Hlavní obsah

GLOSA: Dvacet let ode dne, který změnil český fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na aktuální tabulku české fotbalové ligy a její poslední mistry následující výčet zní skoro jako sci-fi. Mistrem od vzniku samostatné české soutěže postupně byla SPARTA, SPARTA. U třetího titulu pozor, SLAVIA. Ale pak už zase SPARTA, SPARTA, SPARTA, SPARTA, SPARTA. Tedy do té doby se vždy titul slavil v hlavním městě a že by se křepčilo jinde bylo skoro až nepředstavitelné.

Foto: Profimedia.cz

Liberec slaví 20. výročí zisku prvního ligového titulu.

Článek

Až přišel 10. květen 2002, který letenskou pětiletku ukončil. Respektive o tom, že Sparta neobhájí zlato se rozhodlo už o necelé tři týdny dříve, kdy Letenští padli doma s Teplicemi. Za připomenutí právě dnes stojí slova tehdejšího kouče Sparty Vítězslava Lavičky, který v nepovedené sezoně v dubnu nahradil Jaroslava Hřebíka. „Nejsem schopen odhadnout, jestli je teď Sparta na samém dně nebo může klesnout ještě níž."

Každopádně tři kola před koncem už bylo jisté, že o titul si to rozdá jen vedoucí Liberec nebo druhý Žižkov. A šlo o velké drama. Severočeši vedli před svým pronásledovatelem o šest bodů. Jenže ve 28. kole prohráli v Teplicích a Žižkov výhrou v Drnovicích stáhl náskok na tři body. Před posledním kolem se náskok snížil již na pouhý bod, když Nezmar a spol. doma za zvuků tisíců trumpetek, které klub v mistrovském očekávání rozdával, remizoval s Brnem 3:3. Kdežto Žižkov porazil na svém stadionu Jablonec.

Před posledním kolem tedy byly karty rozdané jasně. Liberci stačilo vyhrát v Ďolíčku nad Bohemians. V případě jeho prohry by stačil Žižkovu bod na Strahově se Slavií, neboť měl se Severočechy lepší vzájemné zápasy.

Liberec nakonec na Bohemce 1:2 prohrál, přesto šlo o jeho nejslavnější porážku v historii. Žižkov dlouho na Strahově držel mistrovskou remízu 0:0. Až pět minut před koncem vstřelil vítězný gól Pavel Kuka. Zápas v Ďolíčku skončil dřív, fanoušci Slovanu už křepčili, jenže jistotu ještě neměli. Kdyby Žižkov dokázal vyrovnat, dopadl by jako Leverkusen v Německu ve stejné sezoně. Ředitel klubu Ivan Horník v plážovém vzezření jen sledoval, jak jeho Žižkov padá nakonec až na třetí místo za Spartu.

Pohár pro českého fotbalového mistra se poprvé stěhoval z Prahy. Liberec s výjimečnou partou okolo Štajnera, Nezmara, Kolouška, Holeňáka, Janů či Johany s trenéry Škorpilem a Csaplárem tím v nadsázce zatřásl „jistotami" v českém fotbale. Ostatně od té doby pohár slavil Liberec ještě dvakrát, jednou také Ostrava a pětkrát Plzeň. Ta má nyní blízko i k tomu, aby již pošesté vykročila na cestu, kterou před dvaceti lety poprvé otevřel „provinční" Liberec.

Hynek Preisler

Jako sportovní novinář pracuje přes třináct let. Od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 píše pro libereckou redakci deníku Právo a nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Desetkrát běžel Jizerskou padesátku a dvakrát i Vasův běh a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Reklama

Související témata: