Hlavní obsah

GLOSA: Fotbalisté Slovácka tápou, Zlín stoupá tabulkou výš. Půjde o trvalý trend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové jaro se teprve rozbíhá, ale nejde si toho nevšimnout. Zejména moravští fanoušci určitě po zimní pauze zaznamenali rozdílný vstup mužstev ze Zlínského kraje do pokračování nejvyšší soutěže. Zatímco Slovácko, od něhož mnozí čekali po vydařeném podzimu další atak na přední příčky tabulky, v obou dosud odehraných zápasech padlo, mnohdy podceňovaní ševci mají naopak za sebou mimořádně vydařený týden. Po triumfu v dohrávce nad Libercem zdolali v prestižním derby i svého tradičního rivala z Uherského Hradiště.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Martin Svědík během utkání 15. kola s Bohemians Praha 1905.

Článek

Fotbalisté Slovácka, kteří po podzimu figurovali na čtvrté příčce hned za trojicí elitních tuzemských mužstev, nyní nejsou evidentně v obvyklé herní ani psychické pohodě. Už po úvodním jarním nezdaru se Slavií položil kouč Svědík řečnickou otázku, zda tým již nenarazil na svůj výkonnostní strop. A následný duel a porážka 0:1 ve Zlíně po matném výkonu jako by mu dávaly za pravdu. Jeho celek poslední dobou Zlíňany v derby jasně přehrával, avšak tentokrát si vytvořil mnohem méně vyložených šancí než domácí, a zaslouženě odjel s prázdnou.

Kde hledat příčiny stagnace Slovácka? Klubové vedení v zimě dlouho nereagovalo na odchody Navrátila s Marečkem. Až na poslední chvíli přivedlo ruského středopolaře Levina, který aspoň trochu rozšířil dost úzký kádr hradišťského mužstva. Týmu zřejmě nepomohla ani mediálně sledovaná kauza ohledně (ne)prodloužení smlouvy nejlepšího podzimního kanonýra Jurečky. Jak se zdá, tahanice kolem jeho nového kontraktu uškodily i jemu samotnému. Na hřišti teď není zdaleka vidět tolik jako ještě před časem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Ondřej Šašinka ze Slovácka, Cheick Oumar Conde ze Zlína a Václav Jurečka ze Slovácka.

V ligové tabulce donedávna čtvrté Slovácko už přeskočil Baník, a tak až následující týdny ukážou, nakolik je reálná snaha hradišťských fotbalistů probojovat se opětovně do kvalifikace Evropské konferenční ligy. V tuto chvíli k tomu mají blíž z domácího poháru. Pokud vyřadí v semifinále Hradec Králové v jeho boleslavském azylu, pořádali by finálový duel na svém stadionu.

V ostrém kontrastu se Slováckem jsou dosavadní jarní výkony sousedního Zlína. Mužstvo, které řada expertů pasovala na přímý sestup či účast v baráži o udržení, zareagovalo na úvodní nezdar na Bohemians dvěma domácími triumfy. Přitom ani Fastav v zimní přestávce neposílil, a až teď přivedl bývalého reprezentanta Hlouška, který však musí prvotně dohnat zanedbanou kondici.

Jenže na ševcích se zřejmě začíná blahodárně projevovat náročnost ambiciózního trenéra Jelínka. Zdá se, že sázka na mladého kouče po odchodu zkušeného Páníka se začíná klubu vyplácet. Zatímco Slovácko se z horních pater tabulky nejvyšší soutěže sune níž, Zlíňané naopak pomýšlejí na vylepšení podzimní jedenácté pozice. Jejich cílem je vyšvihnout se před nadstavbou do prostřední skupiny, která by jim dala klid pro závěr sezony. Až následující období ale ukáže, zda trend přibližování se obou mužstev bude trvalý, nebo půjde jen o dočasnou záležitost.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.