancí a v 74. minutě rozhodl jediným gólem Průcha.

"Chtěli jsme, aby měli možnost si zahrát všichni. Nechali jsme odpočívat pouze Rabušice, Gebre Selassieho, Hilála a Frýdka, který má menší zdravotní problémy. Samozřejmě jsme chtěli zvítězit, ale výsledek pro nás v této fázi přípravy není tolik důležitý," uvedl asistent libereckého trenéra Ivan Kopecký.

S druholigovým soupeřem zaváhal i Jablonec, který ve svém úvodním utkání v Tipsport lize prohrál s Duklou Praha 2:3. Severočeši nenasadili útočníka Doležala, jenž má podle médií namířeno do zahraničí.

"Každá porážka mrzí. Hlavně v prvním poločase jsme zbytečně nedostupovali hráče. Jak má soupeř šanci, tak ji hned dokáže proměnit, zatímco my se s tím pereme," řekl jablonecký trenér Petr Rada. "Zátěž bude ještě veliká, než odjedeme na soustředění. Jestli vůbec odjedeme, když vidíme, jaká je situace. Nechceme, abychom odcestovali a šli do karantény. Některé týmy své soustředění už odpískaly, my ještě uvidíme," dodal kouč.

Druholigového soupeře neporazil ani Zlín, který proti Líšni v závěru zachránil aspoň remízu 2:2. Naopak Hradec Králové proti třetiligovým Velvarům nezaváhal a zvítězil vysoko 6:2. Po dvou gólech si připsali Prekop a Záviška.

Také Mladá Boleslav proti druholigovému týmu splnila roli favorita. Na drtivém vítězství 7:0 nad Táborskem v "domácí" skupině B Tipsport ligy se gólově podílelo sedm různých hráčů, z penalty skóroval i čtyřicetiletý Matějovský. V druhém duelu skupiny Teplice porazily rovněž druholigový Varnsdorf 2:0.

Ve skupině A poslala Bohemians 1905 do vedení nad sparťanským "béčkem" nová tvář Nazarov a krátce po změně stran zpečetil výhru nad druhým týmem druhé ligy Koubek. Při jeho gólu se dostala do akce takzvaná kalibrovaná čára. Asistent odmával nedovolené postavení útočícího hráče, ale lajna po přezkoumání pomohla rozhodčím odhalit, že se o ofsajd nejednalo.

Technologii pak sudí vyzkoušeli i v následném duelu Jablonce s Duklou. Kalibrovanou čáru plánuje komise rozhodčích v Tipsport lize použít ještě ve středu v Mladé Boleslavi.

Druhé vítězství si v "domácí" skupině C připsal Baník Ostrava, přestože stejně jako proti Karviné nasadil výběr složený z "béčka" a dorostu a hráče A-týmu nechal odpočívat. Pardubice s několika novými tvářemi v sestavě podaly slabý výkon a nadšeně bojujícím mladíkům Slezanů podlehly 2:4. Tipsport liga se hraje v pěti čtyřčlenných skupinách, celkový vítěz vzejde z jedné společné tabulky.

