Hlavní obsah

Fotbaloví trenéři: Tréninky? Spíš tanečky s míčem. Chceme být papežtější než papež

zp, neu, dos, ram, pem,tom, čfoSport.cz

Ideál to nebude, to ví všichni. „Spíš takové tanečky s míčem, kdy budou hráči dva metry od sebe pracovat s balonem v co nejvyšší rychlosti,“ nastiňuje olomoucký trenér Radoslav Látal představu, kterou má o první trénincích v příštím týdnu, na nichž už se bude moci chystat na případné zahájení fotbalové ligy alespoň osm fotbalistů naráz. „Ideální to samozřejmě nebude. Potřebovali bychom soubojové věci, kontakty, tedy to, co dělá fotbal fotbalem,“ povzdechne si, i když uznává, že o posun k lepšímu jde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sigmy Olomouc Radoslav Látal

Článek

„Adekvátní pro to, aby liga mohla začít, tyhle podmínky rozhodně nejsou a forma přípravy také ne. Pokud chceme hrát ligu, musí celé mužstvo trénovat pohromadě, hráči musí chodit do kontaktu, a hlavně hrát fotbal," připojuje se k Látalovi ostravský kouč Luboš Kozel.

„A navíc - pokud normálně trénujete, potřebujete mít na úrovni vrcholového sportu i zázemí - tedy regeneraci a další věci," přidává další postesk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér  Luboš Kozel.

Od pondělí se všem ligovým týmům nabízí možnost připravovat se alespoň v improvizovaném režimu, ne všichni trenéři ji míní využít hned od prvního dne.

„Začneme zřejmě až v úterý a nejspíš nebudeme trénovat každý den. Pro nás je teď důležitější vědět, kdy ta liga začne, protože k tomuto datu budeme přípravu nějakým způsobem směrovat," připomíná kouč Baníku Luboš Kozel.

„I my váháme, zda začneme už v pondělí. Pokud nebudeme mít signály, že se vedení soutěže podaří vyjednat dřívější než červnový termín znovuzahájení první ligy, asi ještě týden počkáme. Šest týdnů přípravy nám bude bohatě stačit. Vždyť poslední dobou bývá ta klasická mnohdy ještě kratší," přemítá v podobném duchu i trenér Slovácka Martin Svědík.

„Budeme asi cvičit střelbu, gólmani se mohou vystřídat, uvidíme. Ale bude to divné, když to bude bez kontaktu," spekuluje jablonecký Petr Rada.

„Nejprve zjistíme, jak na tom jsou hráči kondičně, neboť každý může na pauzu reagovat jinak. A tomu přizpůsobíme práci ve skupinách," prozrazuje liberecký Pavel Hoftych, jak se na zahájení přípravy chystá on.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych.

„Neumíme odpovědět na otázku, zda jde o formu přípravy adekvátní potřebám. Řekl bych, že jde o maximum možného v rámci podmínek stanovených vládou. Hráčům dá víc než dosavadní individuální model, ale o standardní podobu tréninku samozřejmě nejde," nechal se slyšet mluvčí pražské Sparty Ondřej Kasík.

„Počítám, že hráče rozdělím na skupinu obránců, skupinu krajních hráčů a skupinu ofenzivních hráčů. Nacvičovali bychom například zakončení, u obránců naopak třeba založení útoku. Obecně by šlo o specifické činnosti, které se v těchto počtech a bez kontaktu mezi hráči, trénovat dají," uvažuje nad náplní přípravy teplický trenér Stanislav Hejkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Luděk Klusáček diriguje hráče Bohemians během utkání s Opavou.

„Chceme být papežštější než papež... Hřiště má osm tisíc čtverečních metrů, takže jestli na něm bude dvacet nebo pětadvacet hráčů je směšné oproti počtu lidí v hobbymarketech Mně vůbec zůstává stát rozum nad spoustou dalších věcí. V manuálu od Ligové fotbalové asociace třeba stojí, že každý z hráčů odjíždí z tréninku sám. To my ani nemůžeme splnit, když někteří kluci auto nemají a jezdí MHD. Co je ale lepší? Jet ve třech v autě nebo MHD?" netají se výhradami vůči nastavenému režimu přípravy trenér pražských Bohemians Luděk Klusáček.

„Hygienická pravidla budou u nás ale minimálně tak přísná, jaká platila na setkání vládních a politických zástupců u pana prezidenta v Lánech. Jen s tím rozdílem, že nemáme možnost před každým setkáním udělat testy na koronavirus," přidává se sarkasmem v hlase.

Reklama

Související témata: