Hlavní obsah

GLOSA: Těžký direkt. Ustojí ho Plzeň?

Fotbalová Plzeň padla nečekaně v jarní premiéře s Hradcem Králové. Navíc doma a se soupeřem, který postrádal několik zraněných opor. Na cestě za obhajobou utrpěla těžký direkt a nabídla šanci Slavii.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Vojtěch Smrž z Hradce Králové, Adam Vlkanova z Plzně.

Článek

Západočeši díky hlavičce útočníka Tomáše Chorého brzy vedli a vypadalo, že směřují za očekávanými třemi body. Jenže tento okamžik byl jejich labutí písní. Zhruba po půlhodině sundali nohy z plynu a nechali houževnaté Votroky duel zvrátit.

Přitom právě tohle byla jejich silná disciplína - v uplynulé sezoně a v první polovině podzimu otočili několik zápasů, které se pro ně nevyvíjely dobře. V sobotu padla i další „tradice" Viktorie: dlouhý čas platilo, že pokud vstřelila gól jak první, utkání dovedla do vítězného konce. S Hradcem však narazila.

Plzeň v minulé mistrovské sezoně těžila z vynikající defenzívy. Ta byla základem k většinou těsným výhrám. Obranná fáze však začala Viktorii ve druhé polovině podzimu haprovat. Částečně i dílem únavy z nesmírně náročného programu. S Hradcem na to navázala.

Zatímco dřív soupeře díky obrovské obětavosti a zodpovědnosti klidně nepustila za celý zápas do jediné šance (a když náhodou ano, vytáhl fantastický zákrok brankář Jindřich Staněk), v závěru podzimu už to bylo jiné. V jarní premiéře to pokračovalo, Hradec si vytvořil několik nebezpečných situací. Dvě, tu druhou díky šťastné teči plzeňského Havla, proměnil.

Kouč Michal Bílek nepostavil ani jednu zimní posilu. Záložník Roman Květ i útočníci Matěj Vydra a Rafiu Durosinmi začali na lavičce. Vzhledem k nepříznivému stavu nakonec kompletní trojici vyslal v průběhu druhého poločasu do hry. Ale ani tento tah porážku neodvrátil.

„Scházelo víc klidu, řešili jsme koncovku chaoticky, rychle, což bylo špatně. Chyběla nám i trocha štěstí. Každopádně, nikdo z nás prohru nečekal, je bolestivá. Takhle jsme začít určitě nechtěli. Musíme jít ale dál," řekl obránce Václav Jemelka.

Do konce soutěže je ve hře bodů spousta, Viktoria pochopitelně nic balit nemusí a taky nebude. Nicméně komplikace v boji o titul je to značná. Nabízí se v tomto paralela s uplynulým ročníkem. Podzimní mistr Slavia padla v jarní premiéře doma o gól s Karvinou. Absolutně nečekaně, jako v sobotu Plzeň s Hradcem. Na konci ligy se smáli po podzimu druzí viktoriáni...

Reklama