Přípravná fotbalové utkání:
Viktoria Plzeň - Písek 8:0 (2:0)
Branky: 48. a 73. Čermák, 55. a 79. Havel, 18. Beauguel, 40. Bucha, 58. Chorý z pen., 76. Mosquera.
Sestava Plzně:
I. poločas: Hruška - Řezník, Gabriel, Hejda, Hybš - Bucha, Ndiaye - Potočný, Šulc, Sýkora - Beauguel.
II. poločas: Hruška - Koželuh, Kaša, Pernica, Havel - Káčer, Janošek - Kayamba, Čermák, Mosquera - Chorý. Trenér: Bílek.
Slovan Liberec - Chrudim 0:1 (0:0)
Branka: 74. Průcha.
Sestava Liberce:
I. poločas: Vliegen - Fukala, Plechatý, Purzitidis, Mikula - Havelka, Michal - Matoušek, Stoch, Gembický - Rondič.
II. poločas: Knobloch - Koscelník, Lehoczki, Chaluš, Juzvak - Tiéhi, Faško - Mészáros, Tupta, Nečas - Novotný. Trenér: Kozel.
Fastav Zlín - Líšeň 2:2 (1:1)
Branky: 31. Hrdlička, 85. Tkáč - 9. Málek, 80. Vlach.
Sestava Zlína:
I. poločas: Šiška - Pafka, Kolář, Simerský, Slovák - Hrdlička, Hrubý, Vraštil, Janetzký, Čanturišvili - Bobčík.
II. poločas: Dostál - Cedidla, Kulíšek, Procházka, Matejov - Reiter, Tkáč, Conde, Hellebrand, Nečas - Fantiš. Trenér: Kalivoda.
FC Hradec Králové - Velvary 6:2 (4:0)
Branky: 5. a 34. Prekop, 46. a 65. Záviška, 10. Vlkanova, 14. Soukeník - 78. a 79. Šlégl.
Sestava Hradce:
I. poločas: Fendrich - Klíma, Čech, Leibl - Mejdr, Soukeník, Rada, Novotný - Prekop, Kubala, Vlkanova.
II. poločas: Vízek - Doležal, Král, Donát - Kučera, Kodeš, Kutík, Harazim - Záviška, Vašulín, Jurčenko. Trenér: Koubek.
Zimní fotbalová Tipsport liga:
Skupina A (Xaverov - Horní Počernice):
FK Jablonec - Dukla Praha 2:3 (1:3)
Branky: 10. Ikaunieks, 75. Nykrín - 6. Adediran, 22. Kim Sung-pin, 45. Buchvaldek z pen.
Sestava Jablonce:
I. poločas: Hrubý - Holík , Martinec, Kubista, Krob - Hübschman - Pleštil, Kratochvíl, Werani, Pilař - Ikaunieks.
II. poločas: Hrubý - Štěpánek, Martinec, Zelený, Surzyn - Považanec - Malínský, Vaníček, Smejkal, Nykrín - Abubakar. Trenér: Rada.
Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha B 2:0 (1:0)
Branky: 41. Nazarov, 51. Koubek.
Sestava Bohemians:
I. poločas: Valeš - Nový, Köstl, Vondra, Vala - Fulnek, Mareček, Nazarov, Novák - Koubek, Ugwu.
II. poločas: Valeš - Dostál, Krch, Hašek, Kovařík - Květ, Nazarov, Jindřišek, Beran - Koubek, Keita. Trenér: Klusáček.
Skupina B (Mladá Boleslav):
FK Mladá Boleslav - Táborsko 7:0 (3:0)
Branky: 34. Fila, 42. Douděra, 45. L. Mašek, 66. Mužík, 76. Pech, 80. Matějovský z pen., 87. Škoda.
Sestava M. Boleslavi: Mikulec - Douděra (46. Pech), Smrž, Preisler, Jurásek (61. Hönig) - Dancák (69. Bejbl), Hlavatý (46. Matějovský) - Ladra (61. Dufek), L. Mašek (62. Langhamer), Mužík (69. Kaulfus) - Fila (46. Škoda). Trenér: Jarolím.
FK Teplice - Varnsdorf 2:0 (1:0)
Branky: 4. Fortelný, 53. Moulis.
Sestava Teplic: Němeček - Hora, Kučera, Hasil - Prošek (73. Liška), Nsunzu, Krunert, Kodad - Fortelný (73. Vobecký), Moulis - Ledecký (73. Vachoušek). Trenér: Jarošík.
Skupina C (Ostrava):
Baník Ostrava B - FK Pardubice 4:2 (2:1)
Branky: 62. a 79. z pen. Smékal, 26. P. Jaroň, 36. Šín - 2. Jirásek, 82. Huf.
Sestavy:
Ostrava:
I. poločas: Číž - Zálešák, Blahuta, Harušťák, Fulnek - P. Jaroň, Boula, Šín, Stojičevič, Cienciala - Bitta.
II. poločas: Číž - Zouhar, Temel, Kostka, Sotorník - Guzík, Boháč, Říha, Holaň, M. Jaroň - Smékal. Trenér: Hejdušek.
Pardubice: Letáček (46. Markovič) - Kostka (64. Halász), Čihák (46. Toml), Opluštil, Hranáč - Červ (46. Vít), Jirásek - Tischler, Kateříňák, Rezek - Černý (46. Huf). Trenér: Novotný.

Reklama

Související témata: