Hlavní obsah

Jak se Gebre Selassie stal novým kapitánem Liberce. Inspirovat se chce i "Padouchem"

Do jubilejní třicáté sezony v nejvyšší soutěži vyrazí Liberec v neděli na hřišti Sparty s novým kapitánem Theodorem Gebre Selassie. Doyen Slovanu převzal kapitánskou pásku od obránce Jana Mikuly po týmové volbě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nový kapitán Liberce Theodor Gebre Selassie na tiskové konferenci před startem ligové sezony.

Článek

„Impuls ke změně vzešel ode mě. Ale vůbec ne proto, že bychom byli s Honzou Mikulou nespokojení. On byl ještě kapitánem před mým příchodem, a tak jsme sezonu i dokončili. Zastávám však názor, že kapitánem by měl být vždy ten, u koho mužstvo cítí, že by ho měl vést. Dnešní mužstvo je ze sedmdesáti procent jiné než před rokem. V Rakousku jsme proto zorganizovali volbu. Hlasovali jen hráči a jako těsný vítěz z toho vzešel Theo. Myslím, že budeme mít dobrého kapitána," vysvětlil střídání pásky kouč Slovanu Luboš Kozel. Jeho zástupcem bude právě Jan Mikula, který ve volbě obsadil druhé místo.

„Pro mě nejde o úplně novou situaci, kapitánem jsem byl už Werderu. Ale i v minulé sezoně jsem měl pocit větší zodpovědnosti. Tlak byl jasně daný mými zkušenostmi a tím, že jsem nejstarší hráč. Být kapitánem je sice trochu změnou, ovšem jde jen o takový detail a jsem rád, že je tímto potvrzený. Těším se na to," přiznal Gebre Selassie.

U Nisy už v minulosti jako hráč před odchodem do německého Werderu Brémy v roce 2012 zažil coby lídry Jiřího Štajnera, Jana Nezmara či Tomáše Janů přezdívaného jako Padouch.

„Tomáš byl teď shodou okolností za námi v kabině. Od něj by asi bylo ideální si vzít cit, kdy odlehčit situaci a kdy být naopak vážný. Ale spíš je to o tom jít správným příkladem pro ostatní," poznamenal s úsměvem bývalý 54násobný český reprezentant.

„Avšak hierarchie v kabině je jasně daná a řekl bych, že změna kapitánské pásky nic v ani řešit nebude. Je nás tam pár zkušených hráčů, na chodu kabiny se nic nezmění," doplnil Gebre Selassie.

Jako nový šéf hlavně touží odstartovat soutěž lépe než před rokem, kdy měl Slovan po sedmi kolech pouhé dva body. „Když jsme se pak dostali z toho nejhoršího, ukázalo se, že jsme schopni pohybovat se na příčkách, kde je to všem příjemnější. Jde hodně o začátek," konstatuje rodák z Třebíče.

Liberec netradičně ještě před startem soutěže rozšířil tým o tři výrazné posily: Maksyma Talovjerova, Dominika Preislera a Micka van Burena. „Myslím, že všichni nám pomůžou. Typologicky sedí na posty, u kterých jsme cítili, že jsou potřeba posílit. Jediným postem, na který možná ještě nějakého hráče budeme hledat a cítíme ho po odchodu Christa Tiéhiho malinko oslabený, je defenzivní záložník. Může tam sice hrát Talovjerov, Lukáš Červ i Kamso Mara, ale ani jeden z nich není vyložená šestka. Jinak cítím, že mužstvo má na všech postech konkurenci. Věřím, že mužstvo jsme doplnili dobře," uzavřel Kozel, který s týmem nový kulatý ročník odstartuje v neděli na hřišti Sparty.

„S příchodem nového trenéra se Sparta jeví mnohem jinak než minulou sezonu. Jsou konsolidovanější s jasnějším plánem, co chtějí hrát. Nečeká nás nic lehkého, ale my jim to taky neusnadníme," slibuje Gebre Selassie.

Reklama

Související témata: