Hlavní obsah

Gebre Selassie jde proti osudovému trenérovi. Bílkovi titul přál. Ukázal, co umí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se souboj, který v paměti ostříleného internacionála může navždy vyvolat příjemnou vzpomínku na slavný zápas z května 2012. Fotbalistům Liberce tehdy bezbranková remíza s obhájcem z Plzně v posledním kole stačila, aby získali svůj třetí a dosud poslední mistrovský titul. Obránce Theodor Gebre Selassie tehdy odehrál celé utkání, po němž se vydal na úspěšné angažmá do Brém. Z Werderu se předloni zase vrátil do Slovanu, takže v sobotu večer bude znovu stát proti Viktorii. A také proti svému osudovému trenérovi Michalu Bílkovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Michal Bílek (vlevo) a Theodor Gebre Selassie během tréninku české fotbalové reprezentace před dvojutkáním kvalifikace MS s Arménií a Itálií.

Článek

Na jaro byl nachystaný, ale kvůli nemoci o poslední dvě ligová kola přišel. Liberečtí doufají, že v Plzni už budou mít Thea Gebre Selassieho zase k dispozici. Díky osobě trenéra Viktorie si obránce může připomenout i svůj začátek v reprezentaci.

Debutoval v červnu 2011 na japonském Kirin Cupu, v přípravě s Peru odehrál poločas. „Toho dne se pro chlapce vyrůstajícího na Vysočině stalo něco tak neuvěřitelného, že o tom ani nikdy nesnil. Hrát za národní tým České republiky," vyznal se později rodák z Třebíče, když se s národním týmem loučil.

Do áčka ho povolal právě Michal Bílek.

„Jeden z mých osudových trenérů. Vděčím mu za hodně. Do té doby neexistovalo, že by hráč jiné pleti reprezentoval Českou republiku. Bylo to něco, co tu ještě nebylo," poukazuje Gebre Selassie. Jeho otec pochází z Etiopie, matka je původem Češka.

Bílek vzal krajního obránce na EURO 2012 do Polska. Tam se Theo představil ve vynikající formě, byl pevnou součástí základní sestavy. Postup do čtvrtfinále přitom zůstal doma ne zcela doceněným úspěchem a kouč Bílek později nejednou čelil poznámkám kritiků.

Gebre Selassieho proto potěšilo, že loni trenér všem vytřel zrak a Plzeň dovedl k nečekanému titulu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie ze Slovanu Liberec během utkání na Bohemians 1905.

„Když jsme se pak potkali, tak jsem za ním zašel a pogratuloval mu. Jsem rád, že ukázal, co umí. Tehdy čelil zbytečné kritice. Přitom v reprezentaci to byl oblíbený trenér," zdůrazňuje obránce.

Během zimního Tipsport Malta Cupu teď Liberec bydlel v hotelu společně se Zlínem. Jeho nový kouč Pavel Vrba nominoval Gebre Selassieho pro změnu na EURO 2016. Ve Francii ovšem odehrál jen úvodní utkání se Španělskem, pak ze sestavy vypadl. Na Vrbu by tedy mohl vzpomínat trochu s rozpaky.

„Kdepak. Vždy záleží na rozhodnutí trenéra. Nikdy jsem mu to nevyčítal. Byla jiná situace a na mém postu větší konkurence."

Po Vrbovi přišel k nároďáku Karel Jarolím, s nímž si předtím obránce nesedl ve Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím a Theodor Gebre Selassie.

„Bylo to zajímavé... Hned první den, kdy jsme se potkali na srazu, si mě zavolal. Proběhlo to v pohodě, vše jsme si vyříkali, navíc od tehdejší anabáze ve Slavii uteklo deset let," usmívá se Gebre Selassie.

Reprezentační kariéru ukončil v květnu 2019 ze zdravotních i rodinných důvodů. „Něco neuvěřitelného dnešním dnem končí," loučil se v příspěvku na Instagramu.

Ani Jarolímův nástupce Jaroslav Šilhavý, s nímž Theo vybojoval pro Slovan poslední titul, ho k setrvání v nároďáku nepřemluvil.

„Vysvětlil jsem mu, že potřebuji víc odpočinku, už bych to s reprezentací nezvládl. Na jaře jsem si zahrával s vážným zraněním kolene, trápilo mě už na srazu. Tlačil jsem moc na pilu. Byla klika, že jsem si v koleni všechno neurval. Nebýt včasného rozhodnutí, už fotbal nehraju. Takže jsem si prodloužil kariéru," hodnotí s odstupem.

Je mu šestatřicet, pomalu musí přemýšlet, co bude dělat po ukončení hráčské kariéry.

„Je to věc, kterou se zaobírám každý den. Mám určité vize, ale uvidíme, až to bude na pořadu dne," přemítá.

Na Maltě se potkával také s Petrem Jiráčkem. Bývalý spoluhráč z reprezentace a soupeř v bundeslize se ve Zlíně stal Vrbovým asistentem.

„Musím přiznat, že já si nedovedu představit, že bych byl v budoucnu trenér nebo asistent. Když to chce člověk dělat pořádně, tak je to časově ještě náročnější než být fotbalista," naznačuje Gebre Selassie, že zvažuje jiné fotbalové role.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články