Hlavní obsah

Fyzička českých rozhodčích je výborná, pochvaluje si Listkiewicz

Kondice jim tedy nechybí. Čeští fotbaloví rozhodčí vyrazili na kemp do Portugalska a mají za sebou jeden z jeho vrcholů. V pondělí ve Faru podstoupili nezbytné fyzické testy a po jejich skončení se mohli těšit z jejich úspěšného absolvování. Na atletickém oválu uspěli ve stanovených limitech všichni přítomní hlavní rozhodčí i asistenti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Julínek během utkání Dukla - Hradec Králové.

Článek

Absolvování fyzických testů je nutnou podmínkou pro možnou delegaci rozhodčích do soutěží - stejně jako v případě teoretických prověrek.

„Každopádně jsem rád, jak je všichni zvládli. Bez jakéhokoliv problému, rozhodčí plnili předepsané limity ještě s rezervou. Při testech potvrdili, že sem všichni přijeli dobře připravení. Je znát, že se připravují dlouhodobě a po fyzické stránce jsou na tom výborně," poukazuje předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz.

Do akce nezasáhli pouze Jaroslav Kubr s Valtrem Bočkem, které zatím limitují zdravotní problémy. Oba budou mít šanci před jarním startem profesionálních soutěží splnit fyzické prověrky v náhradním termínu. Stejně jako nemocný hlavní rozhodčí Jan Jílek, který do Portugalska vůbec neodcestoval.

Sprinty i delší úseky

Ve Faru přišli na řadu na tartanové dráze jako první hlavní rozhodčí: nejprve šest opakovaných čtyřicetimetrových sprintů pod šest vteřin a pak FIFA fitness test: 75 metrů běhu v předepsaném časovém limitu a 25 metrů chůze. Na 400 metrů dlouhém ovále rozhodčí zvládli takové čtyři úseky a celkem museli obkroužit deset kol.

Asistenti mají částečně modifikovanou variantu testu: podstupují tzv. FIFA CODA test, což obnáší deset metrů sprintu, osm metrů úskokem vpřed a vzad a znovu desetimetrový sprint. To vše několikrát za sebou vždy do limitu 10 vteřin. Dále asistenti absolvovali sprinterské série 5x30 metrů a nakonec stejný FIFA fitness test jako hlavní rozhodčí.

Reklama

Související témata: