Hlavní obsah

Fotbalové kluby se přou se STES o peníze za divácké návštěvy

PRAHA

Prvoligové kluby se přou s marketingovou společností fotbalového svazu STES o 16 miliónů korun, které si mají rozdělit podle návštěvnosti zápasů během loňského ročníku. Zástupci některých celků se domnívali, že tuto sumu získají týmy nad rámec společného projektu, z kterého plyne každoročně do nejvyšší soutěže odhadem 125 miliónů korun.

Článek

"Část klubů myslela, že přijdou ještě další peníze a ty se rozdělí, ale STES žádné další peníze přerozdělovat v úmyslu neměl. Do příštího jednání předloží zástupci marketinkové společnosti jiný návrh a zdá se, že dojde ke kompromisu," uvedl šéf ligy Ivo Lubas po úterním jednání ligového shromáždění v Praze.

Od letošní sezóny jsou pravidla jasně daná a za rok už k podobným debatám dojít nemůže. "V rámci sponzorského projektu Gambrinusu půjde deset miliónů zcela zvlášť pro ty kluby, které budou s diváky nejlépe pracovat," řekl Lubas. Na konkrétním klíči se však stále pracuje.

Jasno je o penězích pro kluby, jejichž současní či bývalí hráči se zúčastnili mistrovství Evropy. "Podíl dostane pět českých klubů. Sparta 240 tisíc eur (téměř šest miliónů korun), Ostrava 65 tisíc (1,6 miliónu), Slavia, Teplice a Mladá Boleslav po 50 tisících (1,2 miliónu)," uvedl generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Dalších 38 tisíc eur (asi 930 tisíc korun) získá s výjimkou Slavie Praha každý klub jako podíl z loňské Ligy mistrů. Slávisté nejsou do výčtu zahrnuti, protože coby přímý účastník dostávali svůj podíl přímo od UEFA.

Svaz dál pracuje na nové legislativě ohledně divácké bezpečnosti na stadiónech. "Stále se snažíme ideálně sladit naše normy s novými zákony, aby platily od začátku příštího roku," uvedl bezpečnostní manažer svazu Miroslav Platil. Se svými kolegy hledá ideální model financování kamerového systému, který má stát pro celou ligu 75 miliónů korun. "Jednou možností je spolupráce se Sazkou, která by se na financování podílela, ale hledáme i jiné zdroje," uvedl funkcionář.

Lubas uvedl, že zástupci Slavie v úterý přišli s revoluční novinkou, aby si podobně jako v evropských pohárech za své diváky zodpovídaly kluby i při zápasech na soupeřově stadiónu. "V našich legislativních podmínkách to nevidím příliš optimisticky, ale budeme se o tom dále bavit," řekl ligový ředitel.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články