Hlavní obsah

GLOSA: Čtyři ve hře o titul, liga se dostává do VARu

Praha

Plzeň 33, Slavia 32, Slovácko 31, Sparta 30. Čtyřlístek lídrů fotbalové Fortuna ligy se po třinácti kolech srovnal do rozmezí tří bodů a vzbuzuje naději, že soutěž bude zajímavější než kdy dřív. Na druhou stranu nejspíš také hodně divoká, jak poslední týden naznačil. Po přeřazení dvou sudích do druhé ligy se dva nedělní šlágry staly přehlídkou tří penalt, respektive tří vyloučení v zápase. V létě ustavená komise rozhodčích stojí před prubířským kamenem, jak stanovit a udržet věrohodný a všemi respektovaný trend.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk a fotbalisté Viktorie Plzeň Milan Havel a Lukáš Hejda během utkání 1na Slavii.

Článek

Letní EURO bylo v podání rozhodčích tak trochu zjevením. Byli pány na hřišti, video si brali na pomoc jen v opravdu sporných a výjimečných případech. S výjimkou kontroverzního vítězství Anglie nad Dánskem v semifinále se neřešil žádný větší průšvih.

Příhodova komise se k šampionátovému trendu přihlásila. Jeho naplnění by bylo tuzemským ideálem. Narychlo sestavený soudcovský sbor nezačal špatně, problémů však začalo rychle přibývat. V posledním týdnu určitě.

V pondělí komise posoudila, že sparťanský kapitán Dočkal měl být v duelu s Mladou Boleslaví vyloučen a chybujícího sudího Pavla Julínka vymetla do druhé ligy, přičemž Sparta se proti jejímu verdiktu ohradila. O soutěž níže putoval i zkušený Karel Hrubeš za zápas Plzně s Jabloncem a chyby dřívější.

Ve středu dohrávala Slavia s Olomoucí a komise musela potvrdit, že rozhodčí Ladislav Szikszay měl vyloučit slávistu Hromadu, přičemž svůj úkol nesplnil ani videorozhodčí Jiří Adam.

Pod vlivem těchto událostí se liga dostala do VARu, nepochybně ovlivnily pojetí rozhodčích v ostře sledovaných nedělních utkání, která se promítla do podoby čela tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk a fotbalisté Viktorie Plzeň Jhon Mosquera, Milan Havel a Lukáš Hejda během utkání na Slavii.

Sparta kopala v Ostravě dvě penalty, Baník pak jednu, kterou muž u videa Kocourek marně doporučoval hlavnímu Berkovi odvolat.

Plzeň zase dohrávala šlágr na Slavii dokonce bez tří vyloučených. A nezdálo se, že by měl zkušený Pavel Franěk klíčový zápas pevně v rukou. O Řezníkově vyloučení není sporu, unést se nechal i frustrovaný Pernica. Sporná už byla druhá žlutá karta pro Mosqueru, zvláště když také již napomínanému slávistovi Ekpaiovi prošla vysoká noha vůči Mosquerovi. Zajímavé také bude, jak komise posoudí Lingrovo postavení před vítězným gólem.

Radka Příhodu a jeho sbor teď každopádně čeká zásadní úkol. Nastavit striktní trend, podle nějž se budou řežby o titul, a nejen ony, řídit.

Ba co víc, nastavený trend udržet, aby se vzor z EURO v co největší míře naplnil.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: