Hlavní obsah

GLOSA: Sayonara, David Moberg. Švéd svou roli ve Spartě splnil

David Moberg Karlsson odchází ze Sparty do Japonska. Zpráva, která fanoušky fotbalové Sparty spíš zarmoutí. Sedmadvacetiletý potetovaný Švéd jim přirostl k srdci a byť v poslední době nepatřil do základní sestavy, jako střídající hráč většinou vždy dokázal na hřišti něco předvést a změnit. Za tři roky svého působení zanechal na Letné rozhodně výraznější stopu než leckterý mnohem dražší cizinec před ním. A pokud Urawa Red Diamonds zaplatí milion eur, jak se spekuluje, půjde o slušný obchod.

Foto: Vlastimil Vacek

David Moberg Karlsson opustil Spartu.

Článek

Kopací techniku měl Karlsson výtečnou, proto třeba dokázal vyléčit penaltové trauma Sparty, když se její hráči při exekucích střídali a zahazovali jeden pokutový kop za druhým. Vyžíval se v soubojích jeden na jednoho, soupeře uměl obejít jako v české lize málokdo.

Byl také trochu lechtivější v defenzivě, proto za éry trenéra Jílka propadl do béčka a už měl v Praze takřka sbaleno. Starý praktik Václav Kotal mu ovšem dal důvěru a Švéd se mu odměnil. Výrazný podpis zanechal třeba pod ziskem MOL Cupu a poté se mu dařilo i v Evropské lize, kterou zisk domácího poháru Spartě zajistil.

Po Kotalovi přišel Pavel Vrba, jemuž právě švédský záložník proměněním dvou penalt zajistil v divoké premiéře nástupní výhru v Olomouci čtyři dny poté, co byl bývalý trenér české reprezentace uveden do funkce.

Nový vládce lavičky Švéda využíval, časem ovšem kápl i na jeho slabší stránky. „Karlsson je na hřišti buď nejlepší, nebo nejhorší," charakterizoval Vrba po čase hráče, jehož nejednou stahoval z trávníku jako prvního.

Proto letos v létě nakázal Tomáši Rosickému, aby mu přivedl nová rychlá křídla, která jsou pro jeho pojetí zásadní. Sportovní ředitel mu přání splnil. Nejdřív pořídil navrátilce Peška, což byla velká trefa. V průběhu rozehrané sezony pak dorazil ještě Haraslín, což byl také povedený tah. Na Karlssona, který měl na podzim navíc i zdravotní problémy, už pak místo v základu nezbývalo.

Tichý Seveřan nicméně odchází se ctí. Fanoušky si získal a bilance 19 vstřelených gólů v 71 ligových utkáních je slušná.

Mnohem větší starosti bude mít Rosický s Florinem Nitou. Rumunský brankář nese usazení na lavičku náhradníků mnohem hůř a hrozí předčasným odchodem.

Karlssona podle zákulisních informací ze Sparty nikdo nevyháněl, novou smlouvu však odmítl a vydává se na exotické angažmá do Japonska.

Sayonara, David Moberg...

Pavel Dosadil

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: