Hlavní obsah

GLOSA: Nová Plzeň zatím na současnou Spartu nemá. Potřebuje ještě čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu večer skončila rekordní vítězná série fotbalové Plzně, v ligovém šlágru padla se Spartou (1:2). Na Letné sice předvedla sympatický výkon, mohla si klidně odvézt bod. Ale aby mohla pomýšlet na třináctý triumf v řadě, k tomu ji přece jen něco chybělo. Kromě jiného čas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Martin Vitík, Asger Sörensen a Filip Panák oslavují vítězství 2:1 nad Plzní.

Článek

„Sparta je ve vývoji oproti nám o rok dál. My mužstvo přestavujeme - systémově, kádrově. Sparta udělala kus práce, je vidět v herních činnostech, že má větší sebevědomí, tým je sehraný,“ řekl po utkání trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Ta slova sedí. Zatímco Letenští začali loni v létě budovat nový tým, Plzeň jen díky nečekanému titulu a následné senzační účasti v Lize mistrů odvrátila bankrot. Ovšem nový majitel se ujal klubu až po uplynulé sezoně. Až letošní červen se stal pro Viktorii bodem nula. Urazila od něj pouhé čtyři měsíce.

Koubek změnil herní model na 3-5-2, byť zprvu, jak přiznal, uvažoval o jiném. Do sestavy narouboval několik nových tváří - mladé stopery Dweha a Hranáče, ostré kraje Cadua a Jirku, středopolaře Šulce. Například 21letý Dweh, který přišel v létě z druholigového Vyškova, hrál tak vypjatý zápas poprvé v životě. Stejně tak Hranáč a Cadu.

„Bude chtít ještě čas, abychom například vstoupili lépe do těžkého utkání, jaké bylo na Spartě,“ uvedl Koubek. Jeho tým byl v úvodu zakřiknutý, vázla rozehrávka. Stopeři pod tlakem nakopávali dlouhé míče, což nebyl původní záměr Plzně. „Nejsou zvyklí na takové agresivní napadání, těžko jsme se s tím na Letné popasovávali,“ pronesl Koubek.

Až s příchodem vysokého útočníka Chorého se Plzeň dostala do hry. V samém závěru mohl Kalvach při troše štěstí vyrovnat. Sparta však byla o gól lepší, což uznal i Koubek. Jeho dílo se daří. Ale aby mohla Viktoria znovu soupeřit se Spartou a Slavií o titul, na to ještě nemá. „Prohra na Spartě nás nesrazí. Něco jsme rozjeli, věřím, že je na čem stavět,“ prohlásil Koubek. Pokud jeho mužstvo z nastoupené cesty neuhne, o český titul zase budou hrát tři kluby.

Wrestling nebo MMA není naše filosofie

„V úvodu jsme cítili ze soupeře respekt, nezachytili jsme evropské tempo Sparty. My se o něj zatím snažíme. Dostupování soupeře, osobní souboje, napadání, rychlost. Souhlasím, že to byl hezký zápas. Fotbal musí jít tímto směrem, herním. Wrestling nebo MMA není naše filosofie, ke které bych se upínal.“

trenér Plzně Miroslav Koubek o utkání se Spartou

Reklama